Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nic, zkoušej pokládat na to bříško, ať si tu hlavu cvičí a počkej na dr, za 2 týdny už se nic nestane, každé dítě je jiné. Náš malej na břiše taky být nechce, hlavu sice drží asi od 1 měsíce ale jak ho položím na břicho tak se začne vztekat, rozhoupe se a převalí zpátky na záda ![]()
Zkuste místo na podložku dávat miminko na sebe. Já takhle učila na bříško obě děti, lehla jsem si na záda a dala si je na hrudník, jak syn, tak dcera byli mnohem klidnější a spokojenější než když šli rovnou na podložku. Asi po měsíci oběma bylo jedno kde leží a pásli o sto šest.
Nic nedělat a počkat. My dokonce museli na rehabilitace po 4 měsíční kontrole, protože nedržela hlavu, strašně jí lítala a při přitáhnutí z lehu do sedu jí visela dozadu, nesnažila se jí udržet (to by děti měly zvládnout cca kolem 3 měsíce) no a na rehabkách se sestřička divila, co tam děláme, že je moc šikovná a jen mi ukázala správnou manipulaci, že tou se všechny drobné vady spraví. Prý kdyby všechny maminky šly párkrát na rehabku, kde by ukázali manipulaci, tak jim z ordinací 80% dětí zmizí. No a taky že jo, teď ve 4.5m už drží ve svislé poloze hlavu sama, při přitáhnutí též a už se dokonce převaluje ze zad na břicho. Takže jí dej čas. Vždycky se něco najde kvůli čemu stresovat, to bys pak řešila že se neplazí a ostatní jo, nesedí, nezkouší lízt, že umí málo slov… Žádné dítě neumí všechno na čas, takže snaž se to až tak moc nezkoumat. ![]()
Este mi napadlo, na kyčle se chodí většinou až v 16 týdnech, není možný že tam ty děti byly starší než vaše malá? Že by byly už šikovnější, přecejenom ty 3 týdny sou už znát u tech miminek
že bys zbytečně srovnavala vaší malou s téměř o měsíc staršími dětmi ![]()
Já po svých zkušenostech bych s malou zasla k nějaké dobré fyzioterapeutce a nechala ji zkontrolovat. Mám tři děti, nejstarší taly nesnášel pasení kotníků, byli jsme i na fyzio, ale paní byla dost laxní, tak mi jen řekla že ho nemám pořád nosit a že pak bude mít víc snahu něco dělat. Nakonec jsem někde na netu našla, že se dá dávat mimčo na gym balon a tím to podpořit, což se synovi líbilo a zvlášť když u toho koukal na tv. No a pak se narodila dcera, která se mi přetáčela jen přes jednu stranu, šli jsme na fyzio a cvičili Vojtovku. A takhle paní když viděla syna, tak mi řekla že je škoda že taky necvičil, protože má ochablé břicho a díky tomu problémy s držením těla. Pak se narodil nejmladší a byť se zdálo že mu nic není, tak jsme tam s ním zašli a cvičili jsme znova, protože stáčel hlavu k jedné straně. Dle této fyzioterapeutky by měla v začátku života cvičit většina dětí a pak by odpadla do budoucna většina problémů. Ještě dodám, že naše mudr, mi nikdy neřekla, že je nějaký problém, vždy mě jen odbyla, že jsou v normě. Oba mladší mají krásné držení těla nemají ploché nohy atd.,zatímco nejstarší má vpáčené kotníky, ochablé břicho, ploché nohy a celkově špatné držení těla.
@Kriss Tina píše:my měli kontroly ve 2, 6 a 12
Este mi napadlo, na kyčle se chodí většinou až v 16 týdnech, není možný že tam ty děti byly starší než vaše malá? Že by byly už šikovnější, přecejenom ty 3 týdny sou už znát u tech miminekže bys zbytečně srovnavala vaší malou s téměř o měsíc staršími dětmi
@Anonymní píše:
my měli kontroly ve 2, 6 a 12Přímo vypsané v porodnici
Aha normálně se chodí v 6 a 16 týdnech
Možná byly děti starší, my jak chodili na kyčle, tak jsme byli taky trochu namichani i se staršíma. Když jsem tam byla naposledy ve 4m syna, byla tam i roční holčička… Jinak syn začal držet hlavu někdy mezi 4-5m, pásl teda od asi 2,5 měsíce docela obstojně. Já bych se nenervovala, nemá to cenu, i kdyby jste byli trochu pozadu, tak to dozenete ať už bez cvičení anebo s ním. Já jsem cvičila s dcerou od 5m, protože blbě pásla, neopírala se vůbec o ručičky a chytila se hned, v 6m už se opírala o dlaně, v 8m lezla.
