Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
U nás to vypadá podobně, taky se pořád rovu..kluci skoro 5 a skoro 3 roky..zkus to brát víc s nadhledem, mě už ty jejich hádky a řev fakt nevzrušují, dokud je to vzteklej řev, a ne bolestnej, tak do toho ani nezasahuju(ale fakt, že silní jsou skoro stejně, váhový rozdíl je 2 kila, přičemž mladší ty 2 kila „setře“ větší bojovností, takže to není, že by permanentně jeden mydlil druhýho, ale je to vyrovnaný) zkus to brát trochu s nadhledem, oni sami časem zjistí, že je lepší si hrát, než se prát..moji už to taky občas i dokážou ![]()
Jasně jim stanov pravidla při tom, když ti pomáhají. Dnes mi podá utěrku…, sice dvouleťák to ještě nepochopí, ale s dcerou už se třeba domluvíš (nechej brášku, ať mi jí podá a ty si vem druhou a utři mi prosím tenhle hrneček…)- je to bohužel boj o moc a tvou přízeň - prostě mají období, že musí být oba první.
Já mám 2 miláčky a je to stejné. Chce je to úkolovat každého zvlášť - někdo pomáhá s nádobím, druhý kreslí, stříhá, vaří…a podporovat je v tom, aby udrželi pozornost na danou činnost.
Ovšem, jak jsem psala výše - když to na mé miláčky přijde, rubou se taky ![]()
Máme to doma uplně stejně. Taky holka starší, kluk mladší. Rvou se o hračky, ječej na sebe, nejsou schopný si chvilklu hrát hezky. Zjistila jsem, že oni ty hádky zas tak neprožívaj. Ječí na sebe a další minutu se smějou a za chvíli by se zase zabili. Někdy je nechám ječet a zavřu je v pokojíčku. Kamarádky ségra má děti 14 a 12 a rvou se stále, tak že ani výhled do budoucna, že to bude lepší. Lepší to bude až se jeden z nich odstěhuje. Drž se, nejsi v toma sama ![]()
S tím pomáháním, zkus v tom mít řád. Každé ráno se nandá pasta (zhasne, rozsvítí…) nejdřív starší, potom mladšímu. Večer obráceně.
A asi to chce občas vypnout uši. Já už se nějaké kňouravé zvuky naučila neposlouchat. Ale dalo to dost práce. Kňourání nesnáším.
Zakladatelko, mam dva kluky, vek viz metriky, a je to navlas stejne!!
Kazdy zvlast je k sezrani, mazlik a zlaticko. Dohromady jsou na zabiti a ja na masli… a vetsinou mi to nikdo neveri.. ![]()
Mám to samý a to je mladšímu teprve 11 měsíců, nechávám je být ať si to vyřídí, zasahuji až když si ubližují
Myslím, že časem to přejde a budou parťáci
Unas to stejny..
kluk 7,5 let holka skoro 5,5 let..někdy jsou na nože jindy si spolu hrají..ale u všeho řvou hlavně holka řve jak kdyby ji vrazil kudla mezi lopatky…
manžel to hodně špatně snaší a vykřikuje…" kéž by vám ty hlasivky upadli"…
![]()
doufám že to jednou pomine
![]()
To je fakt zajímavá diskuse. Když jsem tady diskutovala v nějaké debatě „mít či nemít druhé dítě“, tak mě všichni mlátili argumentama, jací jsou sourozenci úžasní parťáci.
![]()
Mám to samý, jen jim je 13m a 4roky… furt řev, furt starší žaluje, ona mu „napleská“, on pak jde a rve jí vlasy… hrabe mi z nich ![]()
a taky mi nikdo nevěří, že se rvou… ![]()
Mám to stejně, a i když škodolibě - jsem ráda, že v tom nejsem sama.
