Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, nevím si rady. Pavlík (5 měsíců)má už víc než dva týdny rýmu a já nevím, jak ho mám té potvory zbavit. Několikrát denně ho odsávám, ale je to k ničemu, aby to pomohlo, musel by mít odsávačku u nosu nepřetržitě celý den. Kapu Nasivin, nos vytírám a všechno zbytečně. Nemůže ani pořádně pít a nejhorší je to v noci, špatně se mu dýchá, pořád mu to v nose chrčí. Byli jsme u dr., prohlédl ho a naznal, že je nachlazený a doporučil mi jen ty nosní kapky. No jo, ale aby rýma trvala tak strašně dlouho a nic nezabíralo. Navíc mu neteče z nosu, je zahleněný jakoby uvnitř a když odsávám, těch hlenů tam má fakt hodně. Nevíte jak mu mám ještě pomoct?
A druhý dotaz - strašně špatně spí. Přes den toho moc nenaspí, ale ani v noci to není žádná sláva. Usíná kolem 19 hodin, asi za hodinu se vzbudí, musím mu dát dudana, usne a takhle se to opakuje celou noc. Ještě k tomu se dvakrát během noci budí na jídlo. A když už spí, tak sebou přitom strašně mele, pořád se vrtí, je strašně neklidný. Dělá to takhle odmalička. Vím že dcera dělala něco podobného a tehdy mi na to dr. řekla, že je to nezralostí CNS a že s tím nic nenadělám. Fakt se s tím nedá nic dělat? Já už bych se taky ráda jednou vyspala a hlavně nevím, co mu je. Přes den je strašně hodný a spokojený, nevím proč v noci takhle „blbne“.
Ahoj, s tou rýmou asi neporadím, já teda taky hodně odsávala vysavačem, ustní byla naprd, nevím jakou odsávačku máš.
Na to zahlenění jsme dostali Spirotent a ještě Mukosolvan a za týden v pohodě. A ještě jsme dávali mokrý ručník nad postýlku. Ale tyhle léky radši nejdřví z doktorem prober, Spirotent jsme měli hlavně kvůli průduškám a dušnosti, ale na ty hleny to zabíralo krásně. Jo a ještě taky metoda míčkování na vykašlávání.
A k té neklidnosti, znám to moc dobře, u nás nejlépe zabíralo ho zavázat na pevno do deky, aby se nemohl vrtět, protože to ho budilo nejvíc a můžu říci, že to opravdu zabíralo, krásně pak spinkal několik hodin.
Maruška měla rýmu jako pártýdenní miminko a rýma se jí držela měsíc. Myslím, že malým dětem trvá dýl než nám, než se s ní vypořádají (navíc my jsme si ty bacily doma předávali pořád dokola).
Neklidné miminko a špatné spaní znám, Anežka byla taky taková. Myslím, že se s tím opravdu nic moc dělat nedá. Chce to trpělivost. Balíš ho do zavinovačky? Anežku jsem kuklila hodně dlouho a v zavinovačce spala rozhodně líp než bez ní.
Hmmm… tak Mareček měl rýmu od půlky dubna do minulého týdne. Teprve včera jsem uklidila vysavač do komory, prakticky 6 týdnů jsme odsávali 4-5× denně. Doktorka mu po výtěru našla v nose Moraxellu a dohodly jsme se, že takovému pinďovi ATB na tohle dávat nebudeme, že se s tím popere sám. Kromě rýmy nic jiného neměl a zvládl to, ale byl to boj, taky to měl vzadu. Při tom odsávání je potřeba být malinko tvrdý, nenechat nástavec u nosu dvě vteřiny, ale počkat - pokud předtím pořádně propláchneš nos třeba Stérimarem (musí to mít silný proud), něco odsaješ i zezadu.
S tím spánkem asi opravdu nic moc nenaděláš, nechceš-li drsnější metodu… ale je ještě dost malý… Některé děti jsou prostě neklidnější.
Ahojky,
nám pomohlo do nosánku vytírat odstříkaným MM. Výhoda je, že to můžeš neomezeně dlouho, což u Nasavinu aj nosních kapek nejde. Ať vás to brzo pustí!
ahojki, zjisti si od jakého věku je Sinupret… od roka určitě, nevím jestli i dřív,,,, jsou to sice hnusné kapky, ale výborné na takovou tu zaraženou rýmu,,, to když budeš kapat a odsávat, tak ona se mu uvolní a odsaješ to.
Jinak na noc jsem vždy kapala Otrivin pro děti a přes den stříkala Sterimar, to je mořská voda vhodná i pro kojence a krásně ten nos uvolní a možná i tu rýmu malinko spustí.
A.
já klárce stříkala do nosu sterimar - mořská voda, dávala jsem i nasivin, odsávala jsem každou chilku ale nezbíralo nic, prostě jsme musely počkat až to přejde, zrovna ted máme za sebou 14.ti denní rýmu, snad už je to úspěšně za námi ![]()