Tyjo, tak to bych byla asi taky trochu nervozni, to co popisuješ, že umí tvoje dítě umí můj syn v necelých 5 týdnech…teda to s tou hlavičkou, na břichu spí přes den, většinou usne po krmení na mé nebo manželově hrudi a pak ho tak odložíme do postýlky (zkus to taky), sám by na břichu neusl, když je bdělý, tak ho poloha na břiše taky spíš rozčiluje. Hlavičku teda samozřejmě neudrží dlouho je to pár sekund a pak padne, takže taky přidržujem stále a musím říct, že ten pokrok byl z ničeho nic, snad přes noc, úplně jsem koukala…
každopádně klid, nic to byt nemusi, jen mas třeba liny a pohodlny dite
kdyz se objednas na konzultaci k fyzio, tak tim nic nezkazis a budes mit čistou hlavu.
Ještě mě napadlo, není ten přebalovák moc měkký? prý to dětem vadí, zkus nějaky tvrdší podklad ![]()
Radši bych zašla za fyzioterapeutkou. Je divné, že dává hlavičku na jednu stranu
Jaký byl porod? Aby to třeba nebyl KISS syndrom: https://m.maminka.cz/…deti-terapie
@debra.morgan Souhlas, že moc měkká podložka se nám taky neosvědčila… Dcera se nejlépe přetáčela na koberci. Na posteli nebo v postýlce moc nechtěla… Podle mě kvůli té měkkosti, že se bořila ![]()
Zdravim, hlavne klidek, pamatuju si, jak jsem sama odchazela z kycli ve stresu, kdyz jsem tam videla dalsi mimina
. Nas prcek nedrzel poradne hlavu snad do 6 mesicu a je to naprosto zdravy klucina. Pokud nemate nervy na to cekat dalsi 2 tydny na pediatricku (ta vam stejne rekne, ze bud tomu date cas, nebo vam napise poukaz na fyzio), tak se sama muzete v mezicase objednat na fyzio na konzultaci jako samoplatce. Jen pozor, dost casto se stava, ze jakmile tam jednou vejdete, uz vas nepusti (toci se tam velke penize a etika jim moc dle meho nazoru nerika). Odkud jste? Mohla bych vam doporucit fyzio ke konzultaci, ktera vas vezme prakticky hned a mam s ni nejlepsi zkusennosti. A hlavne - NEDELA VOJTOVKU
. Je ale z Prahy. Kdyztak mi napiste soukromou zpravu. Pripadne se na FB pripojte do skupiny vojtova metoda, tam si hodne mamin pomaha ![]()
Ahoj, syn má 2 měsíce a zatím stále vůbec nezvedne hlavičku v poloze na bříšku. Zkouším ho dávat na bříško 4-5 x denně. Střídám přebalovací pult bez měkké podložky(místo ní dávám tlustší deku), svoje tělo a gymnastický míč. Vždycky otočí hlavu na stranu, aby se mu nebořila a víc nic. Ručičky dává buď podél těla nebo jako letadlo. Divné je, že v už v porodnici, když jsme ho zkoušeli dát na bříško, dokázal hlavičku zvednout, akorát ji vůbec neudržel. Teď nezvládne ani to. Docela mě to znepokojuje a přemýšlím, jestli dojít k doktorce ještě před 3m kontrolou. Měli jste to někdo podobně? Nevím jak ho podpořit.
Ahoj mamky, přiznám se, že už sem píšu po několikáté ale vždycky dostanu užitečné rady tak se sem obracím i teď. Malá má 13 týdnů, vše bylo ok až do včerejší návštěvy na kyčlích, kde bylo asi 20 miminek, spoustu z nich stejně starých jako naše malá a já se domů vrátila tak trochu v šoku. Miminka si držely samy hlavičku, bez přidržování ze zadu, ležely na bříšku na přebalováku a krásně se podpíraly. My stále zezadu hlavičku přidržujeme, udrží si jí i sama ale stále jí chce někdy zaklonit takže je třeba tam tu ruku prostě mít. Na bříšku vydrží sotva pár minut, většinou se začne hned vrtět, zakousne se do podložky a řev. Pak řve třeba ještě další hodinu, trpí na koliku a myslím si že jí to nedělá dobře na bříško. Nicméně jí dávám aspoň pár minut denně na bříško ale má stále hlavičku nakloněnou na levou stranu nebo si jí prostě opře o ruku, a po chvíli začne ten řev a získat si čímkoli její pozornost je nemožné. Mamky a babičky v rodině pořád říkaly, že to chce čas, že je každý miminko jiný atd, ale já se obávám, že máme problém
doktorka má 2 týdny dovolenou a já si můžu ukousat nehty. Tak se chci zeptat vás, co byste dělaly. Děkuju!