Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím vás, než začnete „měla jsi se chránit“ a tak podobně, tak si to nechte pro sebe. Tohle nepotřebuji slyšet, jelikož se nejedná o můj případ, ale spíše o takovou studii.Již z názvu je patrné, co mě zajímá. Více mě to ale zajímá z osobní zkušenosti, jaké jste daly důvody k interrupci a jak to vlastně probíhá? Přijdete za svým lékařem a prostě mu oznámíte „nechci to, chci potrat?“.
Ještě jednou pro upřesnění, pouze mě to zajímá.
Děkuji
dneska uz se snad zpovidat nikomu nemusis
Nemusíš nikomu říkat žádný důvod. To se dalo za komunistů u komise. Je to tvoje rozhodnutí.
@Venetia Nevím jak to myslíte. Zda někdo odpoví na mou zvědavost, je to jeho věc, může taky anonymně. Pokud nárážíte, proč jsem se obhajovala již v první větě, je to z toho důvodu, že jsem se v hodně diskuzích setakla s ukamenováním jenom při slově „potrat“. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím vás, než začnete „měla jsi se chránit“ a tak podobně, tak si to nechte pro sebe. Tohle nepotřebuji slyšet, jelikož se nejedná o můj případ, ale spíše o takovou studii.Již z názvu je patrné, co mě zajímá. Více mě to ale zajímá z osobní zkušenosti, jaké jste daly důvody k interrupci a jak to vlastně probíhá? Přijdete za svým lékařem a prostě mu oznámíte „nechci to, chci potrat?“.
Děkuji
Jasně, jen Tě to zajímá, ale nechceš slyšet odsudky..nee nemusíš se zpovídat, je to jen tvé rozhodnutí.
@Anonymní píše:
@Venetia Nevím jak to myslíte. Zda někdo odpoví na mou zvědavost, je to jeho věc, může taky anonymně. Pokud nárážíte, proč jsem se obhajovala již v první větě, je to z toho důvodu, že jsem se v hodně diskuzích setakla s ukamenováním jenom při slově „potrat“.
co jak myslim? V kazde diskuzi te ukamenuji, ale je to tvoje vec, nemusis to nikomu vysvetlovat ani se zpovidat. To se muselo v dobe komisi, a ta uz je davno za nami.
Pro mě žádný takový důvod neexistuje. Nikdy bych to neudělala.
Ahoj, nikomu nemusíš nic vysvětlovat. Je to jen tvé svědomí a tvoje dítě.
Pujdeš na gynekologii, udělá ultrazvuk a pak de zeptá zda těhotenství je nebo není plánované pokud ne, zeptá se zda ho chceš či ne. Pokud odpovíš, že ne vypíše žádanku do nemocnice a bude to - pokud bude ještě nějaký čas dá ti možná na rozmyšlenou. V nemocnici se obrň trpělivostí, nevidí to tam rádi a pohledy tě odsoudí. Musíš to zvládnout.
Já byla na miniinterubci z důvodu znásilnění.
@kavenka
Nikdy neříkej nikdy.
Nikdy totiž nevíš co se může stát.
Ahojky! Já na interupci byla jednou, bylo mi v té době sedmnáct a jak už to občas bývá, podcenila jsem ochranu
Ač je to cca osmnáct let, návštěvu gynekologa si do dnes pamatuji přesně… Musím podotknout, že Tě nikdo ke křížovému výslechu :proč, nač atd. nenutí, ale mě se tenkrát zeptal, co mě k tomu vede a já řekla, že ještě studuji, nejsem na dítě připravená, šlo o neplanované otěhotňení… Také mě do potratu nutila matka, která se zapřísáhla, že se o mé děcko nehodlá starat a nijak mě nepodpořila
Každopádně odpovídat určitě nemusíš, komunismus už je pasé a je to tvá svobodná vůle. Je jasné, že pro většinu žen, natož matek, je tohle samo o sobě těžké rozhodnutí, ať už k potratu mají jakýkoliv důvod. Ač jsem v té době byla nezletilá, studující a vyděšená, zachovala bych se dnes jinak a na interupci nešla, ale to už teď nevrátím… Hodně štěstí při správném rozhodování bez výčitek. Ahoj
Důvodů můžou být desítky, a málokteré z nich se dají vysvětlit jednou větou.
Pro mě by bylo důvodem k potratu od takových jasných věcí jako je znásilnění nebo těžká deformace plodu až po velmi nepříznivé podmínky žití (a to už tak jednoduché vysvětlit není a nejde to tou jednou větou).
Nebo kdybych otěhotněla třeba právě teď
čerstvě rozešlá, s penězi nadrc (takže při mateřský bych neuplatila ani nájem, natož, abych měla ty děti čím živit), v nájemním bytě, kde můžou být maximálně dvě osoby (já a syn).
Jenže nejsem kretén a důkladně se chráním, abych tohle nemusela řešit.
Mám to podobně jako @Mar__tanka1983, těžké postižení plodu, znásilnění nebo velmi (!) tíživá finanční situace.
Nicméně nemusíš hledat důvody a omluvy, jde o čistě tvé rozhodnutí. Na gynekologii prostě řekneš, že dítě je nechtěné, necháš si napsat žádanku na zákrok a je to. Správný gynekolog se v tom pitvat nebude, maximálně se zeptá, jestli jsi si svým rozhodnutím stoprocentně jistá, případně připomene rizika, která zákrok přináší.
@kavenka opravdu nikdy? Ač nejsem zrovna vyznavačka interupcí, netroufla bych si tvrdit, že nikdy ![]()
@kavenka píše:
Pro mě žádný takový důvod neexistuje. Nikdy bych to neudělala.
Opravdu? Zhruba ve 3-4 tt jsem prodělala infekční onemocnění s velkou pravděpodobností velkého poškození, dítě, které by se po tomto narodilo by nejspíš bylo mrzák, který by jenom trpěl. To já bych si rozhodně vyčítala mnohem víc.
@Mar__tanka1983 píše:
Důvodů můžou být desítky, a málokteré z nich se dají vysvětlit jednou větou.
Pro mě by bylo důvodem k potratu od takových jasných věcí jako je znásilnění nebo těžká deformace plodu až po velmi nepříznivé podmínky žití (a to už tak jednoduché vysvětlit není a nejde to tou jednou větou).
Nebo kdybych otěhotněla třeba právě teďčerstvě rozešlá, s penězi nadrc (takže při mateřský bych neuplatila ani nájem, natož, abych měla ty děti čím živit), v nájemním bytě, kde můžou být maximálně dvě osoby (já a syn).
Jenže nejsem kretén a důkladně se chráním, abych tohle nemusela řešit.
Ty jsi rozešla?
Ahoj, prosím vás, než začnete „měla jsi se chránit“ a tak podobně, tak si to nechte pro sebe. Tohle nepotřebuji slyšet, jelikož se nejedná o můj případ, ale spíše o takovou studii.
Již z názvu je patrné, co mě zajímá. Více mě to ale zajímá z osobní zkušenosti, jaké jste daly důvody k interrupci a jak to vlastně probíhá? Přijdete za svým lékařem a prostě mu oznámíte „nechci to, chci potrat?“.
Děkuji