Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den Prosím o radu.
Dcera 2 roky a čtvrt. Od prosince nám začala z ničeho nic jednou za čas dudlat palec. Snažíme se ji vysvětlit že se palec nedudla, že jí bude bolet apod. Bez výsledku. Začli jsme ji dávat kousatko na spaní aby právě nedudlala palec. Nyní jí vylezla stolicka a hned jí leze další. Ale jde o to že už začala při spaní dudlat palec a nevíme jak jí to vysvětlit že se nedudla a ze má to kousatko místo palečku.. většinou večer. Přes den bez problémů.. ale večer když jde spát tak prostě jednou za čas jí pristihneme. V noci kdykoliv když jsem přišla do pokoje tak bez problémů a až dneska večer poprvé ho dudlala při spaní. Nemáte někdo radu? Nebo to bude jen temi stolickami? Už jsem taková zoufalá. Snažili jsme se přijít na příčinu ale prostě nevíme. Říkám zda to není temi zuby. Děkuji
A nesnaží se tím palcem dosáhnout na ten rostoucí zub? U nás dvouletá dvojčata také dávají prsty večer do pusy. Prý je bolí zub, tak na něj sahají. Přes den to také nedělají.
Je to dítě. Malé dítě, a ty si prsty cucaji. Nevidím na tom nic divného ani nic k řešení.
Cucání palce není jen podivným chováním miminek a malých dětí. Ve skutečnosti má zásadní význam pro zdravý vývoj v raném dětství. Tady je důvod, proč nevadí, když si vaše dítě cucá palec.
Proč si vaše dítě cucá palec?
Sání je instinktivním chováním novorozence. Můžete být v pokušení bránit dítěti v cucání palce, aby se mu nepokřivily zuby, ale prozatím je lepší mu to dovolit. Dítě se tak učí samo se uklidnit, když je unavené nebo neklidné, což je cenná dovednost.
Když se vám povede odvyknout dítě od toho, aby si cucalo palec, než mu budou 4 roky, kdy mu začne růst stálý chrup, cucání nebude mít na jeho bílé perličky vliv. Mezitím dítěti pomůže jeho schopnost samo se uklidnit rychleji usínat nebo také usnout znovu, když se v noci probudí.
@Elea9 tak to jsem si úplně nevšimla. Ale od toho jsme dali kousatko. Kde to kousatko krásné chytne do ruky a dostane se vyloženě až na ty stolicky o mnohem líp než prostě palcem. Vždycky když ho dudlala tak vyloženě dudlala jak kdyby ho měla místo dudliku a pěkně ho měla v prostředku nepřišlo mi že by se snažila až na ty stolicky.. přitom to nikdy nedělala a právě mě zaráží že z ničeho nic. A nevíme jak jí to vysvětlit aby to nedělala aby neměla zlozvyk..
@Taštička2 píše:
@Elea9 tak to jsem si úplně nevšimla. Ale od toho jsme dali kousatko. Kde to kousatko krásné chytne do ruky a dostane se vyloženě až na ty stolicky o mnohem líp než prostě palcem. Vždycky když ho dudlala tak vyloženě dudlala jak kdyby ho měla místo dudliku a pěkně ho měla v prostředku nepřišlo mi že by se snažila až na ty stolicky.. přitom to nikdy nedělala a právě mě zaráží že z ničeho nic. A nevíme jak jí to vysvětlit aby to nedělala aby neměla zlozvyk..
Proč by bylo špatné, kdyby měla zlozvyk? Ty jich máš taky určitě plno, jen si to neuvědomuješ. Minimálně vynechávání čárek ve větách.
Nech dítěti jeho palec. Prostě ho teď potřebuje. Nebo bys chtěla, aby dudlání nahradila něčím jiným? Třeba trháním vlasů? Znám jednu nezletilou, která se kvůli rozchodu rodičů řezala. Kdyby si radši dudlala palec…
Palce jsem u kluku neresila. Oba dva to preslo, jsou uz velci, jeden dospely, zuby maji v poradku.
@Taštička2 tak taky se tím palcem může uklidňovat, pokud ji bolí například ty zuby, za mě pořád lepší, než když by dítě v noci brečelo a nespalo. ![]()