Dvě hypotéky

Anonymní
17.2.25 13:23

Dve hypotéky

Ahoj.

Obrátíme se nejspíš stejně na nějakého finančního či hypotečního poradce ale napadlo mě zeptat se i tady, zda nebude vědět jestli je to možné 😀

Máme s manželem byt, ten má momentálně hodnotu cca 4,5 milionů. Je na něm nesplacená hypotéka ve výši 1 800 000 tisíc.

Přemýšlíme že bychom chtěli na barák a zvažujeme možnosti. Zatím to vypadá tak že by se prodal byt, splatila by se hypo a zbytek by se použil na nákup nové nemovitosti+ nová hypotéka.

Napadlo mě ale jestli se to nedá udělat tak že bychom si vzali další hypotéku a místo vlastních prostředků by se použila "část bytu- tím že převyšuje hodnotu stávající hypotéky o dva miliony. Nechci ale refinancovat a navyšovat tu hypo co už máme ( jelikož máme moc krásný úrok), ale prostě že bychom vzali další hypotéku a na bytě by tedy byly dvě zástavy, každá na ty dva miliony ( pořád jedna banka). Chápete mě jak to myslím? Je to možné nebo sem si vymyslela úplnou blbost? 😀

Chtěla bych najít řešení abychom nemuseli byt prodávat ale spíš pronajímat ( a tím by se splácela hypo co byla pořízena na jeho koupi) a zůstal do budoucna třeba dětem. Prodat ho můžeme vždy když bude nejhůř.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6993
17.2.25 13:29

Mam to tak, obe hypo tedy u jedne banky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
17.2.25 13:55

Vše záleží na příjmu. Musíš mít základ na hypo, takže peníze bokem. Druhou hypo pak můžeš jako zástavu použít koupený dům, plus byt, ale to se souhlasem banky, kde máš původní hypo. A to není jen tak a banky se na to úplně netváří. Měla jsem to takhle v roce 2018, a fakt bylo hrozně důležité, jaký je příjem a jaké jsou hodnoty nemovitostí. Měla jsem štěstí, že původní byt nabyl na hodnotě a na dům jsem nechtěla ani půlku částky, odhad byl. Dost vysoký. Takže to prošlo. Ale jak by to bylo aktuálně, to těžko říct. Teď získat hypo je daleko složitější

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16972
17.2.25 14:59
@Anonymní píše: Více

Ahoj,

naši to měli takto:

Prodali byt za nějaké 4miliony, splatili zbytek hypotéky což byly asi 2miliony, koupili dům za nějaké 3 miliony a protože to bylo do půl roku, měli od své banky možnost pokračovat ve staré hypotéce za původních podmínek. Podmínkou bylo do půl roku znovu začít čerpat. Takže pak měli dům + hypotéku a něco jim zbylo a to otočili do rekonstrukce. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10899
17.2.25 15:29
@martina.se píše: Více

Tak penize bokem mit nemusi. Ten kupovany a ten stary musi mit vyssi hodnotu nez castka co si pujcuji. Jde o LTV. Musi to pokryt obe hypo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.2.25 18:18

My máme také dvě hypo.
První jsme si brali na 1. nemovitost v roce 2014 ve výši 1,9 milionů, druhou na další nemovitost v roce 2021 na 4,3 milionů.
V tom roce 2021 jsme měli splaceno na 1. bytě cca 700 000,–, a hodnota bytu byla kolem 3,6 milionu (už si přesně nepamatuji).
Druhou nám dali na 100 % ceny bytu (nějakou hotovost jsme měli, ale použili jsme ji částečně na rekonstukci nového bytu).

• Citovat
  • Upravit
253
18.2.25 17:12
@Anonymní píše: Více

Pouze pokud budete mít tu druhou hypotéku u stejné banky a nepočítejte s tím, že dostanete nějak super výhodný úrok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel