Prodej bytu s hypotékou

1032
24.10.11 20:32

Prodej bytu s hypotékou

Ahoj,
máte někdo prosím zkušenost s prodejem bytu s hypotékou? Před pár měsíci jsme podědili chalupu, sice v nic moc stavu, ale za to k ní mám citový vztah, je na krásném místě a po úpravě si myslím by to byla fakt nádhera k bydlení..problém je v tom, že před 3 tokami jsme si počídili byt a vzali si hypotéku na 25let - 6000Kč měsíčně, hypo na 900 000Kč, plus další investice jako rekonstrukce atd..samozřejmě, že peníze na opravu chalupy už nezbývají, ale zajímalo by mě, zda by bylo pro nás výhodné prodat byt s hypotékou (vlastně ani nevím, jestli to jde a zda je to výhodné, jaké jsou podmínky atd..)Protože byt stál 950 000Kč, rekonstrukce asi 300 000Kč..a manžel si ještě dělal vše sám. Spošítal, že oprava chalupy by vyšla si na půl mega, tak nevím, zda do toho jít či ne…Poradíte někdo?Budu ráda za každý názor..Jde mi hlavně o to, zda si myslíte, že to bude finančně lepší potom pro nás…Protože za byt platéme měsíčne s hypotékou a poplatky 14 000Kč a na vlastní chalupě by odpadl domovní fond 2000Kč, hypo 6000Kč, plus překlenovací úvěr na rekonstrukci 1800Kč..no nevím, neumím v tom moc chodit..zkrátka by se platili jen poplatky za vodu, topení, plyn a atd a nebyla by to takoví hrůza. A vzít si hypo na půl mega je asi jednodušší než na 900 000Kč..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3400
24.10.11 20:48

Já jsem prodávala byt s hypo, ale to už bylo 10let placeno. Myslím, že ti to nikdo nespočítá takto. Prvně si musíš zavolat do banky jakou máš fixaci a zda můžeš předčasně splatit bez pokuty(případně kolik je). A hlavně ti přesně řeknou částku kolik máš doplatit, protože na začátku se splácí převážně úroky a z jistiny nebudete mít splaceno ještě skoro nic. Takže jestli je hypoška+úroky reálná cena za byt. Zda by to za tu celkovou cenu, abyste byli aspoň na nule někdo dal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
24.10.11 21:01

Ceny bytů šly dolů.A nikdy se cena rekonstukce nepromítne do konečné ceny bytu.Tzn.pokud byt stál např. těch 950 tis. + 300 tis. rekonstrukce,tak pokud by u vás ceny bytů neklesly za to dobu,co jste byt koupili,tak počítek s cenou cca 1-1,1 mil.Ale to už je strop.
A nyní si vem v potaz chalupu x byt.Byt je ve městě-školka,práce v dosahu?Chalupa je jak daleko?Dá se dobře dojíždět?Pokud máte jedno auto,bude stačit i v případě bydlení na chalupě jedno auto?
A záleží,zda chalupa je jako barák-dostatečně veliká?Zda se dá relativně dobře řešit topení,třeba plyn,nebo jsi ochotná v případě,když bude manžel v práci topit uhlím?
Na druhou stranu bydlení v RD se zahrádkou je super,neměnila bych.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1032
24.10.11 21:12

Lasičko, chalupa je od města, kde bydlíme cca 10km, takže žídní hrůza..auto bysme asi ještě jedno pořídit museli, ale chalupa je úžasná, krásně prostorově řešení, je na větší vesnici a přitom u rybníka bez sousedů :-P :-P Láká mě to, ale jak čtu, asi by se to s tou nynější hypo nevyplatilo :nevim: a na rekonstrukci s takovýma poplatkama nikdy neušetříme :-? to tak jedině vsázet pravidelně sportku :-P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
24.10.11 21:25

A co jezdit na chalupu jen jako na chalupu-tzn. žádné razantní úpravy.O víkendy,v létě…neřešit koupelnu,topení,WC,ponechat vše staré.A časem uvidíte,jak se to vyvrbí.Třeba bude lepší práce,našetříte peníze,nebo postupně budete třeba 10 let chalupu opravovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
560
24.10.11 21:26

