Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda někdo nevíte, jak vznikla pověra o tom, že kočárek nemá být doma před narozením dítěte? Čistě teoreticky mě zajímá, z čeho ta pověra vznikla a nedaří se mi toho dopátrat. Já na to teda nevěřim, ale manžel mi doma kočár nedovolí a otec přišel dokonce s tim, že kočár nemá být ani koupenej než se mimčo narodí. To už mi přijde úplně scestný.
Děkuju předem za reakce.
Víš mi to zas tak scestný nepřijde. Mi miminko umřelo ve 29 tt a představa, že přijdu domů a první o co zakopnu je prázdný kočár mi nepřjde vůbec legrační. Takže asi tak. A plně chápu všechny, kdo kočárek pořizují až po porodu.My jsme dovezli kočárek domů v den kdy jsem byla propuštěna z nemocnice. A holka co si ho ode mě kupovala ho měla u nás schovaný až do porodu, platila mi ho až dva dny po narození dítěte a já jsem ji plně respektovala. Nevím kde pověra vznikla, ale myslím, že měla základ ve strachu o ještě nenarozené dítě. S.
Ahoj,
já teda nevím, jak pověra vznikla, ale moje babička mi vždycky říkala, že kočárek doma přináší smůlu, nebo neštěstí. Prý se miminko nenarodí, nebo zemře. Kočárek jsem doma taky neměla já mám kočárek u naších i teď. Koupený být může, ale neměl by být doma.
Šárka
Naprosto se Sati souhlasím. Mě mimi umřelo noc před porodem. Kočárek sice doma nebyl, čekal na nás v obchůdku a zaplacená byla jen záloha, ale tahle pověra se vztahuje i na dětskou postýlku. Což jsme tehdy nevěděli. Můžeš mi věřit, že pohled na prázdnou postýlku dokáže srazit na kolena každou mámu bez dítěte…
Nevím, co je na té pověře pravdy, ale vím, že až budu znovu těhotná, postýlka půjde z domu a to hodně rychle.
Tak o postýlce jsem to nevěděla. Chtěla jsem si jí připravit už teď v prosinci, raději počkám.
A co na kolýbku, taky to platí?
Nikdy jsem na pověry nevěřila,kočárek jsme měly koupený,všechno doma nachystané a mimi umřelo při porodu.Teť necháme všechno až po porodu,ono se to nezblázní,času dost ![]()
My meli vsechno pripravene - kocar, postylku…A mame skvelou zdravou holcicku. Stavaji se hrozne veci, ale mam pocit, ze kocarek nebo postylka by se z toho obvinovat nemel. Samozrejme, ze kdyz se to stane, tak je hrozne to doma mit…
A jak to delate, kdyz mate doma uz jedno dite a dalsi cekate ? Starsi dcera jezdila az do posledni chvile v kocarku a spala v jeji postylce !!
Me to pripada jako povera - svatba v kvetnu..
Bubina
Bubino, svatba v květnu vychází z toho, že když jsi po té svatbě rovnou otěhotněla, tak mimi se narodilo do studené zimy a mělo tím pádem větší pravděpodobnost, že nepřežije…
Ale s tou postýlkou a kočárkem, nevím… Při prvním mimi jsme měli doma jen dudlík a dupačky a nedopadlo to dobře, při dalších jsme měli i kočárek a postýlku a děti jsou zdravé, živé. K pláči mě přiváděl i jen pohled na ten dudlík, nemusel to být ani prázdný kočárek… Člověk si ale vždycky říká: co kdyby náhodou, že? ![]()
Holky, je mi moc líto vás, které jste o miminko přišly. Já přišla o první mimi na konci třetího měsíce, kvůli vývojové vadě, doma jsme neměli nachystáno ještě nic. Když jsem otěhotněla podruhé, tak jsem se rozhodla, že nebudu na nic špatného myslet a jen se těšit a chci být na mimčo připravená a žádný pověry řešit nebudu. I když je pravda, že když se takhle něco stane a doma ten kočár nebo postýlka jsou, tak to musí být strašné. A o postýlce jsem zase slyšela, že naopak mimčo přitahuje, tak nevim…
Také jsem přišla o dítě(42tt), nicméně jsem nemusela koukat po příchodu domů na prázdný kočárek a jiné vybavení, ne, že bych je před porodem doma neměla, ale můj chlap je odvezl pryč, než jsem přišla domů (chytrej kluk).
No, a pak se mi narodili dva zdraví kluci, a vše jsem měla doma připravené, dokonce ten samý kočár, to samé oblečení …
Lila
je mi moc líto každé maminky, která přišla o miminko. Já přišla o jedno ve 20tt a to jsem doma ještě nic neměla.
V březnu se nám narodila krásná zdravá holčička a kočárek i postýlku jsme doma měli. Netroufnu si říct, že je to scestný, ale my jsme ho neměli kam jinam dát a v jediném obchodě, kde prodávali typ, co jsme vybrali, ho nechtěli schovávat až do porodu. Nemyslím, že by to mělo až takový vliv.
Všem vám přeju jen krásné, zdravé dětičky… ![]()
Holky, je mi moc líto vás co jste přišly o mimi. Já jsem na pověry věřila celé těhu, takže žádný kočár, nic…pořád jsem se bála, ale naštěstí vše dopadlo dobře. Ani při příštím mimi si kočár domů nedám!
Ahoj,
i já jsem se celé těhotenství strachovala o mimi, nejdříve ať překonám ty kritické první tři měsíce, pak ať mimi donosím, pak ať je u porodu vše o.k. a tak. Na pověry moc nedám, kočárek jsme měli doma asi dva měsíce dopředu, postýlku ještě dřív a vůbec všechny věci jsem si chystala docela brzy. Hlavu jsem si z pověr nedělala, proběhlo vše v pořádku, dítě jsem donosila a narodila se nám zdravá holčička. Ovšem představa, že by se něco přihodilo a doma na mě čekala povlečená postýlka a kočárek, je hrozná…
přeji bezproblémové těhotenství a ono se opravdu nic nestane, když se tyto věci pořídí až po porodu, může to obstarat tatínek.
Já si myslím, že je to o tom, jestli tomu člověk věří nebo ne… myslím, že je to psáno v BIbli:" Čeho se nejvíc obáváš, to se ti stane.." takže pokud má někdo pocit, že by doma věci pro mimi mít neměl, tak by to tak měl udělat.
Já mám stále pocit, že nic nakupovat nemám a prostě mě to k tomu vůbec netáhne. Koupila jsem si zatím jen jedno body(po tripple testecgh, které dopadly dobře) a čekám, až budu mít pocit, že nakupovat můžu. Myslím, že to přije asi měsíc před porodem..
Samozřejmě, že mám doma spoustu dětských věcí, čekáme třetí… ale není to určeno PŘÍMO pro to očekávané!
Zkrátka myslím, že optimismus může změnit mnohé k lepšímu. Já věřím, že vše dobře dopadne a nic jiného si nepřipouštím ale stejně se bráním „zakřiknutí“ takže nemluvím o věcech JISTĚ, takže když kdyby a tak.. nikdo neví, jak vše bude… ale věřím v dobré! ![]()