Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Říkal jen ovariální, krvavé a říkal, že doufá, že tam není zánět.
A že to pořád vypadá na endometriozu.
Nejsem z toho moc chytrá.
S cystami mám, bohužel, zkušeností víc než dost. 4,5 cm není zas tak tragické, do operace si nasaď vitamín B3 a klidový režim - nezatěžovat břicho, žádné trhané pohyby, opatrně i při sexu. Cysty se zvětšit můžou a nemusí, to stejné s prasknutím. To jsem taky zažila a je to hned poznat ta bolest, měla jsem i krvavou, ale do těch 5 cm se to řešilo konzervativně.
Laparoskopickou operaci jsem měla až když se udělala ovariální cysta 6 cm a prázdná srůstová cysta 11 cm.
Laparo operace byla rychlá, neměla jsem ani močovou cévku a večer jsem se mohla postavit a jít na záchod. Nebýt komplikace nesouvisející s cystami, šla bych 3. den domů, takhle jsem šla 5. den od operace. Po operaci jsem měla asi 6 týdnů klidový režim ve smyslu nenosit těžké věci, nenamáhat břicho, úklid jen lehce. Do práce jsem šla po 3 týdnech (kancelářská práce) a podbřišek mě pobolíval tak 2 měsíce.
Předoperační vyšetření nesmí být starší než asi 2 nebo 3 týdny, takže podle toho ti naplánují operaci. S vlivem na těhotenství neporadím, děti nemám.
Mám endometriální cystu na vaječníku. Měla kolem 4 cm, ale operaci mi gyndařka nedoporučila, jelikož nemám děti. A v rámci zachování plodnosti je prý lepší do ničeho neřezat, když to není nezbytně nutné. Kvůli zjizvení. Prý až kdyby narostla přes 5 cm, nebo rostla podezřele rychle, tak bude operace. Vy máte dvě, poměrně rychle narostlé, takže asi proto vás žene na operaci. Já dostala antikoncepci, kontinuálně a cysta se zmenšila. V současnosti by měla mít něco kolem 1,5 cm… Akutní zánět, který by bylo třeba medikovat, jsem neměla. Cysta nepraskla. Endometrioza jako taková je zánětlivé onemocnění, takže nějaký nižší chronický zánět tam prostě bude pořád.
Moc děkuju za obě zkušenosti ![]()
Cením si toho, snad vše bude v pořádku.
Já byla v únoru na operaci, na jednom vaječníku jsem měla cystu 14 cm, naprasklá, už měsíce beru léky na ředění krve, ještě mi zjistili, že tam byl velký nezhoubný nádor. Nic mě nebolelo. Lékaři byli překvapení, ale mě opravdu nic nebolelo. Jen se to nepovedlo odstranit laparoskopicky, museli mě říznout. Žádné pooperační komplikace jsem neměla. Doma jsem týden ležela, ale už po týdnu jsem dětem uvařila a udělala domácí bramborové knedlíky. Pak jsem si už musela zase lehnout. Zvládla jsem to v pohodě. Takže neboj, bude to dobré.
Dobrý den,
v dubnu jsem byla u doktora a našel mi jednu cystu, 3,7 cm. Měla jsem přijít na konci července, ale kvůli většímu tlaku v podbřišku jsem šla již dnes. Cysty jsou nyní objevené dvě, a to 4,5 cm a 4 cm. Řekl, že je to na operaci. Jsem objednaná na předoperační vyšetření na konec července. Samozřejmě mám strach. Co když se do té doby zvětší ještě víc? Nebo prasknou? A kdy by mi mohli dát termín operace? Mám jít laparoskopicky. Má někdo zkušenost s délkou následné pracovní neschopnosti? A podařilo se pak otěhotnět relativně v pohodě?
Jsem mladá, žádné děti nemám, chtěli jsme za cca rok. Mám obavy, tak možná nějaké zkušenosti, příběhy?