Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Plánujeme koupit družstevní byt, který je možno převézt i do OV. Něco máme našetřeno, tyto peníze bychom však z větší části chtěli použít na rekonstrukci, na koupi tedy potřebujeme půjčit cca 800tis. Řešila jste některá v poslední době koupi družstevního bytu? Jaký úvěr je nejvýhodnější - předhypotéka, hypotéka nebo překlenovací ze stavebka?
@Kaczenkax u hypotéky bývá podmínkou ten převod do OV. Ale v tomto směru bych brala buď tu, nebo překlenovák od stavebka.
Úvěr od Burinky je bez zástavy nemovitosti do 800 tis. Hypoteka lze použít na družstevní byt, ktery bude do roka převedeny do OV
U druzstevniho bytu se dava predhypotecni uver a preklopi se to na hypotecni po prevedeni do OV. Je tam podminka cca do roka prevedeni do toho OV, zalezi na bance. U toho predhypotecniho je vyssi urok, takze je nejlepsi to prevest co nejdrive.
My jsme si vzali předhypotéku, ale hlavně kvůli tomu, že když nám vypočítali překlenovací, tak nás to vyšlo na strašný prachy, což bychom měsíčně nedali. A taky kvůli tomu, že jsme chtěli 100% půjčit.
Ale pokud na to budete mít, tak bych šla asi do toho ze stavebka, protože jak se ti to převede pak na hypotéku, tak se ti odečte z hypotéky, co už si zaplatila z toho překlenovacího.
U předhypotéky ne, tam sypeš peníze jen bance do kapsy(jako úroky) a jakmile se byt převede do OV, teprve začínáš splácet hypotéku.
Nám než se to převedlo do osobka, tak jsem zaplatili 36 tisíc úroky na tý předhypotéce, hrůza fakt ![]()
Myslim, ze nejvyhodnejsi je do doby nez bude byt v OV rucit jinou nemovitosti a vzit si klasicky uver. Ty urokove miry jsou ted fakt hodne nizke. My se dostali na 1,83%, coz je super. Drzim palce! A prosim ponechat anonymni ![]()
@Jolynka píše:
U druzstevniho bytu se dava predhypotecni uver a preklopi se to na hypotecni po prevedeni do OV. Je tam podminka cca do roka prevedeni do toho OV, zalezi na bance. U toho predhypotecniho je vyssi urok, takze je nejlepsi to prevest co nejdrive.
to není všude pravda, my jsme měli naopak u předhypotéky o půlku menší úrok, záleží asi u jak který banky
@martina.se Děkuji. U překlenovacího vidím výhodu v tom, že nemusím ručit nemovitostí (tímpádem nemusíme převádět byt do OV), ale přeplácí se u něj víc než u hypotéky, je to tak? Nebo se to nedá jednoznačně tvrdit?
A jak se postupuje, pokud se byt do OV nepřevede? Resp., jak se dokazuje, že do roka bude převedeno?
@Vorvaň obrovský druzstvo vystavi potvrzeni o tom, ze se predpoklada prevedeni do OV k nejakemu datu
@Vorvaň obrovský
A jak se postupuje, pokud se byt do OV nepřevede? Resp., jak se dokazuje, že do roka bude převedeno?
ve smlouvě máš napsaný určitý datum, do kterého se to musí převést, s tím, že jim přineseš z družstva nájemní smlouvu a výpis z katastru, kterou si ověří a pak ti to hoděj automaticky na hypotéku
@Kaczenkax my mame preklenovak a bytem rucime, asi jak u ktere banky, jinak preklenovak je teda mastny az az, ted platime jen uroky a neco setrime nez se to preklene, je to palba teda
Díky. Naše družstvo převádí do OV už 3 roky, tak mě zajímalo, jak by se to vlastně udělalo.
Ale můj problém to není.
@Vorvaň obrovský píše:
Díky. Naše družstvo převádí do OV už 3 roky, tak mě zajímalo, jak by se to vlastně udělalo.
Ale můj problém to není.
no právě, proto to mají banky ošéfovaný tak, že žádnou hypotéku ti nedají, dokud z toho družstva nepřineseš potvrzení, že ti to opravdu do toho roku převedou