Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, chci se zeptat jestli máte některá dvě příjmení? Chci si ke svému příjmení přidat partnerovo, protože čekáme dítě a já chci aby mělo jak moje tak i jeho příjmení. Protože vzdát se svého nechci a svatbu jsme letos kvůli koroně a mému zdravotnímu stavu zrušili. našla jsem na článek kde je popsáno jak změnu provézt. Tedy, že nejprve si musím změnit příjmení já a po mě by se jmenovali děti. Je tu někdo kdo to už zařizoval? Nebyl s tím na matrice problém? Případně, které z příjmeních jste zvolili jako první? Díky moc za jakoukoliv zkušenost. ![]()
@Murila Není to zbytečné? Svatba byla v plánu, ale bohužel kvůli koroně jste jí zrušili. Počítám, že se tedy odložila a bude později. Není tedy lepší dát rovnou dítěti jméno partnera?
Není to zbytečně komplikované?
Svatbu můžete stihnout ještě letos. Nebo ať se mimčo jmenuje po tobě. Až se vezmete, tak si ty i mimino změníte příjmení po partnerovi. ![]()
@arinecka píše:
@Murila Není to zbytečné? Svatba byla v plánu, ale bohužel kvůli koroně jste jí zrušili. Počítám, že se tedy odložila a bude později. Není tedy lepší dát rovnou dítěti jméno partnera?
Na rovinu bez obalu ani nevím jestli se příští rok vezmeme netuším co bude zítra natož za rok… Už z praktického hlediska chci aby mělo dítě tak či tak obě naše příjmení. Respektive oba trváme na svém příjmení a tohle je kompromis. Nechci aby se dítě jmenovalo jen po partnerovi svatba není zárukou ničeho, stejně se můžeme rozvést a já bych si brala své příjmení zpět ale dítě by mělo jen příjmení po otci… Nepřijde mi to fér
podle mě je mé příjmení stejně důležité jako partnerovo.
A fakt to jde? Nevím, jak teď, ale spolužačka si před pár lety chtěla přidat ke svému rodnému příjmení rodné příjmení matky (je to významná rodina, tak aby nezanikla tradice), a řekli jí, že to nejde. Takže si ho přidala jako 2. jméno, jakoby „křestní“ - ale to chce mít i štěstí, že to příjmení je průchozí i jako jméno… Ono ani kdybyste se vzali, tak dítě nemůže mít 2 příjmení… Tedy aspoň to tak bylo. ![]()
Holky já se tu neptám na to jestli Vám to přijde zbytečné… Pro své rozhodnutí máme každá důvod. Mé rozhodnutí je aby mělo dítě jméno jak po otci tak po matce… Nechci aby mělo jméno jen po jednom z rodičů. Oba máme k dítěti stejná práva a povinnosti a já chci aby to bylo uznáno i ve jméně. Tečka. Ptám se tu zda s tím má někdo zkušenost? Zda to někdo řešil?
To je to oč mi jde né o debatu nad smyslem téhle volby… Díky ![]()
Možnost mít dvě příjmení je pouze při uzavření sňatku, kdy jeden z partnerů přibere příjmení toho druhého.
Ani Ty a ani dítě si nemůžete jen tak na matrice nahlásit dvě příjmení.
Aha, takže si tě vzít nechce a ty chceš trapcit aspoň se změnou příjmení.
@Murila píše:
Holky já se tu neptám na to jestli Vám to přijde zbytečné… Pro své rozhodnutí máme každá důvod. Mé rozhodnutí je aby mělo dítě jméno jak po otci tak po matce… Nechci aby mělo jméno jen po jednom z rodičů. Oba máme k dítěti stejná práva a povinnosti a já chci aby to bylo uznáno i ve jméně. Tečka. Ptám se tu zda s tím má někdo zkušenost? Zda to někdo řešil?To je to oč mi jde né o debatu nad smyslem téhle volby… Díky
Je to zbytečné.
