Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na řešení následující situace..asi před pěti lety jsme si koupili byt v domě. Nastěhovali jsme se do prvního patra. Pod námi nikdo, nad námi rodina, 2 dospělí, 2 děti.. Děti od rána, asi od 6ti do cca 22.00, běhali sem a tam a tam sem, paní každý den od 7mi vysávala..no, normální hluk, to si asi umíte představit, když děti běhají. Nechodili ven, každý den to samé, od rána běhání..tak člověk je slyšel, ale v pohodě, nikdy jsme si nestěžovali.. pak byt prodali a paní, co ho koupila, dělala 11 měsíců rekonstrukci..Hrůza..chodila jsem na noční a po práci se nešlo vyspat. Nakonec jsem dala výpověd, prostě to nešlo, vrtání nad hlavou každý den, kromě víkendu.. No, paní celý byt rozvrtala a asi i vyndali veškeré hlukové těsnění..od doby, kdy se nastěhovala, je slyšet každý krok, každý rozhovor, asi i hodně dupe na paty..jinak si neumím vysvětlit to, že jsme nad sebou měli mladou rodinu s 2mi dětmi, které šlo slyšet normálně.. a ted posloucháme rány od rána do večera..Paní má 14ti letého syna, dcera 17…rány jsou to takové, že neslyšíme televizi, dupou do rána..mluvili jsme s ní…že se to nedá…a nic. Pak jsme jí psali o půlnoci, že nemůžeme spát..paní nám napsala, že děti jestě něco dělají..drželi jsme se..každý den..po měsící jsme opět napsali, v půl 12té večer..to nám nám napsala, že si snad ani nemůže posunout židly…zase jsme drželi..o měsíc později, když jsme psali, že potřebujeme spát, nám paní řekla, že si nepřeje, aby jsme jí psali..je to takový dupot, talové rány, že si příjdete, že je máte vedle sebe v místnosti…paní je zároveň vedoucí svj..no, hypotéku máme na dalších 35 let a nad sebou člověka typu po mě potopa..otázka zní…co máme dělat? ![]()
Tak pokud si koupíte byt ve společném domě s jinými spolubydlícími, měla bys počítat i s timto. ![]()
Taky mi vadí spousta věcí, protože v noci spíš bdím a ve dne pokud možno spím. ![]()
Ale chápu, že to nemusí nikoho ze sousedů ani trochu zajímat, jakým kdo žije stylem…
No, tak byt prostě prodejte a odstěhujte se někam do sroubenky na samotu u lesa. ![]()
Tam vás nebude nikdo, krom zvířat rušit. ![]()
Mně by spíš zajímalo kdy ty děti vlastně spí? Dupou od rána do večera, od večera do rána, to nechodí do školy nebo ženská do práce. Nepřeháníš to trochu.
Je to nepříjemné. Co třeba klepat o půlnoci řízky? Nebo ve dvě ráno jezdit výtahem? Od 6 ráno pouštět hlasitou hudbu? Chodit kolem ní a nezdravit a když půjde kolem, bavit se o ní, že takovou příšeru svět ještě neviděl? Prostě bábu vyduste. V tomto vám nikdo nepomůže, kdo by to řešil, když za znásilnění se u nás dávají podmínky, to potom nějaké dupání nikoho nebude zajímat.
Zkuste to řešit formálně přes SVJ, i když je paní vedoucí, můžete podat stížnost na rušení nočního klidu. Pokud to nepomůže, můžete se obrátit na městský úřad nebo na mediátora, který vám může pomoci vyřešit konflikt. Pokud by nic nezabralo, existuje možnost hlukové studie, která by mohla prokázat porušení hlukových limitů.
Pani nad vámi asi nemá nikde koberce a mozna do toho jeste koupila levnou podlahu?
No vzhledem k tomu ze deti jsou uz starsi, tak ti tam budou po nocich casto neco takto vyvadet. Zenskou to vubec nezajímá. Problem je ze odhlucnit se musí ten, co hluk dělá. Jinak to nefunguje.
@mamule42 no, paní do práce nechodí, dcera do školy taky ne..asi studuje dálkově. Do školy chodí chlapec. Vzhůru jsou cca do 2 do rána.. psali jsme jí, kde máme ložnici, jestli by to nešlo tam nedupat. Spát chodím se sluchátky.. tlačí méně, než špunty..no ale jde to slyšet i tak.
@Kipa22
no, pod nás se nastěhovala rodina, nechci je rušit.. hudbu občas pustím, když nejsou doma..ty ze spoda..Právě no, že kdo by to řešil ![]()
@Černá Madonna Tak není to náš první byt, 10 let jsme bydleli o ulici dál, v domě s 2× tolik sousedy..a žádný problém. Jak jsem psala, 3 roky nad námi bydlela rodina s 2mi dětmi, taky žádný problém.. hlučnost normální. Tyhle rady prodej, odstěhuj se na samotu..ty jsou hrozně pomocný, opravdu.
Sousedka si nejspíše pořídila plovoucí lamino. Je to sice snad nejhorší možná podlaha, ale bohužel v ČR nepochopitelně oblíbená.
Taky myslim ze je chyba v pokladce podlahy. Vynechali tu tlumici vrstvu aby usetrili. Pozvala bych ji k nam, at slysi jak to zni. Nad nami maji taky takovou podlahu a dupani je strasne, ale chodej normalne spat, ve dne mi to nevadi. Nebo ji poslat nahravku? Musi to byt hodne pokud to slysis pres sluchatka
V první řadě zkus sehnat zkalibrovany hlukomer, nechat v bytě a jít třeba na procházku, jestli neví naměřil. Zároveň bych zkusila nechat nastolení diktafon, zda by něco nenahrál.
@dasalada píše: Více
Sama moc dobře vím, že to kolikrát není úplně jednoduché a myslím si, že je to všechno asi jen o určité sousedské toleranci…
Ale, nemyslela jsem to nijak zle, jen jsem to chtěla trochu odlehčit. ![]()
@tini hmm, no když to je těžké, ona je ten, kdo dupe. Přitom má tak max 60 kg, ale chodí hodiny sem tam a dupe na paty. Vydrží třeba 3 h, pak chvíli pauza a nanovo.. kdyby třeba uklízela, nebo já nevím, tak se na chvíli zastaví, ale jsou to rychlé kroky, z místnosti do místnosti..to sedíte v obýváku a už od kuchyně slyšíte, jak se řítí..když jí vezmu k nám, tak to neuslyší.. sama sebe..a zkoušela jsem to nahrát na telefon, ale jde to slyšet málo, tlumeně.. Můj říká, že to cítí normálně na těle, ty vibrace, jak se zvuk toho dupání nese bytem. Já to teda akorát slyším.