Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
A co dnes není riziko? Osobně neznám žádný případ, kdy žena po amniocentéze potratila. Na amniocentéze jsem byla dobrovolně, odběr dělali pod ultrazvukem, aby neohrozili miminko. Místo vpichu desinfikují před i po zákroku, píchají i nějakou injekci na podporu imunity. Musím říct, že amnioc. nebyla pro mne tak nepříjemná jako běžný odběr krve. Pokud není mudr. řezník, je riziko minimální.
@mau-mau Nic takoveho mi dr nenabidl.. Pouze odber plodovky. Byla jsem i v nemocnici a tam dr rekl to same, tam teda rekl ze muzu z krve, coz si zaplatim sama, cca 13.000,– a neni to 100%, nebo voda, kde to je opravdu na 100%
@Kristynka22 píše:
Já měla v tripple testu riziko Smith-Lemli-Opitzova syndromu 1:25, pro svůj klid jsem šla na plodovku a vše superJá ale věděla, že bych si postižené dítě nenechala (navíc s tímhle syndromem děti kolikrát ani nepřežijí) a nechtěla jsem se až do porodu stresovat, jestli je zdravá. Plodovky jsem se bála jak blázen, přeci jen riziko 1:100 že se potratí jen kvůli odběru, plus se riziko ještě zvýší, protože se může do dělohy dostat infekce, odtok plodové vody, no byla jsem z toho psycho. Odběr v pohodě, 3 dny jsem měla absolutní klid na lůžku, vstávala jsem jen na záchod, jídlo a sprchu, další 2-3 týdny žádný sex a fyzicky se šetřit, často polehávat, abych snížila riziko infekce tak jsem pila už týden před odběrem heřmánkový a řebříčkový čaj, dále jsem je pila ještě tak měsíc po zákroku, než jsem se uklidnila, že už se nic nestane. Do odběru plodovky bych šla 1000% znovu, a to jsem před návštěvou genetiky byla přesvědčená, že určitě nepůjdu
S tím heřmánkem bych byla opatrná, nedávno jsem četla, že přivolává zpožděnou Ms a v těhotenství se nedoporučuje. ![]()
@MaJiKa Já četla články jak že je v těhotenství výborný, tak že se moc nedoporučuje, protože může vyvolat činnost dělohy. 1 hrníček nic neudělá, to je podobné jako s maliníkem- údajně má přivolat porod, může se pít až od nějakého 36. týdne ale holky pijou i litr a půl denně a stejně jsou zamknuté na sto západů ![]()
@haamillka píše:
@mau-mau Nic takoveho mi dr nenabidl.. Pouze odber plodovky. Byla jsem i v nemocnici a tam dr rekl to same, tam teda rekl ze muzu z krve, coz si zaplatim sama, cca 13.000,– a neni to 100%, nebo voda, kde to je opravdu na 100%
No, není 100%, nýbrž 99,9%. To je podle mě dost jistý. Na plodovku bych šla až v případě, že by ten neinvazivni test typu prenascan vyšel pozitivní. Riziko u plodovky 1% mi přijde moc. Já na odběru byla a rozjel se mi porod. Podle mě i kdyby to stálo těch 12 tisíc, tak se to vyplatí a jsou to dobře investované peníze ![]()
Já po odběru plodovky ležela týden v nemocnici s bolestí břicha, teplotami, hrozící infekcí a hrozícím potratem. Takže to zase taková sranda není. U dalšího dítěte jsme radši zaplatili Panorama test.
@Kristynka22 Jo to je pravda, všeho s mírou. Taky jsem pořád po netu hledala, které bylinky se můžou a které ne a ty názory se rozcházely skoro u všeho, tak jsem pak pila jen kopřivu a meduňku, ty se myslím můžou normálně.
Jinak k plodovce- já byla 3× a vždycky bez problémů.
Ahoj, ja jsem byla v Gennetu na prvnim screeningu, riziko jsem sice mela o dost nizsi nez Ty, ale stale v te sede zone a udelali mi na pojistovnu ten jejich cfDNA test s tim, ze kdyby byl pozitivni, tak pak az bych sla na plodovku pro uplne potvrzeni. Na vysledky jsme teda cekali tri tydny, ale nastesti byly negativni. A verim, ze tomu tak bude i u Tebe
mne to riziko take vyslo jen na zaklade vysledku krve, na utz bylo vse v poradku.
@MaJiKa Já taky začala s kopřivou, u té jsem pro změnu četla, že by se taky neměla, protože velice dobře detoxifikuje, a detox se nedoporučuje ani v těhu, ani při kojení , aby se ten bordel z těla nedostal k mimču
Ale to by sme nemohly nic, ani jíst maso, když v něm jsou hormony a ovoce a zelenina postříkaná sajrajtem ![]()
@mau-mau píše:
No, není 100%, nýbrž 99,9%. To je podle mě dost jistý. Na plodovku bych šla až v případě, že by ten neinvazivni test typu prenascan vyšel pozitivní. Riziko u plodovky 1% mi přijde moc. Já na odběru byla a rozjel se mi porod. Podle mě i kdyby to stálo těch 12 tisíc, tak se to vyplatí a jsou to dobře investované peníze
presne, ja uplne koukam, ze da nekdo prednost plodovce pred prenascanem
tech 12tis. jsou v tomto pripade vice nez dobre investovane penize, dite bude stat daleko vic… plodovka je pro me az totalne posledni moznost, kdy vsechno ostatni vyjde pozitivne ![]()
Ja mela ted u dcery myslim 1/120. Zasadni byl pro me ultrazvuk, kde bylo vse v poradku. Mela jsem jasnou svoji hranici pod 1/50 kdy bych sla na plodovku. Sice mi to geneticka doporucila, ale odmitla jsem a mam zdravou holcicku. Pokud jde jenom o vysledky krve tak ty strasne ovlivnuje vek, vaha i spatne vypocteny tyden tehu a jelikoz mam nadvahu a je mi skoro 40 jsem s tim mizernym vysledkem uz pocitala predem.
@haamillka Ahoj, já mám tento stres poměrně čerstvě za sebou. Vyšlo mi riziko 1:19. Ultrazvuk vyšel dobře, ale měla jsem špatné výsledky krve + vysoký věk. Hned druhý den mě nahnali na konzultaci na genetiku a doktorka mě hodně uklidnila, že nejdůležitější je nález na ultrazvuku a ve většině případů se jedná o falešný poplach.
Bohužel v mém okolí po odběru plodove vody dvě přišly o zdravé miminka a jedna si odnesla navrženou placenta, proto jsem od začátku byla rozhodnuta si zaplatit NIPT. Dokonce mi ho nakonec zaplatila pojišťovna, protože u rizika většího než 1:100 to proplaci pojišťovna 211 a 213. Čekali jsme na výsledky přes vánoce, tak co budu vykládat, byl to stres a čekáme zdravou holčičku. Dost nám psychicky pomohlo rozhodnutí si miminko nechat i kdyby mělo DS a nemuseli jsme přemýšlet, že by nás popř čekalo ukončení těhotenství.
Ještě pro povzbuzení riziko 1:35 znamená, že tvoje miminko je na 97,14% zdravé a tyto špatné výsledky v drtivé většině vychází u holčiček.
Moc držím pěsti a plodovku bych ještě zvážila.