@Anonymní píše:
A fakt to jde? Nevím, jak teď, ale spolužačka si před pár lety chtěla přidat ke svému rodnému příjmení rodné příjmení matky (je to významná rodina, tak aby nezanikla tradice), a řekli jí, že to nejde. Takže si ho přidala jako 2. jméno, jakoby „křestní“ - ale to chce mít i štěstí, že to příjmení je průchozí i jako jméno… Ono ani kdybyste se vzali, tak dítě nemůže mít 2 příjmení… Tedy aspoň to tak bylo.
odkaz na článek mi nejde vložit
každopádně jde to dohledat na googlu nadpis je „Dvě příjmení pro matku a dítě aneb jak na změnu příjmení, když čekáte dítě v nesezdaném páru“ je to na stránkách porodbezobav.
@demian píše:
Možnost mít dvě příjmení je pouze při uzavření sňatku, kdy jeden z partnerů přibere příjmení toho druhého.
Ani Ty a ani dítě si nemůžete jen tak na matrice nahlásit dvě příjmení.
Přidávám přímo citaci z článku:
"Po delší úvaze jsem se rozhodla požádat o změnu svého příjmení, resp. ke svému rodnému příjmení přidat příjmení partnera. U dospělé osoby těžko může někdo tvrdit, že nejsem schopná rozhodnout o podobě svého jména nebo tvrdit, že s ohledem na veřejný zájem či nejlepší zájem dítěte nelze změnu povolit. Navíc po úspěšném vyřízení změny ponesou obě příjmení všechny naše společné děti a nebudu muset žádat o změnu u každého zvlášť.
Formulář žádosti o změnu jména/příjmení je dostupný na stránkách každé matriky, lze jej stáhnout v elektronické podobě a vyplnit na počítači nebo vytisknout a vyplnit ručně. Jedná se o jednoduchý formulář formátu A4, do kterého je třeba stručně vylíčit na pár řádcích důvod žádosti a tyto důvody doložit.
Našla jsem si jiná rozhodnutí o žádostech o změnu příjmení a dva rozsudky Nejvyššího správního soudu, ve kterých byla zdůrazněna ústavní ochrana jména a příjmení a svoboda volby, do kterých státu nepřísluší zasahovat. S odkazem na tyto rozsudky jsem odůvodnila svoji žádost o změnu příjmení podle § 72 odst. 2 zákona o matrikách z jiného závažného důvodu, kterým je skutečnost, že čekám dítě s partnerem, se kterým nevstoupíme do manželství a chceme pro naše společné děti obě příjmení, abychom se mohli podílet rovným dílem na jeho výchově ve všech ohledech."
Nemám dvě prijmeni, ale sousedka ano - vzala si cizince a ma jak jeho, tak i své - děti mají obě prijmeni taky, ale jak její, tak jejího manžela, jsou krátké, takže to vypadá skoro jako jedno delší české prijmeni…ale měli děti až po svatbě, takže automaticky děti dostaly jejich prijmeni…na skole jsme měli jednu vyučující, co taky měla dvě prijmeni, já nad tím taky premyslela, protože pritel je cizinec a mně se mé prijmeni taky líbí, ale obě naše prijmeni jsou dlouhá a tak to nechceme komplikovat
@karkarka píše:
Aha, takže si tě vzít nechce a ty chceš trapcit aspoň se změnou příjmení.
Ne svatbu jsem zrušila já… Je super jak každý předpokládá, že se ženská musí chtít mermomocí vdávat… mě je celkem jedno jestli se vezmeme… partner chtěl svatbu stihnout ještě letos ale já mám co dělat s tím abych vůbec stála… A když už bych se měla vdávat tak si to chci taky užít… a né fuňet u oltáře a svíjet se tam v bolestech z křečí co mě teď furt berou… takže né netrapčím… Není mi dvacet abych dělala něco na truc. Jen jsem realista…
@Murila píše:
Na rovinu bez obalu ani nevím jestli se příští rok vezmeme netuším co bude zítra natož za rok… Už z praktického hlediska chci aby mělo dítě tak či tak obě naše příjmení. Respektive oba trváme na svém příjmení a tohle je kompromis. Nechci aby se dítě jmenovalo jen po partnerovi svatba není zárukou ničeho, stejně se můžeme rozvést a já bych si brala své příjmení zpět ale dítě by mělo jen příjmení po otci… Nepřijde mi to férpodle mě je mé příjmení stejně důležité jako partnerovo.
Ty už dopředu počítáš s tím, že vám to nevyjde..