Dve dcery a chovani...

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
midlajs
27.12.14 12:12

Dve dcery a chovani...

Dobry den preji vsem e-zenam,
zajima me veci ohledne dvou dcer, jedne je ctyri roky a druhe cca rok a pul. Ja vubec nevim jak se k nim mam chovat, aby vse bylo spravedlive. Treba jsem tady nastavila pravidlo, kdo to ma prvni, ten si s tim hraje, ale nejak zjistuji po letosnich Vanocich, ze to asi nebylo stastne reseni…
Jak jste to udelali vy, mate nekdo dve dcery odrostlejsi? Jak jste je vychovavali, co byste udelali jinak, kdyby to slo vratit?
Zacinaji se hadat o hracky, prat spolu a tak je cas na premysleni a pozeptani na nazory a zkusenosti, abych se mohla popripade vyvarovat chyb.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
jahuhudka
27.12.14 12:16

O hračce rozhoduje ten komu patří. Pokud nechce půjčit, má na to právo. :nevim: Pokud jsou společné, při hádce jsem zabavovala, než se domluvily :lol:

• Citovat
  • Upravit
9374
27.12.14 12:18

Neboj, hádkám se nevyhneš :mrgreen: Teď jeto o hračky, za deset let o oblečení a kosmetiku… Teda podle toho, co vždycky říkaly kamarádky :lol: Třeba ti někdo poradí aspoň něco, ale pochybuju, že ta mladší holčička to pochopí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8921
27.12.14 12:24

Mam ve stejnem veku dva kluky. Nektere hracky maji svoje, nektere spolecne. O spolecne se deli, vetsi vetsinou malemu pujcuje svoje hracky, protoze o ne ma prtous vetsi zajem nez o svoje miminkovske. Nebo kdyz chce starsi neco, co ma mladsi, tak mu donese hracku na vymenu. Taky se obcas dohaduji, ale starsi uz umi ustoupit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101450
27.12.14 12:25

U nás jsou všechny hračky (krom vyjímek typu spací polštářek a spol.) společné a pokud se nedohodnou, tak zabavuji. Jinak celkem funguje pravidlo, že kdo si vzal volnou hračku první, tak ji prostě má, stejně ji v tomhle věku zas celkem brzo odloží. Jinak u stavebnic a podobně platí, že to má dost kousků a tedy si mohou hrát oba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
27.12.14 12:27

@midlajs Mám sousedku, ta má holky 3,5 a 1,5 a na Vánoce kupovala vše dvakrát, prostě přesně, jak píšeš - malé se to ještě nevysvětlí. Ale až povyrostou, tak zavede, co píšou holky: čí to je, ten si hraje; když to odloží, může si to půjčit druhá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
27.12.14 12:33

Taky mame v hrackach komunismus, pravo prvniho. Kdo hracku chce, muze oni slusne poprosit, nabidnout vymenou neco jineho. Ale pokud prvni nechce dat, ma smulu.
Pokuzdvznikne nesmiritelna tahanice, odebiram uplne.

Z moji zkusenosti, kdyz ma dite prudivou, bude brat sourozenci hracku naschval a pak je dobre prudice odchytit a neja upoutat. Jinak dokuzd se nerezou, tak jen poskytnout navod a koukat, jak si poradi. Kluci 3 a 5 uz chapou, ze je lepsi si hrat spolu, spory vznikaji jen unovych hracek, dvouletak je jeste prudic, pokud nemaji kluci naladu s nim nejak vyjit, bertu siho na starosta hrajem si spolu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4009
27.12.14 12:33
@jahuhudka píše:
O hračce rozhoduje ten komu patří. Pokud nechce půjčit, má na to právo. :nevim: Pokud jsou společné, při hádce jsem zabavovala, než se domluvily :lol:

To je dost nešťastné v případě sourozenců, kdy prvnímu narozenému „patří“ téměř vše a dalšímu se dokupuje jen pár kousků. Hračky jsou společné, výhradně v osobním vlastnictví jsou pouze hračky typu spací plyšák, a to tom rozhoduje majitel. Od mala učíme moudřejěí ustoupí (snad to někdy sklidí ovoce :lol: ), jinak kdo si hrál první, ten si hraje. Druhý se může přidat k pvnímu jeli to možné, není li, má smůlu a musí si najít jinou hračku. No boje teprv nastanou, 1,5 roku není ještě nic ;) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30300
27.12.14 12:34

Mám děti mladší 3 a 1 a zatím to funguje stylem, že mladší drapne co je po ruce a staršímu vysvětlujeme, ať jí to těch chvíli nechá, že to za chvíli stejně zase pustí a půjčí si to on. Sám si přišel na to, že když udělá výměnu, je to bez křiku a dostane co chce. Bez křiku to občas taky nejde, ale jsou to jen chvilkové řevy, pak je klid a hrajou si spolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
27.12.14 12:43

Mám holky o rok starší a snažím se je nechat, sť si to vyřeší mezi sebou. Zakročila bych až kdyby šlo o nějakou velkou buzeraci. Hračky mají společné, žádné tvoje moje. Celkem méme ty holky čtyři a fakt odmítám, kromě osobních věcí, kupovat všechno čtyřikrát. Už z principu. Jsou to sestry, musí se spolu umět domluvit.
Na Vánoce nic nepopisuju, všechno je všech. Samozřejmě kvůli věkovému rozdílu musím pokrýt všechny kategorie a prostě je nechám, ať si to přirozeně rozdělí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
27.12.14 12:44

@evill My měli ofoko každý svoji poličku, takže bylo jasné kdo je vládcem té dané hračky :mrgreen: A dodám, díky Bohu, že toto období je za námi :pankac:

• Citovat
  • Upravit
midlajs
27.12.14 12:44

Takze pravidlo, kdo si co driv capne funguje.

@Aspera a neni to vuci starsimu nefer? Vzdyt je dite, rozumny byr jeste nemusi.

Moje mamka rikava, ze muj bracha bylncasto bit kvuli me. Ale ja preci za to nemohla…tak potom rikala, ze by to udelala uz jinak. Premyslim nad tim a ptam se aktualni, moje babi a mami uz si tl neoamatuji, i kdyz si mysli, ze jo :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
midlajs
27.12.14 12:46

@Antonie Bolavá Nepopisovat darky, neco na tom je…

• Citovat
  • Upravit
14015
27.12.14 13:07

Platí pravidlo „z ruky se nebere“. Když se o něco škubou a nevím, kdo je v právu, buď se dohodnou, nebo zabavuji - to většinou, vzápětí se rychle dohodnou 8) (nikdy nepřestanu žasnout, jak rychle si dítě osvojí dovednost vyměnit mladšímu sourozenci kýženou hračku za úplnou blbost :twisted:, akorát někdy to tomu mladšímu se zpožděním dojde a přijde s brekem, takže řeším znova).
Na „moje hračky“ beru zřetel spíš v době, kdy je hračka nová a majitel ji má chvilku, jinak po nich chci, aby si to půjčovali (v horším případě vyhrožuju, že jim já a manžel přestaneme půjčovat svoje věci), nebudeme všecko kupovat čtvermo :cert:, hraček máme jak v mateřské škole. Ale samozřejmě si to velice hlídají, co je čí, takže často půjčují jen pod vlastním dozorem. Když je to hračka, u které nechci vlastnictví řešit, tak ji explicitně darujeme „dětem“, „klukům“ nebo „holkám“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
27.12.14 13:19

@Len-til-kah jsi mi připomněla moji pětiletou, jak jde za tou dvouletou a úlisným hláskem praví: a nechceš radši tohle? Podívej, to je lepší. A dáš mi místo toho to tvoje jo? :mrgreen: Akorát ta malá je dost vyčůraná, tak jí na to neskočí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin