Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Pomoc, prosím, co s boreliózou v těhotenství. Mám strašny strach!!!
bohužel ano. po celou dobu, přesto mi nic není, ale to není podstatné.
Jsií hodná,díky,taky jsem to četla…čím víc čtu, tím víc potřebuju psychiatra
absolutně nevím, co dělat a dělat se asi teď užnic nedá. Jsem v 7. měsíci, doteď jsem oní nevěděla,nicméně mám ji nevratně potvrzenou, ikdyž jsem zatím zdravá. Jenže těžko říci, co už to nadělalo za škody.Mám ji prý od května. A toje takový vymodlený mimi, na poslední chvíli,bude mi 40. Plodovka v pohodě, genetika v pohodě a teď tohle.
Ahoj!
Buď v klidu, to dobře dopadne.
Já jsem měla boreliozu cca v 25. tt, potvrzenou, léčenou antibiotiky (normálně se dává Amoclén, já mám na něj alergii, tak jsem měla Summamed, brala jsem hov po dpbu 3 týdnů - vždy plato, pak 4 dny pauza a znovu…).
Rozárka je normální a v přádku. narodila se malinká, ale to s tím pravděpodobně vůbec nesouviselo. Každopádněto řekni gynekologovi, měla bys to mít zapsané v průkazce.
Zakládala jsem tu kvůli tomu diskusi, podívej se zpětně.
Jo a ještě - chodila jsem s tím na Bulovku na infekční oddělení - přímo do ordinace specializované na boreliozu. A tam se mi dušovali, že to na miminko vliv mít nebude.
Rodila jsem kvůli špatným průtokům pupečníkem o 3 týdny dřív. O borelióze jsem říkala na příjmu, primář si přitom něco mrmlal pod vousy, ale nevyjádřil se, že by to s těmi problémy souviselo.
Ahoj,
pokud Ti to ještě pomůže, tak jsem byla ve 26TT taky peléčena antibiotiky na boreliózu. Nejdříve jsem byla vyděšená, můj doktor asi ještě víc, ale vše dopadlo dobře. Nahlásila jsem to gynekologovi, u porodu i dětské doktorce. Davídek vypadá naprosto v pohodě.
V.
Ahoj,
pokud Ti to ještě pomůže, tak jsem byla ve 26TT taky peléčena antibiotiky na boreliózu. Nejdříve jsem byla vyděšená, můj doktor asi ještě víc, ale vše dopadlo dobře. Nahlásila jsem to gynekologovi, u porodu i dětské doktorce. Davídek vypadá naprosto v pohodě.
V.
Borelioza se na plod neprenasi, takze muzes byt klidna. Nicmene kvuli TVYM moznym zdravotnim problemum(nerozumim tomu,ze ji mas potvrzenou a zatim jsi zdrava?? proc ti ji tedy testovali,bezne se z krve nepozna a testuje se,az kdyz jsou problemy,ale ty pises,ze zadne nemas) to preventivne hlas v porodnici.
Díky za povzbuzení…problémy nemám a testovanou jsem ji měla proto, že jsemna začátku těhu měla klíště a pupínek, tedy žádny flek se mi udělal až před dvěma měsíci. Nebýt těhotná, nešla jsem s tím,to spíš prreventivně.i doktorka byla taky vykulená,že to vyšlo pozitivně…ale skutečně nic nepociťuju. Ale štve mi to,to víš,je mi skoro 40, nervy aby malá byla vpořádku. moc jsem váhala, zda toho ještě jít a tohle jsem nečekala.
Pokud jsi mela jen ten flek a nic nepocitujes, skakej radosti. Ja takove stesti nemam.
Neboj,vsechno bude v pohode,na mimi se opravdu nic nedostane.
S velkým odstupem, nicméně stále k věci…
Rozárce je rok, stále je malinká, takže běháme po různých vyšetřeních.
Včera na genetice jsme se dozvěděli, že borelióza může způsobit růstovou retardaci plodu. Riziko je zejména v prvním trimestru. Dělá se kvůli tomu odběr plodovky, aby zjistili, zda se borelie dostaly k miminku. Musí se pak sledovat, jak miminko roste.
Nejsou na to zatím žádné relevantní výzkumy, jeden probíhá na Bulovce.
Je tam paní doktrokta, která se od roku 2007specializuje na těhotné ženy s boreliozou.
i když diskuze není aktuální, dodám svoji současnou zkušenost:
na genetice jsem byla, ale z jiného důvodu. zmińovala jsem LB i při každém krevním odběru, kdyby to náhodou mohlo zkreslit test. všichni se mi vysmáli.
mám prodělanou LB před 8mi lety, ale bohužel díky neschopnosti lékařky ji otestovat včas nebo pak správně, mám trv.následky na kloubech a tedy i testy v chronické zóně hraniční. Ty klouby ale zároveň každý lékař ignoruje, že to má po LB skoro každej a co bych chtěla, mám si vzít paralen
že občas nemůžu třeba stát nebo chodit nebo třeba hýbat rukou a kvůli tomu jsem těžko zaměstnatelná, to je jim jedno, razítko na sníženou prac.schopnost mi nedají
testy samozřejmě podle jejich příruček považují za negativní, hraniční=neg. ![]()
momentálně jsem ve 23tt, těhu je od začátku o 2 týdny mladší, ale při odečtu těch dvou týdnů se vyvíjí správně, tudíž to s borelkou nejspíš nebude mít nic společnýho. na amnio mě nikdo ani nehnal ani mi ji nenabídl, prostě podle brna u mě není amnio indikováno. tak doufám, že vám tu za půl roku nechám vzkaz, že to dobře dopadlo a syn je zdravý.