Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
ahoj holky,
mám možná hloupou otázku, ale jsem ještě bez zkušeností. Přítel má se sestrou hypotéku na barák, ve kterém bydlíme já, přítel a miminko (dole jeho prarodiče).Sestra v tom figuruje tak, že až se barák po smrti prarodičů prodá, dostane polovinu z prodeje. Dále má přítel z minulosti dluh, který i s hypotékou má na spoustu let. Já jsem na MD, čili mám minimální příjem. Napadlo mě, že kdybych po MD nastoupila do práce a do našeho horního bytu se nastěhoval nájemník,který by pokryl přítelovu měsíční hypotéku, zda bychom spolu dostali ještě jednu hypotéku a mohli jít s přítelem a malou bydlet sami jinam. Děkuji za názory ![]()
my máme s manželem dva úvěry od ČMSS, paní nám řekla, že vše záleží hlavně na příjmech a na tom, zda platíš, takže pokud vám zbyde dostatek peněz po odečtení minima a splátek, můžete hypo dostat. Záleží, kolik si budete brát a zda ty hypošky jsou pravidelně placeny. tak nám to vysvětlila naše úvěrářka.
Druhou hypotéku si samozřejmě vzít můžete, záleží na tom jaké budou vaše příjmy nebo si ji můžeš vzít pouze na sebe. Hodně záleží na tom, zda uvažuješ s přítelem o manželství.
Bianca39 píše:
ahoj holky,
mám možná hloupou otázku, ale jsem ještě bez zkušeností. Přítel má se sestrou hypotéku na barák, ve kterém bydlíme já, přítel a miminko (dole jeho prarodiče).Sestra v tom figuruje tak, že až se barák po smrti prarodičů prodá, dostane polovinu z prodeje. Dále má přítel z minulosti dluh, který i s hypotékou má na spoustu let. Já jsem na MD, čili mám minimální příjem. Napadlo mě, že kdybych po MD nastoupila do práce a do našeho horního bytu se nastěhoval nájemník,který by pokryl přítelovu měsíční hypotéku, zda bychom spolu dostali ještě jednu hypotéku a mohli jít s přítelem a malou bydlet sami jinam. Děkuji za názory
no zalezi jak moc velky dluh tam jeste je a kolik by jste si chteli pujcit. ale jestli tam chybi milion a pak by jste chteli jeste treba dalsi dva pujcit na byt nebo neco, tak to vam urcite nedaji pokud nebudete mit opravdu vysoky prijem,..
to ze tam v prvnim budete mit najemnika je pro vas plus ale banku to moc zajimat nebude, nikam to nezapoctou..
daji dohromady prijem pritele, tvuj prijem, od toho odectou zivotni minimum, penize na vase dite a ze zbytku jeste splatky minule hypo,.. pokud vam po odecteni vseho zbyde aspon 10-15tis., tak by vam druhou hypo dat mohli, ale jinak si myslim ze ne.
nejjednodussi by bylo kdyby jste se z te prvni hypoteky vyvazali, ale to zas zalezi na prijmu sestry.
Lilišak, mne s tim najmem v bance rekli neco jineho… i v hypo kalkulacce maji moznost si ty prijmy do ni dat… taky mam hypo, ale na dum mam najemni smlouvu a v bance mi rekli, ze to neni problem.
A.
Lilišák píše:Bianca39 píše:
ahoj holky,
mám možná hloupou otázku, ale jsem ještě bez zkušeností. Přítel má se sestrou hypotéku na barák, ve kterém bydlíme já, přítel a miminko (dole jeho prarodiče).Sestra v tom figuruje tak, že až se barák po smrti prarodičů prodá, dostane polovinu z prodeje. Dále má přítel z minulosti dluh, který i s hypotékou má na spoustu let. Já jsem na MD, čili mám minimální příjem. Napadlo mě, že kdybych po MD nastoupila do práce a do našeho horního bytu se nastěhoval nájemník,který by pokryl přítelovu měsíční hypotéku, zda bychom spolu dostali ještě jednu hypotéku a mohli jít s přítelem a malou bydlet sami jinam. Děkuji za názoryno zalezi jak moc velky dluh tam jeste je a kolik by jste si chteli pujcit. ale jestli tam chybi milion a pak by jste chteli jeste treba dalsi dva pujcit na byt nebo neco, tak to vam urcite nedaji pokud nebudete mit opravdu vysoky prijem,..