Já bych šla do toho domku,protože po domluvě z bankou jde ten byt prodat i s tou hypotékou,a na těch úpravách v bytě by jste se mohli domluvit s novými nájemníky. Každý soudný člověk by to měl uznat.Ale nesmíte to prodávat přes realitku ti by vás vzali na hůl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1032
24.10.11 21:27

Asi ano..asi je tahle varianta nejrozumější-postupně opravovat..jestli bude z čeho :mrgreen: Já pořád mám vidinu, jak ušetříme, ale ono ta vidina dojíždění a věčné opravy, asi bysme si moc nepomohli :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
898
24.10.11 21:44

A co si nechat oboje a jedno pronajimat, aby se vam aspon cast splatek pokryla?
Pokud to nepujde, tak prodat jedno z toho muzete preci vzdycky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.10.11 21:46

Loni jsme taky prodali byt s hypotékou, fixace nám končila za 2 měsíce, tak jsme platili pokutu asi 16 tisíc :cert: Byt jsme prodali za 2,7 mil a banka si vzala necelé 2 mil, které jsme jim dlužili.

• Citovat
  • Upravit
4051
24.10.11 22:25

Ja jsem necetla vsechny prispevky tak nevim jestli nekdo neporadil ze existuje i varianta hypoteku prenechat. Mela jsem to tak. Byt jsem prodavala po 1 roce a fixaci uroku mela na 5 let. Nasla jsem „kupce“ ktery prevzal mou hypoteku a doplatil rozdil ceny na kterem jsme se domluvili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tereza0294
2.7.12 20:53

Prepis hypoteky

Jak velky problem je v tom prenechat hypo na nekoho jineho?.. ZA rok nam konci fix a chceme prenechat hypo rodicum i s nemovitosti, takze nic navic nechceme jen se toho zbavit a zit si dal svuj vlastní zivot? muzete mi poradit, co je vse potreba a zda li ma opravdu clovek pote cisty stit? Dekuji

• Citovat
  • Upravit
1655
1.8.12 08:23

A mohu se zeptat kdyz prodavas byt s hypotekou, tak musis zaplatit celkovou castku i s uroky a nebo jen co jsi si pujcil cili 1100 000,– a ze by si za celou dobu preplatil 250000 tak to v tom nehraje roli? proste ke dni co bychom chteli prodat byt s hypotekou se pocita jen ta jistina?
predem dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3400
1.8.12 08:27

Nene, dopocitaji ti i nejake uroky. To ti presne reknou v bance.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
529
22.8.12 09:29

Pokud budeš chtít splatit HU mimo fixaci, tak musíš počítat s pokutou. Sečte se výše zůstatku jistiny a úroků ke dni splacení plus ta pokuta a případně poplatek za vedení účtu a výpis. Do několika dnů po splacení vám vystaví devinkulaci pojistnych smluv a zašlou na katastr vzdání se zástavního práva k nemovitosti. Přitom by tam mělo být i uvedeno, že banka souhlasí se zřízením zástavy pro jinou banku na druhém místě. To pro případ, že vaši nemovitost bude někdo kupovat na hypotéku, tak než se banka vzdá práva, ze tam už může viset zástava k HU kupujícíh která se pak dostane na první místo a tím to končí. Další poplatky související s prodejem záleží jestli si třeba prodáváte sami nebo přes realitku. Určitě i nezanedbatelná částka je daň z převodu nemovitosti 3%,jak budete hradit atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1816
25.8.12 20:54

Jsem netušila, že je to takový složitý, zrovna chceme prodat byt, máme na něj ůvěr ze stavebka.Tak buu muset zajít na čmss a zjistit si co a jak, ach jo, já myslela, že ho jen prodáme a ůvěr budeme splácet dál my a hotovo. Stejně tomu moc nerozumím :nevim: :nevim: :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel