Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, tak se mi po roce a půl, po jednom ranném potratu PODAŘILO OTĚHOTNĚT. Včera jsem našla na testu //. Ve skrytu duše jsem šťastná, ale na druhou stranu se ještě neraduji, protože nechci nic zakřiknout. Prosím, můžete mi některá poradit, jak nyní na začátku těhotenství užívat duphaston? Nechciv ještě volat doktorovi, počítám, že jsem těhotná cca 3týdny. Děkujiiiii
Určitě bych sama od sebe duphaston v žádném případě neužívala!!!! Je to sice lék, který se mimo jiné dává i v případě udržení těhotenství, ale je pouze na základě indikace lékaře!!!
Spíš bych opravdu zavolala lékaři a domluvila se na postupu..a kde jsi ten duphaston vzala? On ti ho napsal již dříve? Jeden ranný potrat ještě nemusí znamenat, že se stane podruhé..navíc ranné potraty bývají většinou z důvodu nějakého genetického poškození oplozeného vajíčka a na to Ti duphaston nepomůže.
To, že máš nyní strach, že by se situace mohla opakovat je přirozená, přesto raději zavolej lékaři a domluv se s ním ![]()
Pokud to chápu tak, že jsi měla duphaston nasazený od doktora už před otěhotněním, normálně se pokračuje do až 12tt. Ale alespoň za to zavolání fakt nic nedáš.
Já jsem po umělém a brala jsem Utrogestan 1-1-1 do 15.týdne. Od 16.tt. beru Duphaston 1-0-1 jako prevenci předčasného porodu (dle mého dr. je tak jeho výskyt snížen až o 50%).
Jinak v Utrogestanu je 100mg progesteronu a v Duphastonu jen 10mg.
Tak si myslím, že kdybys ho brala taky ráno večer, neuškodíš si. Ale jak píše xxxxxx, tak u brzkých potratů je příčina poškození embrijka. Pak je otázka, zda takové těhu podporovat. ![]()