Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ignorovat, povinnosti jim rozdelit a idelane sepsat do tabulky, aby se nemohly hadat, kdyz nechtěj na vylet, tak nechtěj a se zbytkem at si to resi mezi sebou. Maj kazda svuj pokoj?
@Kriss Tina
Ano každá má svůj pokoj. Jenže i tak je to stále něco. Na výlety už nejezdí ani jedna. Povinnosti už sepsane mají. Ale i tak se hádají. I přes to že nádobí ma pomyt jedna a ta druhá zítra tak se hádají, ktera ten den má lepší povinnosti. O oblečení se hádají, hádají se fakt o všechno. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebovala bych radu, protože už fakt nevím jak dál. S mým manželem jsme spolu 12 let. Každý z nás máme z prvního manželství dceru. Ta moje ma 16 jeho 17 let. Obě holky žijí s námi, protože mamka manželovy dcery bydlí v cizině.
Společně máme 5ti leteho synaJako malé si opravdu holky rozumněly. Hrály si spolu, byly nejlepší kamarádky. Doufala jsem, že jim toto vydrží. Ale poslední rok je to nesnesitelné. Hádají se úplně o všechno. Hádají se, která je hezčí, která má hezčí postavu. O oblečení, dokonce se pohadaji i kvůli tomu, kterou chce více kluků. Bavím se s nemi o tom každý den. Jenže je to pořád dookola. Ta má zdravější vlasy, ta je zas hubenější. Ta má dražší oblečení. Je to opravdu kvůli všemu.
Ovsem žádnou neodstrukujeme. Všechno jim kupujeme stejně do toho obě chodí na brigády, takze si plno věcí koupi i samy a pak se kvůli tomu hádají. Pochopila bych, kdyby jim bylo třeba 13, jenže ony jsou už skoro dospělé slečny.
Hádají se i kvůli domácím pracím. I když se to u nich střídá, jednou umyje nádobí moje dcera další den zas manželova. Jenže je to k ničemu. Pohadaji se kvůli každé blbosti. Rodinné výlety sabotuji obě dvě. I když by rady jely, prostě se pohadaji, že jestli pojede ta tak nepojede ta druhá. Tím pádem nejede ani jedna, protože spolu jet nechcou.
Dokonce se i schválně shazuji před kamarády. Když k nám na návštěvu přijde kamarádka jedné dcery ta druhá se ji snaží shodit trapnymi příběhy.Vzhledem k tomu, že máme 5ti leteho syna bych čekala, že nejvíce práce bude s ním když holky jsou už velké. Ale místo toho kazdy den poslouchám, kdo komu vzal oblečení, kdo komu vlezl na Facebook, kdo komu něco vyvedl. A když výjimečně si něco nevyvedou tak zase která má hezčí postavu (hubené jsou obě dvě akorát s tím rozdílem že jedna měří 170 a váží o 2 kg více druhá 160, ale o 2 kg méně takže se hádají která je hubenější), která má hezčí oblečení, či oblečení je více značkové.
Už to opravdu začíná být k nevydrženi. Přitom si tak krásně cca do 14-15 spolu rozumně, chodily spolu všude, bavily se. Časem se začaly hádat kvůli domácím pracím, pak kvůli kamarádům a teď kvůli všemu.
Nevím, co víc bych měla dělat. Nechtějí se bavit se mnou jedna o druhé. Prostě to jsou jako 2 kohouti.
na tom není nic překvapivýho, moje dcery, když se porvou, se dokážou i kvalitně pokousat, teda ta mladší kouše starší, protože moc silnějších zbraní nemá
musíš vydržet, než si najdou kluky, teda pokud se nebudou hádat, čí je hezčí a nepolezou si do zelí ![]()
@pohledzdruhestrany
A jak velké holky máš?
protože u 16 ti a 17ti letych mi to fakt už přijde přes čáru. Navíc u nich není ani chvíle, kdy by spolu vycházely aspoň trošku dobře
Asi nepotěším ale jsme se ségrou (vlastní ségrou) od sebe o 3 roky a podobné chování nás přešlo až když jsem se ve 20 od našich odstěhovala. Teď spolu tedy vycházíme skvěle a máme se fakt rády ale vidíme se max. tak 2× do měsíce… A to se naši celou dobu snažili abychom spolu vycházely a nepomohlo nic.
