Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, chtěl jsem se s Vámi poradit. Asi půl roku mám občas takové záchvaty dušnosti v noci. Vzbudim se a z ničeho nic mě začne být horko a začínám tak divně kašlat, pak se přidá ta divná dušnost, jako zužené dýchání, prostě se pomalu nemůžu ani nadechnout a začnu sípat. Mám vždycky strašně oteklé oči a jsem takový červený, někdy mě bolí břicho. Mám alergie na traviny, žito, ambrosii…, přecitlivělost na pšenici, soju, roztoce a já nevím co ještě😂. Dělali mi spiometrii a astma nemám. Říkám si jestli to nemůže být nějaká uzkost, panicka ataka, ale to jsem zažil a nebylo to vůbec takové…
Poslední dobou jsem taky unavenejsi. Máte někdo s tímto zkušenosti?
@Jakub100 píše:
Dobrý den, chtěl jsem se s Vámi poradit. Asi půl roku mám občas takové záchvaty dušnosti v noci. Vzbudim se a z ničeho nic mě začne být horko a začínám tak divně kašlat, pak se přidá ta divná dušnost, jako zužené dýchání, prostě se pomalu nemůžu ani nadechnout a začnu sípat. Mám vždycky strašně oteklé oči a jsem takový červený, někdy mě bolí břicho. Mám alergie na traviny, žito, ambrosii…, přecitlivělost na pšenici, soju, roztoce a já nevím co ještě😂. Dělali mi spiometrii a astma nemám. Říkám si jestli to nemůže být nějaká uzkost, panicka ataka, ale to jsem zažil a nebylo to vůbec takové…
zkus povlečení častěji prát, změnit prací prášek a víc větrat…mohou to být ty roztoče, a nemáš nějaké zvíře?
@Jakub100 me to prijde na dalsi z alergií, ty otekle oci…kdyz je to v noci, tak vysledovat co je kolem tebe v noci a ne ve dne, zkusit jine povlečení, deku, praci prasek, nemazes se vecer nejakym kremem apod
Alergický záchvat. Užíváš na ty alergie nějaké léky pravidelně? Když máš roztoče, měl bys brát léky celou zimu. Kdy ti naposledy dělali testy na alergologii? Jak silně ti vychází ti roztoči? Kdy jsi naposledy vypral peřiny na min 60°C? Nepiješ před tou atakou např. červené víno? A taky „astma nemáš“ se může během pár měsíců změnit na „astma máš“. Pečlivý alergolog je vzácný tvor. Není na škodu si nechat napsat spray na akutní astma a zkusit ho při záchvatu. Zafunguje-li, je to hned jasnější.
@Jakub100 píše:
Zní to jako alergický záchvat s tím otokem očí, zčervenáním a ještě bolestí břicha. Co obvykle jíš a piješ večer před takovým záchvatem? Bylo by fajn si psát deník s jídelníčkem a tvými reakcemi. Vyprat polštář, peřiny, záclony…
Dušnost, zúžené dychací cesty, to zní jako astmatický záchvat. To ti vyloučili astma jen běžnou spirometrií? Dělali ti bronchoprovokační test? Ten se obvykle na běžné alergologii nedělá, dělá se na specializovaném pracovišti. Zkoušeli ti dát třeba ventolin, jestli ti při záchvatu pomůže?
Máš i histaminovou intoleranci?
Jak je uvedeno výš, to je dobrá otázka s tím pracím práškem a případně používáš aviváž? Zkus to vyprat v něčem šetrném bez vůně (např. Sonett Neutral, Attitude bez vůně či levnější varianta vločky z kokosového/marseillského mýdla + prací soda + na bílé perkarborát sodný). Místo aviváže dát rozpuštěnou kyselinu citronovou ve vodě, případně ocet, ale někomu ocet smrdí. Navíc při praní přidat máchání, vodu navíc či nějaký program pro alergiky - záleží co pračka nabízí.