Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, měla bych dotaz. S partnerem sme léta od sebe, meli sme spolu jedno dítě které má příjmení po něm. Mám teď druhé dítě se kterým mám stejné příjmení a první - 9 let, by chtělo mít stejné příjmení ale zároveň si nechat i to svoje. Jde to vůbec zařídit aby mělo dvě příjmení? Děkuji za rady
Ahoj, nevím zda je to stejný případ, ale když jsem si chtěla nechat po svatbě své jméno i jméno manžela, tak nam řekli, že dítě by neslo pouze jedno příjmení.
@Aspera Souhlasim, taky myslim, ze to jde ppuze svatbou a je u ni i urceno, ktere bude prvni a ktere druhe, prvni je to společné.
@Eustress Krom omezeni na existenci toho jména, což muze byt u příjmení problem.
@Ulrike píše:
Ahoj, nevím zda je to stejný případ, ale když jsem si chtěla nechat po svatbě své jméno i jméno manžela, tak nam řekli, že dítě by neslo pouze jedno příjmení.
To je ono. Ty to svatbou získáš, ale děti už ne. Kamarádka řešila jen koncovku OVÁ. U sebe v pohodě, u holky problém.
@Aspera píše:
To je ono. Ty to svatbou získáš, ale děti už ne. Kamarádka řešila jen koncovku OVÁ. U sebe v pohodě, u holky problém.
Koncovka uz by nemela byt aktuálně problem ani u deti.
@Aspera píše:
Koncovka není u dětí problém. Příbuzná se vdávala před 5 lety. Už na svatbě se určilo, že bude mít nepřechýlené příjmení a její případné dcery taky.
Její dcera má nepřechýlené příjmení.
@1Pears1 píše:
Koncovka není u dětí problém. Příbuzná se vdávala před 5 lety. Už na svatbě se určilo, že bude mít nepřechýlené příjmení a její případné dcery taky.
Její dcera má nepřechýlené příjmení.
Tak toto je už dýl, nakonec jí to taky prošlo, ale bylo to těžší než u sebe.
Lze to, ale musela bys mít již zdvojené příjmení před svatbou. Potom stačí pouze uvést, že jste se dohodli, že se budou děti jmenovat po tobě a budou mít zdvojené příjmení automaticky. My to chtěli také tak, ale už jsme neměli čas to vyřizovat-změnu mého příjmení/zdvojení (měsíc před svatbou nestačil na vyřízení). Tak mám zdvojené pouze já - manželovo nepřechýlené a své přechýlené. 1 dítě příjmení po mně, nový partner a 2 děti jsme nechali také po mně. Po svatbě 1 dítě plnoleté (jiný již nežijící tatínek) zůstalo mé příjmení a ty dvě nezletilé 7 a 13 mají změněné po manželovi/tatínkovi. Proto mám zdvojené příjmení, aby bylo jasné, že jsou všichni 3 moji.
Pokud by se chtělo přejmenovat i to 1 měla bych příjmení jen manželovo. Jinak lze kdykoli zrušit mé zdvojené příjmení, stačí jít na matriku, ale zůstalo by mi příjmení pouze manželovo.
Jinak jsem pracovala ve školství a řeknu vám, že je to opravdu komplikované, když je maminka jiného příjmení, než dítě. Navíc, když jsou dva sourozenci jiného příjmení a jiného příjmení i maminka. To je mazec
.To si nezapamatuješ při 25 dětech ani omylem, když se víc než polovina dětí jmenuje jinak, než maminky (s těmi jsi v kontaktu nejvíc).
Jinak s přejmenováním apod. děti neměly žádný problém, ve škole a ani jinde.