Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, doufám, že tímto tématem nikoho nenaštvu.
Můj syn si hraje sám. Vůbec nevyžaduje mou přítomnost natož pozornost.
Kde ho nechám tam ho najdu (no, to je logické, vlastně neleze, spíš se jen tak přitahuje když má za co).
Vydrží si hodiny hrát na dece (je zatím na břichu) povídá si, točí se, bouchá něčím, dává a vyndáva si dudlík..atd..
Když si lehnu za ním chvilku mě sleduje (pokud mám něco zajímavýho), jinak se otáči pryč ode mě. Ne že by se mi vyhýbal, ale prostě nejsem zajímavá hračka (asi)
Mám stále tendenci u něho být, něco mu podávat - ale přijde mi, že mu je fakt jedno jestli u něj jsem nebo ne…
Máte to některá taky tak?
J.
To moc neznám,ale užívej si,až bude běhat tak se už od malého nehneš
Janac buď ráda,já tohle absolutně neznám,odmalinka chtěl david něčí přítomnost,aby si s ním neustále někdo hrál,nikdy nechtěl sám a od té doby co chodí tal ho vlastní hračky ani v nejmenším nezajímají,neustále někde šouní a vyžaduje moji přítomnost,že bych si na chvilku mohla sednout když on zrovna nespí to nepřipadá v úvahu nejlépe kdybych měla oči i vzádu.
Vždy jsem říkala,aby to naše dítě už lezlo,pak aby už chodilo,apod. A teď s nostalgií vzpomínám na doby kdy jen ležel,takže ti tiše závidím,klidné dítko
![]()
Proč bys měla někoho naštvat?
Máme to úplně stejně. Zrovna teď se válí na podložce mlátí chrastítky plyšovou žirafu a je spokojený. Zařve akorát když chce kozu
Myslíš, že je to špatně???
No já nevím. Jsem z toho trochu nesvá. Ráda bych se mu věnovala
![]()
janac vždyt věnovat se mu mužeš i přes to.Neboj ale myslím že brzy tohle období skončí.malej tohle měl asi 2 měsíce kdy jsem měla výčitky že se mu nevěnuju a tet na mě leze furt ![]()
Tak u nás zabíraj i takové ty říkanky berany duc, paci paci , lochtačky, dokonce i zpívám
ale zas to nebudu dělat celý den, je to celkem náročné i pro něj ![]()
Jano mala byla stejna,hrala si sama,ja mela klid-jen si toho uzivej protoze pozdeji ho budes pronasledovat stale
Mala ted uz chodi sama a vsude vyleze a neustale na me leze
Ale pokud ti to neda tak si s nim hraj i tak.
Taky jsme to tak jednu dobu měli. V deseti měsících nás pediatrička posílala na neurologii, protože si Anežka ještě nestoupala ani nelezla. Doktorka radila motivovat ji hračkami. Když jsem jí říkala, že se snažím a má svoje nejoblíbenější hračky rozvěšené na ohrádce tak, aby se musela postavit, ale že si radši hraje s hračkami, které má na dosah, tak se smála a říkala, že to asi bude pěkná buchta (ale na tu neurologii že nás radši pošle). Během měsíce pak dohnala tříměsíční zpoždění a neuroložka napsala jako závěr nerovnoměrný vývoj. Mch rozhodně to buchta není, teď lítá jako blázen, všude leze, všechno ji zajímá. Takže radím to, co ostatní - užívej klidu, budeš na toto období s úsměvem vzpomínat
. Nemyslím si, že by to byl problém, však až bude chtít společnost nebo další podněty, tak si řekne.
Buď šťastná a spokojená
Chvíli se mu věnuj a pak ho nech o samotě, když se mu to líbí, nevnucuj se.
Kamarádka měla podobného syna, tomu to vydrželo doposud - když se mu chtěla věnovat, posílal ji pryč z pokoje a zavřel za ní dveře … Ve 4 letech zjistili, že má určité prvky autismu. Ale nechci strašit, on byl vždycky trošku jiný.
Martina
Šťastná to žena…
![]()
Chvíli jsem přemýšlela, jestli je to možné, ale asi holt je
![]()
Ahoj, taky jsem takhle pozorovala syna. Vydrželo mu to pár měsícu a ted jen mě nevidí, tak ihned za mnou leze
. Stal se z něj mamánek a vubec mi to nevadí. Muchlám se s ním ráda
. Využij toho ve svuj prospěch (uvař, uklid, vyžehli
).
ahojda
Tak ja to mela presne opacne
A ackoliv jsem tenrkat byla zrala na provaz, ted jsem neskonale stastna, ze to tak je!!! ![]()
![]()
Maly byl do cca 10ti mesicu nezkutecnej zavislak - od narozeni za:,–(ne nosenec, neexistovalo odlozit a odejit na wc, to byl vzdycky hysterickej rev… Porad jsem cekala, KDY KONECNE se to zmeni a on si vystaci chvili sam!!! Vsichni me uklidnovali: „Pockej, az objevi svoje rucicky, bude si je prohlizet a zabavi se“, „Pocke, az si sam poda chrastitko, bude si s nim hrat a zabavi se“ atd atd..... NIC!! Nic z toho se nekonalo, chrastitko ho zaujalo na pet vterin, ale beda mi, jak jsem se pokusila vzdalit!!!! ![]()
Ani nevim, kdy presne se to zlomilo....... No ale ted jsme to dopracovali k tomu (v roce a pul), ze kdyz se broucek rozhodne vstavat v sest rano (cz je temer denne), prestehuju ho z jeho postylky k sobe do obyvaku,kde spim, dam ho do cestovni postylky s kupou hracek a spim dal treba do deviti
Obcas ho to nebavi a nenecha me, ale to je jen vyjmecne
![]()
Takze u nas ted momentalne LUXUS, i pres den, hold si vybiram tech prvnich nekolik mesicu.......
(ale stale je tu ta jeho potreba, mit me alespon v dohledu…
)
Danylea píše:Maly No ale ted jsme to dopracovali k tomu (v roce a pul), ze kdyz se broucek rozhodne vstavat v sest rano (cz je temer denne), prestehuju ho z jeho postylky k sobe do obyvaku,kde spim, dam ho do cestovni postylky s kupou hracek a spim dal treba do devitiObcas ho to nebavi a nenecha me, ale to je jen vyjmecne
![]()
Jsem ráda, že tohle nedělám sama
![]()