Jsem ze tří dětí, se ségrou jsme se hádaly nepřetržitě. Služby na pomoc v domácnosti nakonec naši rozdělili ne po dnech, ale po týdnech. Byly jsme totiž schopné se pohádat o to, který den je víc nádobí a kdo vyfasoval víc nedělí. Takže jsme myli (i s bráchou) vždycky každý celý jeden týden po-ne. Ten druhý v ten týden luxoval, a třetí myl koupelnu a vytíral. Občas jsme si ty služby měnili, a často jsme si za to i platili (potřebovala jsem na rande a ne mýt nádobí, tak jsem se zeptala ségry a bráchy, jestli by to někdo se mnou nevyměnil, a často přišla odpověď ve stylu „za 10,–Kč“ nebo „vyměním 1 den za 2 moje dny“ apod.). Naši z nás v té době (bylo nám všem 14-18) byli nešťastní. Teď máme všichni svoje rodiny a děti, je nám 40+ a máme nadstandardní vztahy, rádi se vidíme, hlídáme si děti apod.
Moje mamka občas, když jsme za ní přilítli s nějakou podle nás šílenou nespravedlností používala větu „Vidíte snad v mých rukou meč a váhy?“ (podle sochy spravedlnosti).
Vydrž, za 1-2 roky vypadne ta starší na VŠ nebo do práce a bude klid.
Myslím si, že tohle je relativně časté. Se sestrou jsme na tom byly podobně jako ty tvoje (ne až tak moc, ale taky to stálo za to). Teď v dospělosti je to ok, sedlo si to, a jsme kamarádky. Normálně se vídáme, jezdíme spolu na dovolenou atd.
Co vím, tak stejné třenice mívají i kluci, nenaděláš nic. Spousta sourozenců se v dospívání nemůže vystát. Některé to přejde, další zase ne. Jak to bude u vašich holek, se uvidí. ![]()
Snaž se být férová a nenech se do ničeho zatahovat. To ostatní prostě ignoruj.
@Anonymní píše:
@pohledzdruhestrany
A jak velké holky máš?protože u 16 ti a 17ti letych mi to fakt už přijde přes čáru. Navíc u nich není ani chvíle, kdy by spolu vycházely aspoň trošku dobře
Tak bohužel v tomto věku to tak nějak vrcholilo
je to hrozný, nerada na to vzpomínám. Opadne to až kolem dvacítky. Neuděláš nic, ještě buď ráda, že jste nezažili malé dětičky, co se bijou ![]()
@Anonymní píše:
@pohledzdruhestrany
A jak velké holky máš?protože u 16 ti a 17ti letych mi to fakt už přijde přes čáru. Navíc u nich není ani chvíle, kdy by spolu vycházely aspoň trošku dobře
puberta versus první stupeň, u nich je ještě horší, že se sice málokdy snesou, ale ta malá nechce na žádnej vejlet, když nejede velká, teda nevím, jestli je za tím, i přes ty boje, aspoň špetka sesterský lásky anebo si ta malá říká, když já budu s tatínkem trpět na vejletě, tak ty velká mrcho taky ![]()
Já bych právě řekl, že 16 a 17 je věk, kdy přesně tohle chování nastupuje. Už rozumějí, co je to společnost, obliba, počty lajků a sdílení. Zájem kluků, žárlení holek… bohužel neuděláš nic, protože „Jsi už prostě moc stará, na to abys jim rozuměla“ Bude potřeba vydržet ještě tak 3-5 let… nebo až si najdou své kluky, kteří ale budou rozumní a nebudou je v tom ještě podporovat. Nebo pokud nevypadnou z domu třeba někam na školu, dál od sebe.
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebovala bych radu, protože už fakt nevím jak dál. S mým manželem jsme spolu 12 let. Každý z nás máme z prvního manželství dceru. Ta moje ma 16 jeho 17 let. Obě holky žijí s námi, protože mamka manželovy dcery bydlí v cizině.
Společně máme 5ti leteho synaJako malé si opravdu holky rozumněly. Hrály si spolu, byly nejlepší kamarádky. Doufala jsem, že jim toto vydrží. Ale poslední rok je to nesnesitelné. Hádají se úplně o všechno. Hádají se, která je hezčí, která má hezčí postavu. O oblečení, dokonce se pohadaji i kvůli tomu, kterou chce více kluků. Bavím se s nemi o tom každý den. Jenže je to pořád dookola. Ta má zdravější vlasy, ta je zas hubenější. Ta má dražší oblečení. Je to opravdu kvůli všemu.
Ovsem žádnou neodstrukujeme. Všechno jim kupujeme stejně do toho obě chodí na brigády, takze si plno věcí koupi i samy a pak se kvůli tomu hádají. Pochopila bych, kdyby jim bylo třeba 13, jenže ony jsou už skoro dospělé slečny.
Hádají se i kvůli domácím pracím. I když se to u nich střídá, jednou umyje nádobí moje dcera další den zas manželova. Jenže je to k ničemu. Pohadaji se kvůli každé blbosti. Rodinné výlety sabotuji obě dvě. I když by rady jely, prostě se pohadaji, že jestli pojede ta tak nepojede ta druhá. Tím pádem nejede ani jedna, protože spolu jet nechcou.
