Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, přítel si pořizoval dům na hypotéku. Je tedy psaný jen na něho. Dům je starší. Bydlím tady s ním. Ale všechny peníze na vyřízení baráku dával on. Teď když se něco opravuje tak většinou to platí přítel, já na něco sem tam jen přidám peníze, ale nejsou to bůhví jaké částky. Ale teď zdědím peníze, bude to větší částka nad milion. A já bych to chtěla dát na rekonstrukci baráku, ale samozřejmě jedině když dům bude patřit na půl mě. Co je k tomu prosím potřeba všechno zařídit? Samozřejmě, pokud přítel bude souhlasit
![]()
Sepíšete darovací smlouvu, kde ti partner daruje poměrnou část domu. Smlouva musí mít ověřené podpisy, s tím zajdete na katastr a požádáte o vklad.
Darovací nebo kupní smlouva a přepis na katastru.
Ale být tebou tak to nedělám. Pořídila bych si něco svého na investici.
@Verynka8 píše: Více
Základ na hypo nebo nějaký menší pozemek.
@Verynka8 píše: Více
Stejně tak za milion tezko získá půlku baráku ![]()
@j.a.n.i1 píše: Více
No asi tak. Dát někomu půlku baráku za milion, to je docela z levného kraje. Já dostala od našich čtvrtku když jsem tam udělala rekonstrukci za podrobnou částku a to je už hodně let zpět.
Nechceš raději investovat do svého? Kdyby náhodou k něčemu došlo a ty bys skončila na ulici s igelitkou.
Souhlasím, že bych ty prachy raději použila jako základ hypotéky na nějaký malý byt, vzala si tam nájemníky a měla prostě zadní vrátka. Chtít po příteli přepsat půlku bytu za 1 mio, to jsi spadla z višně
To si kdyžtak nejprve zjisti prodejní cenu a pak si to odděl podílem, ale obávám se, že to nebude ani čtvrtina.
U nás by to vyšlo na investiční 1+1…
rozhodně bych neřešila vklad na např. 1/4 baráku - co s ní pak hodláš dělat v případě rozchodu - on by tě pak musel z té tvé části vyplatit a na to nemá, když splácí hypo
takže nejrozumnější je pořídit garsonku někde poblíž vás, budeš mít „vlastní střechu nad hlavou“ v případě nouze a zatím ji v klidu pronajmeš, o malé byty je dračka…
@Lucy75 píše: Více
A taky se s ním pak může roky o to vyrovnání soudit.
Taky hlasuji za zadní vrátka, jsem jejich velkým příznivcem. Ani na pozici přítele bych s Tvým návrhem nesouhlasila.
@Lucy75 tak já myslela tak, že když mě tam napíše, tak by byl barák půl na půl?
a pak bych za nějaké ty peníze udělala nějakou rekonstrukci..
Příspěvek upraven 19.11.24 v 12:26
Jen připomínám, že se nemusí jednat jen o polovinu, ale i jinou část (třeba bližší té částce). Já tě zase chápu, že je fajn žít a investovat do něčeho, kde jsem doma(zejména pokud žijete již s přítelem déle).