to ze tam v prvnim budete mit najemnika je pro vas plus ale banku to moc zajimat nebude, nikam to nezapoctou..
daji dohromady prijem pritele, tvuj prijem, od toho odectou zivotni minimum, penize na vase dite a ze zbytku jeste splatky minule hypo,.. pokud vam po odecteni vseho zbyde aspon 10-15tis., tak by vam druhou hypo dat mohli, ale jinak si myslim ze ne.
nejjednodussi by bylo kdyby jste se z te prvni hypoteky vyvazali, ale to zas zalezi na prijmu sestry.
na barák je fixace, která zhruba za rok skončí. Pak by šel prodat. Je ale domluva, že necháme prarodiče dožít, aby nemuseli do domova důchodců.
Bianca39 píše:
aha, a nemůže nějak vadit, že nejsme manželé?
nevadi, ale kdyby jste byli manzele meli by jste to jednodussi a koukali by na vas o trochu lepe nez jak se divaji na svobodne.
delala jsem pro sporitelnu a s tema hypotekama to neni nic moc, i kdyz nemas nikde dluh a nemas zadny extremne vysoky vydaje tak chteji pro tu hypo idealne okolo 40tis. prijem na ty dva lidi co si ji berou.
hodne zalezi na tom kolik je ta minula hypo (kolik tam chybi) a po kolika tis. se splaci.
Anonymní píše:
Lilišak, mne s tim najmem v bance rekli neco jineho… i v hypo kalkulacce maji moznost si ty prijmy do ni dat… taky mam hypo, ale na dum mam najemni smlouvu a v bance mi rekli, ze to neni problem.A.
neni to problem ale nijak extra ti to nepomuze, nejdulezitejsi je proste mit dost vysokej prijem,.. u druhy hypo uz je to proste vetsi problem to resit nez u te prvni
nevadí, že nejste manželé, banku zajímají hlavně příjmy a příjem z podnájmu se započítává, pokud teda nepronajímáš na černo
Prijem z najmu sa do hypoteky zapocitava. Hypoteku prave riesime, takze je to overena informacia. A ak nie ste manzelia, tak mozes zorat hypoteku len na seba.
ale pokud bych si jí brala jen na sebe, kolik bych tak musela mít příjem?
to by mi jí nikdo s nějakýma průměrnýma 15.tis. asi nedal ![]()
Bianca39 píše:
aha, a nemůže nějak vadit, že nejsme manželé?
ne, buď bude úvěr jen na tebe, nebo bude přítel spoludlužník
Timmisek píše:
nevadí, že nejste manželé, banku zajímají hlavně příjmy a příjem z podnájmu se započítává, pokud teda nepronajímáš na černo
Kaska85 píše:
Prijem z najmu sa do hypoteky zapocitava. Hypoteku prave riesime, takze je to overena informacia. A ak nie ste manzelia, tak mozes zorat hypoteku len na seba.
ano, presne takovou mam informaci..
a ja jsem i presvedcena, ze to i pomuze, kdyz uvidi vybornou platebni moralku (to si sakra hlidam), bylo mi to i tak naznaceno poradkyni.. ale to uz samozrejme neni oficialni informace.
A.
Ahoj,
pokud nejste manželé, tak se posuzují příjmy jednotlivců a odečítají se náklady na živobytí také každého zvlášť, což je nevýhoda. Jako manželé by jste byli zvýhodněni s těmi náklady na živobytí. hypotéku si můžeš vzít na sebe, ale musí ti vyjít nějaké minimum z kterého budeš žít. to by ti vypočítal fin.poradce nebo v bance.
ale být tebou tak jsem opatrná, dům je tvého přítele, ne váš a byt by byl psaný na tebe nebo váš? to si rozmysli, aby jsi neplatila pak něco z čeho nebudeš mít nic.