Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, mám 3 měsíce holčičku, když jí občas dám pohlídat tchýni tak ta jí s oblibou máčí dudlík do moučkového cukru, nelíbí se mi to,říkám,jí, že malá pak může mít špatné zuby,ale ona s mi směje,že to není pravda, co myslíte vy?Rendulinka
Panebože, tak to je tchýně asi 90 let nazpátek, ne???
Mám doma domácího lékaře z roku 1923 a už tam píšou, že se tohle dělat nemá!!!
Blanka
Presne jak pisi holky.Pokud te neposloucha tak nedavat ditko k ni.
Zoubky sice mít zkažené nemusí, ale nevidím důvod proč dávat cumlík do medu nebo dokonce do cukru
![]()
Tchýni bych to asi ještě jednou důůůůůrazně vysvětlila, že takto nee a kdyžtak bych tam malou vůbec nedávala!
Co jí bude dávat v půl roce??? Bůček a chleba se sádlem
![]()
Booooooze to je zase diskuze ![]()
Rendulinko, to si fakt jako matka od ditete neumis dupnout? Sakra tak je to tvoje dite, tak co je ti po tom, ze se ti tchyne smeje a ma jinej nazor, kdyz ty proste vis, ze to miminku muze uskodit? Proste ji rekni, at to nedela, nebo ji dite nepujcis ani na pet vterin.
Ja osobne bych takovou tchyni nakopala nekam…
Tak tchýni bych zrovna nefackovala, ale postavila bych to tak - buď to bude tak jak chci já nebo vůbec.
Nikdy nedávejte dudlík do svých úst! Nenamáčejte ho do cukru, medu a jiných sladkostí. Hrozí nebezpečí vzniku vady zubní skloviny a jiných nemocí zubní dutiny.
http://www.doktoronline.cz/main/clanek.php?…
Snažme se o to, aby se řepnému cukru vyhýbaly co nejdéle. Dokud dítěti neosladíte čaj nebo přírodní ovocnou šťávu, nebude sladký nápoj samo vyžadovat. Zcela nevhodné je namáčení dudlíku do cukru či medu, chceme-li dítě uklidnit a ukonejšit. Dítě má tak sladký dudlík dlouho v puse a na jeho zoubky to má vyloženě zhoubný vliv.
http://www.mojedite.cz/…e_detail.php?…
Tak ja nastesti malou tchyni nedavam ale take se me kolem 3 mesice dcerky zeptala zda ji davam na lzicce cukrik tak jsme myslela ze se vyvratim
![]()
Durazne jsem ji rekla ze sve dite vychovavam ja a to co reknu se ji bude davat..Chtela argumentovat neco o jejich trech detech ale uz jsem ji nedala sanci se vyjadrit.
Proste bych ji to naposledy vysvetlila a pokud by na to nekyvla tak bych ji dite nedala.
Dany ono nejde o to ze si neumi dupnout ale tchyne to muze delat za zady vis
rendulinka píše:
Ahoj holky, mám 3 měsíce holčičku, když jí občas dám pohlídat tchýni tak ta jí s oblibou máčí dudlík do moučkového cukru, nelíbí se mi to,říkám,jí, že malá pak může mít špatné zuby,ale ona s mi směje,že to není pravda, co myslíte vy?Rendulinka
Abych odpověděla na položenou otázku - mému bratranci (cca mého věku) takhle krásně komplexně zkazili zuby, byl to tedy med. Tehdy to možná dělali v dobré víře, dneska už je vyzkoušené, že se zoubky opravdu můžou zkazit. Nehledě na to, že bílý cukr jako takový, návyk na sladké, to všechno ve třech měsících… no, škoda slov
.
Podle mě záleží proč to babička dělá a jaká jinak je, nikdy bych dítěti dudlík do cukru nenamočila, je to fakt zbytečné a nezdravé, ale i tak bych nebyla na babičku tak přísná…jestli je rozumná a dá se s ní mluvit, tak bych to s ní zkusila probrat, třeba to dělá, protože chce malé přilepšit a fakt si neuvědomuje, že to škodí…vždyť ohledně výživy se informace pořád mění a ona to pravděpodobně nesleduje, když má sama děti dospělé.
Pokud ale odmítá diskutovat, proč to a ono nedělat a dělá něco za zády nabo na truc, tak pak je to složitější…
Já taky nad spoustou věcí zaskřípu zubama a neopakuju to furt dokola, nechci vyvolávat zbytečně konflikty (šetříms i to na důležité věci), ale toto je podle mě trochu moc
Takže tak jak říkají holky - rázně si dupnout, že to tak prostě bude a hotovo. Možná ať jí to řekne i manžel, třeba na něj víc dá… Nebo zavolat svojí zubařce a dát tchýni k telefonu, ať jí to poví ona ![]()
Jinak to s dudlíkem v medu a olizováním dudlíku mi říkala zubařka už na kontrole v těhotenství, že rozhodně nééééé!
Naši taky furt zkouší nějaké kraviny, naposledy chtěl můj taťka nabizet Samčovi svíčkovou se slovy „ale když ta mamka ti to nechce dovolit“
![]()
Argumentace správná, ale má malý zádrhel, že 3mm dítě obvykle zuby ještě nemá… Nám sečtělým moderním matkám je sice i tak jasné, že a proč cukr ne, ale před tchýní by mohlo dojít k blamáži
.