Dokonce se i schválně shazuji před kamarády. Když k nám na návštěvu přijde kamarádka jedné dcery ta druhá se ji snaží shodit trapnymi příběhy.Vzhledem k tomu, že máme 5ti leteho syna bych čekala, že nejvíce práce bude s ním když holky jsou už velké. Ale místo toho kazdy den poslouchám, kdo komu vzal oblečení, kdo komu vlezl na Facebook, kdo komu něco vyvedl. A když výjimečně si něco nevyvedou tak zase která má hezčí postavu (hubené jsou obě dvě akorát s tím rozdílem že jedna měří 170 a váží o 2 kg více druhá 160, ale o 2 kg méně takže se hádají která je hubenější), která má hezčí oblečení, či oblečení je více značkové.
Už to opravdu začíná být k nevydrženi. Přitom si tak krásně cca do 14-15 spolu rozumně, chodily spolu všude, bavily se. Časem se začaly hádat kvůli domácím pracím, pak kvůli kamarádům a teď kvůli všemu.
Nevím, co víc bych měla dělat. Nechtějí se bavit se mnou jedna o druhé. Prostě to jsou jako 2 kohouti.
Ja jsem fakt hodna, ale se segrou jsme se sveho casu nenavideli, spolecny decak
ona se nemusela ucit, protoze to zvladla ve skole, a rodice ji protezovali, ja musela uklizet decak porad a princezna si cetla, ja musela pomahartt porad s uklidem..taky jsme se rvaly, hadaly..potichu natvrdo me stipala a nevim co…no a od nejakych 30 l na sebe nedame dopustit a cestujeme spolu po svete a podporujeme se..
Ty jo tak to ti nezávidím, tohle jsem snad nikde neviděla. Nevím, zda by me řešení bylo správné, ale já bych si s nimi asi vyjasnila, že pokud svými nepřetržitými válkami budou zatěžovat zbylé členy rodiny, tak jim udělám vojnu. Takže jedna začne shazovat druhou před kamarádkou a zbytkem rodiny, přímo na místě bych ji i před návštěvou sprdla a poslala do pokoje jako malého fracka, když se tak chová. Začnou se nahlas hádat tak, že to slyší i sousedi? Oběma bych zadala práci. Jak říkám, nevím, zda by to bylo to nejlepší řešení, ale s mou povahou bych asi reagovala takhle.
@lilith1 píše:
Ja jsem fakt hodna, ale se segrou jsme se sveho casu nenavideli, spolecny decakona se nemusela ucit, protoze to zvladla ve skole, a rodice ji protezovali, ja musela uklizet decak porad a princezna si cetla, ja musela pomahartt porad s uklidem..taky jsme se rvaly, hadaly..potichu natvrdo me stipala a nevim co…no a od nejakych 30 l na sebe nedame dopustit a cestujeme spolu po svete a podporujeme se..
Zas tady mi přijde, že k vašemu rozkolu vlastně hodně přispěli rodiče. Protěžovat jen jedno z dětí je hrozně špatně. Podobně se chovali ke spolužačce, kdy ona jako holka musela dělat všechny práce a bratr jako kluk nemusel přece nic. Vzpomínám si, že ho úplně patologicky nenáviděla, i když to vlastně byla chyba jejich mámy, co to tak nastavila.
No potěš koště. Se mám na co těšit, jsem si mysela, že cácory z toho brzy vyrostou. Že já jsem sem vůbec lezla…
![]()
Společně máme 5ti leteho syna
Jako malé si opravdu holky rozumněly. Hrály si spolu, byly nejlepší kamarádky. Doufala jsem, že jim toto vydrží. Ale poslední rok je to nesnesitelné. Hádají se úplně o všechno. Hádají se, která je hezčí, která má hezčí postavu. O oblečení, dokonce se pohadaji i kvůli tomu, kterou chce více kluků. Bavím se s nemi o tom každý den. Jenže je to pořád dookola. Ta má zdravější vlasy, ta je zas hubenější. Ta má dražší oblečení. Je to opravdu kvůli všemu.
Dokonce se i schválně shazuji před kamarády. Když k nám na návštěvu přijde kamarádka jedné dcery ta druhá se ji snaží shodit trapnymi příběhy.
Vzhledem k tomu, že máme 5ti leteho syna bych čekala, že nejvíce práce bude s ním když holky jsou už velké. Ale místo toho kazdy den poslouchám, kdo komu vzal oblečení, kdo komu vlezl na Facebook, kdo komu něco vyvedl. A když výjimečně si něco nevyvedou tak zase která má hezčí postavu (hubené jsou obě dvě akorát s tím rozdílem že jedna měří 170 a váží o 2 kg více druhá 160, ale o 2 kg méně takže se hádají která je hubenější), která má hezčí oblečení, či oblečení je více značkové.