Kluk 9, a holka 5 let. Přesně oba ví, čím toho druhého vytočit. Je to na palici
. Jak se dlouho nevidí, mohli by se láskou sežrat, vždycky s přítelem tipujeme, jak dlouho jim to vydrží - ani né pět minut a už slyším řev. Přitom by se pro sebe rozkrájeli, ale naschvály si dělat stejně budou
![]()
Já po celém dni s nimi doma(když jsou marod), tak večer vypadám jak kdyby mě přejel kombajn
, ale už ten řev nevnímám. Nechám je ať si to vyřeší sami. Bo jsou v pokojíčku, a nevím kdo komu co udělal. Ale jak mávnutím proutku během pár minut je to zas přejde a takhle pořád dokola
![]()
Asi jim koupím obojky (viděla jsem to někde na netu - měli to psi na krku, ti kteří hodně štěkali, a jakmile chtěli hodně štěkat, obojek vydal signál (asi elektriku), a pes udělal salto vzad a štěkat nemohl)
- samozřejmě myšleno ve srandě ![]()
U nás každý den v bleděmodrém.
Dva kluci 6,5 a skoro čtyři, rvou se každou minutu, starší mladšímu neudělá nic dobrýho, jak může, tak ho provokuje a mladší okamžitě ječí jako siréna a když je špatná konstalace, tak pak ječí ještě maminka jako siréna, to je pak doma veselo.
Ale jsou dny kdy si nádherně vyhrají a vím, že se mají moc rádi. Je to všude stejné, drž se.
Tak to jsem rada, ze v tom nejsem sama
No, vyhlidka toho, ze to potrva jeste v puberte me teda uprimne vydesila
Snad si pak vsechno vynahradi v dospelosti a navic budou mit na co vzpominat ( pamatujes, jak jsem ti tenkrat vytrhnul vlasy??? )
![]()
Zakl.
Ja mam dve holky (2 a 3,5 let) a taky je denne rev, kdo driv. Ale jsou i chvile kdy si spolu hraji a vyjimecne neni rev.
Taky mám dvě holčičky (10 a skoro 8 ) a ty bývají někdy tak brutální…
![]()
No, snažím se neslyšet, když někdo brečí bolestí řeším. I když teď nedávno řvala mladší, jsem tam nešla protože jsem si říkala, že se zase rvou, štípou a přiběhla pro mě starší, že má Kristýnka skříplej prst ve dvířkách od skříně… Už jsem asi trochu otupělá
Občas posílám každou do jiné místnosti ![]()
a můžou být celej den hodný, ale jakmile si vlezu do vany a chci svých 15 minut klidu, bez dotazů a řvaní, je skoro jistý, že se porvou nebo drsně pohádají ![]()
Akorát mě teda zarazilo, jak zakl. píšeš, že někoho překvapilo, že ta tvoje hodná holčička se umí rvát - není to někdo bezdětný nebo s jedináčkem? nebo někdo, kdo má doma opravdové andílky?
![]()
Přeji všem pevné nervy ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.
Ahoj. Mam dve deti. Vim, ze to, co ted napisu je naprosto normalni, nicmene mne z toho tecou nervy a bohuzel to odnasi ta starsi. To je holka, 5 let. Klukovi jsou 2. Idealni vekovej rozdil
Holka ve skolce zlaticko, nikdo nechape, kdyz reknu, ze se doma perou. Kluk, kdyz je holka ve skolce zlatick, pomaha, komunikuje, spolupracuje. Kdyz jsme vsichni tri venku, zlaticka s minusem, ale je to porad ok. Jeste kdyz s malym jdu pro dceru do skolky, tak ji poda boty, uklidi backurky… a jak se za nama zavrou vratka, zacne to minus… A jak se zabouchnou dvere od domu, coz je cca 3 minuty pesky, zacne boj hned u vytahu… a ten pak pokracuje az do vecera… hadky, bitky, naschvcaly, pruda… Boj o vanu, prestoze je koupu spolu… boj o to, kdo zamkne, kdo rozsviti, kdo bude mit jakej bombon, kdo mi poda uterku… A u vseho rev, rev, rev, prevazne toho mladsiho a zalovani starsi… Uprimne se priznavam… Nedavam to!!! Servu je oba dva, vyhodim do pokoje a kolikrat nesetrim sprostymi slovy, za ktere by se nemusel chlap v hospode stydet… jsem do a sest let, leze mi to uz na mozek a vubec se netesim na to, az ti dva budou zase spolu… Presto vim, ze je to normalni… co s tim???