Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky holky,
mám 13 měsíční holčičku, kterou stále kojím (každé ráno a večer - občas i jednou přes den, pokud malá příjde a stáhne mi triko). Trvalo nám 3 roky, než se mi podařilo zapadnout (po dvou letech mi byla zjištěna nefunkční žláza, proto se mi netvořila vajíčka). Menstruaci mám pravdelnou.
Chtěla bych se pokusit o druhé miminko. Máte někdo zkušenosti z otěhotněním při kojení. Mám nějakou šanci být znovu těhule i přesto, že se nechci vzdát kojení.
Jak to šlo u Vás. Děkuji za odpověd.
Lucka
Přesně na tohle jsem se ptala dr Mydlilové a ona zastává názor nechat to na přírodě. Měla jsem dcerku necelé dva roky, stále celkem dost často kojenou, a otěhotněli jsme na první pokus. Nám to tedy jde vždycky velmi snadno -
- ale myslím, že pokud jste neměli problémy s oitěhotněním kvůli velmi vysoké hladině prolaktinu, tak by to neměl být problém a hlavu bych si tím vůbec nelámala. Ve svém okolí znám hodně maminek, které otěhotněly během kojení.
Ahoj malého jsem kojila 3a čtvrt roku. Celkem mi to už bylo otravné(do 2l. mi totiž pil minimum 5krát denně, hlavně v noci)pak jsem to srazila postupně jen před spaním večer-takový rituál. No a když jsem zjistila, že jsem v tom(jsem mu vysvětlovala, že to potřebuje mimi a do 2týdnů přestal). No pak jsem teda potratila, ale kojení už nechala tak. Teď jsem zas těhotná(v březnu termín) a těším se, že co nevypije mimi, dám jemu. Doufám, že nezapomene jak se to dělá-vychází to narození rok od jeho odstavení. Ale mít mimčo mladší, nepřestala bych-jen, že by mi někdo dokázal, že to tomu v bříšku škodí.
Ale zatím jsem četla, že se může kojit až do porodu-tzv.tandemové kojení, nebotak nějak… ![]()
LUCIKRY, ja myslim, ze pokud kojis uz 13 mesicu, nemela by to byt prekazka. Vetsinou se vsude pise, ze kojeni brani otehotneni prvnich 6 mesicu, kdy mimco neprikrmujes a kojis alespon po 3-4 hodinach. Ja otehotnela, kdyz memu starsimu synovi bylo 9 mesicu a kojeny byl jeste jak ve dne, tak v noci.
neprihlasena Jandulka
Jo, a jeste dodam, ze jsem starsi ditko kojila i v tehotenstvi a to do 15. mesice, 3 mesice pred porodem jsem odstavila, jednak jsem mela strach, ze pak bude zarlit, kdyz uvidi pit i mimco, a taky me vysilovalo jeho nocni vstavani - budil se asi 5× za noc, i vice, po odstaveni spi jak dudek celou noc.
Jandulka
Kojila jsem v druhém i třetím těhotenství. Ve druhém až do porodu - odstavení proběhlo naprosto v pohodě bez jediné slzy…
Ve třetím těhu mi Pepi v polovině oznámila, že NECI MÍKO a bylo vymalováno ![]()
L.
ja jsem taky otehotnela behem kojeni…kojila jsem dvakrat denne a otehotnela jsem hned…(kdyz mel maly cca 15mesicu)
Doktorka proti kojeni behem tehotenstiv nic nemela…maly se odstavil sam asi ve druhem mesici tehotenstvi…
Jaana
Ahoj,
my jsme na první mimi čekali rok. Nakonec jsem otěhotněla s pomocí léku na podporu ovulace. Dceru jsem kojila plně 6 měsíců. Když jí byl rok, otěhotněla jsem podruhé (hned druhý měsíc pokusů). Teď jsem v 8 týdnu a lékař mi zakázal kojení. Lékař řekl, že to těhotenství by mohlo špatně dopadnout. Protože vážím 47 kg a dceru jsem ještě před týdnem kojila cca 3× denně, ale tak, že např. ráno byla přicuclá skoro 2 hod, když jsem jí vyndala prso z pusy, tak byl hrozný řev. Dcera nikdy nechtěla dudáka. Teď jsem jí ho zkusila dát a funguje to. Takže už druhý den jsem kojila jen 1× a to velmi krátce. Doufám, že do konce týdne to utneme úplně. Musím říct, že mi to vyhovuje, protože jako mávnutím proutku mi přestaly nevolnosti a nejsem tak hrozně unavená.
Monika
Ahojky.
mockrát Vám děkuji za odpovědi.
Tak snad se mi taky podaří otěhotnět i při kojení.
Pa pa