Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, chci se zeptat, kolik minut vyvařujete šidítko? Na každém je napsáno něco jiného. Na jednom 5 minut na druhém 30 sekund. Mám třeba koupené jedno od babynova a šidítko je v místě sání tmavě medové. Když jsem ho dala do parního sterilizátoru Avent, přišlo mi, že pak hrozně smrdělo-jako spálené. Ale viditelně poškozené nebylo. Jenže se ho teď bojím malé dát. Možná, že když bylo nové, tak smrdělo stejně, ale nenapadlo mě k němu čuchat. Ale když jsem otvřela sterilizátor, tak se to na mě úplně vylinulo ![]()
v parním sterilizátoru jsem to dávala na 3 minuty. a všechno bylo v pohodě. ale my jsme měli šidítka silikonový. nemáš latex? ten se může chovat jinak…
Už nevím, co je to za materiál - vyhodila jsem obal. Je to tmavě medové, takže asi kaučuk nebo latex. Mě bohužel parní sterilizátor nejde zapnout jen na tři minuty. Naleju 90 ml vody, zapnu a cyklus proběhne. Mohla bych dát sice míň vody, ale nevím kolik, aby se to dostatečně sterilizovalo a zároveň nespálilo.
Jinak mě se tako víc líbí silikonové dudlíky - taky ho máme a nesmrdí. Ale malou tlačí do bradičky. Ten „smradlavý“ měl tu plastovou část otočenou ven, ale silikonové jsem zatím všechny viděla jen ty anatomické. A navíc placaté. Tenhle byl kulatý. No prostě - dítě si vždycky vybere, co se mamce nehodí ![]()
Vyvařuju, jen když koupím nový, tak než ho malému dám. Sterilizátor nemám, takže asi 10 min na sporáku. Potom už jen oplachuju horkou vodou.
Jo a ty latexové dudlíky jsou problematické, čistí se obecně hodně špatně. Silikon je lepší, jestli Ti to malá bere.
máme silikonové dudlíky od aventu
dříve jsem to vyvařovala, teď jenom opláchnu pod vařící vodou…
Tvar dudlíku-měl by být anatomický,kvůli dásničkám,hornímu patru.Kulatý na něj moc tlačí,mám to od doktorky.
Malý má 2měsíce a vyvyřuji asi 3 min silikonový jednou za dva tři dny,jinak oplachuji.
Mě by zajímalo,jestli někdo olizuje dítěti cumel než mu ho dá do pusy.Přítel to dělal a já jsem o tom nevěděla a vstávaly mi hrůzou vlasy na hlavě.
froggy já to viděla také, ale jak je to s hygienou netuším. Nicméně to dělá hooodně mamin, ono také venku vodička po ruce není a dítka to hážou z kočárků, ale běda jak se jim nevrátí. My dudla nechceme.
Dudlík neolizovat! Předáš tím dítěti všechny bakterie a bacily co máš v puse a že jich tam je!
Když už spadne na zem a nemám sebou flaštičku s vodou (což většinou mám) a musím vrátit (páč jinak dítě řve), tak otřu do kapesníku (plínky, bryndáčku, čehokoliv jiného) a vrátím. Když olízneš, tak má dítě dudlík nejen se špínou ze země, ale i s tvými bacily. Takže to jen zhoršíš, než když to neuděláš. ![]()
A ještě k tématu: já vyvařovala dudlík jen když byl nový a to ve vařící vodě na sporáku (zároveň když jsem vyvařovala lahvičky na příkrm). Dala jsem ho tam na pár vteřin (asi těch 30) a pak už jen oplachovala pod horkou vodou (teče nám fakt vařící). Jo a co se tvaru dudlíku týče, tak malej nechce nic jinýho než tu „starodávnou“ prachobyčejnou kulatou „kytičku“.
Naučili ho to sestřičky, když byl na novorozeneckým v inkubátoru na svícení se žloutenkou… Co já mám doma krásnejch anatomickejch dudlíků a úplně na prd. Jezdím do jediný lékárny, co ty „kytky“ má a aspoň se je snažím často obměňovat (myslím, že se píše co 2 měsíce?).
Jinak my máme dudlík jen na spaní, přes den ho striktně nedávám. Marně přemýšlím, kdy naposled jsem řešila situaci, že ho malej vyhodil venku z kočárku. To snad jenom když byl opravdu úplně malinkej.
Dudlík za žádných okolností neolizovat!!! Jak píše Wiolla, předáš dítěti všechny svoje „hnusáky“ navíc. Mj. mu tím zaděláváš na zubní kazy, to potvrdí každý zubař…
Nevyvařuju (jen poprvé, tak 2-3min), smradlavý bych vyhodila.
Tak hurá, manžel sehnal kulatej silkonovej i s otočeným plastem jako ven „na kytičku“:) Taky bych raději používala ty anatomické, jenže malá je neudrží, pořád jí vypadávají a ona pak hrozně řve. V porodnici ji vrazili taky kulatou erární kytičku. A navíc ty anatomické nemají tvarovaný plast do „kytičky“ jako od tvářiček. Buď jsou rovné a nebo k tvářičkám. Takže když už ten anatomický na chvilinku udržela, tak měla otlačenou bradičku - úplně červenou čáru:/