Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, jdu si pro zkušenosti ohledně nepodařených těhotenství. Je mi 25, mám doma 17mesicni dceru. Ta se povedla opravdu lehce, protože jsme se ani nesnažili. V prosinci jsme si s partnerem řekli, že bychom se mohli začít snažit o druhé mimi. Menstruace však byla i rok po porodu nepravidelná, proto jsem to chtěla zkoušet i tak brzy. Otěhotněla jsem však celkem rychle, v březnu ale v 11tt jsem samovolně potratila. Ještě v ten den večer proběhla revize. Po revizi po pár týdnech nastoupila zvláštní menstruace, ani jsme se nemuseli nějak snažit, prostě jsme měli několikrát sex a druhá menstruace po revizi nepřišla a já zase přišla na to, že jsem těhotná. Plakali jsme doma štěstím. Bohužel minulý týden zjištěno že v 7tt není plod, ale HCG i váček se zvětšuje jak má. (14 dnů jsem brala utrogestan)Takže mě 1.7. čeká další revize. Ptala jsem se doktora zda bych neměla raději čekat až potratim sama, ale jeho názor byl, že raději doporučuje revizi, aby se děloha vyčistila celá. Trochu se bojím co takové dvě revize krátce po sobě budou znamenat do budoucna. Nemá někdo zkušenost?
Psychicky jsem úplně na dně. Mám strach aby po opakovanych revizích byla menstruace pravidelná nebo aby těhotenství neskoncilo dalším fiaskem kvůli tomu.
Doktor má občas takové divné řeči, u prvního potratu na otázku zda ta revize není nebezpečná mi odpověděl že dřív se na to posílaly všechny ženy a nikdo neměl obavy jako ženy teď. Tak se ho už raději na nic takového ptát nechci. Není moc empatický. ![]()
@xxprincesscz píše:
Ahoj holky, jdu si pro zkušenosti ohledně nepodařených těhotenství. Je mi 25, mám doma 17mesicni dceru. Ta se povedla opravdu lehce, protože jsme se ani nesnažili. V prosinci jsme si s partnerem řekli, že bychom se mohli začít snažit o druhé mimi. Menstruace však byla i rok po porodu nepravidelná, proto jsem to chtěla zkoušet i tak brzy. Otěhotněla jsem však celkem rychle, v březnu ale v 11tt jsem samovolně potratila. Ještě v ten den večer proběhla revize. Po revizi po pár týdnech nastoupila zvláštní menstruace, ani jsme se nemuseli nějak snažit, prostě jsme měli několikrát sex a druhá menstruace po revizi nepřišla a já zase přišla na to, že jsem těhotná. Plakali jsme doma štěstím. Bohužel minulý týden zjištěno že v 7tt není plod, ale HCG i váček se zvětšuje jak má. (14 dnů jsem brala utrogestan)Takže mě 1.7. čeká další revize. Ptala jsem se doktora zda bych neměla raději čekat až potratim sama, ale jeho názor byl, že raději doporučuje revizi, aby se děloha vyčistila celá. Trochu se bojím co takové dvě revize krátce po sobě budou znamenat do budoucna. Nemá někdo zkušenost?
Psychicky jsem úplně na dně. Mám strach aby po opakovanych revizích byla menstruace pravidelná nebo aby těhotenství neskoncilo dalším fiaskem kvůli tomu.
Doktor má občas takové divné řeči, u prvního potratu na otázku zda ta revize není nebezpečná mi odpověděl že dřív se na to posílaly všechny ženy a nikdo neměl obavy jako ženy teď. Tak se ho už raději na nic takového ptát nechci. Není moc empatický.
Já měla revizi pro ZT, pak po měsíci další (ta první se nepovedla) a následně protože se nepovedla ani ta druhá, tak jsem měla ještě operativní hysteroskopii. A vše ok. Následně zdravé dítě počaté po šestinedělí.
Je mi to líto.. mám za sebou 5 potratu a 6 revizi. Jednou byla revize po týdnu, když jsem měla zánět dělohy a skoro o ni přišla. Já bych nečekala
Stejně jako @Ginuš mám za sebou během 2 let 6 revizí. A taky jsem skrz zánět dělohy měla 2 revize v průběhu týdne. Nečekala bych, více bych se bála případného zánětu, kdyby se čekalo já samovolný potrat.
Já bych to zkonzultovala ještě s jiným doktorem, nejlíp s nějakým empatičtějším… taky existuje možnost potratové pilulky která je šetrnější než revize. Nicméně ikdyby jsi šla na druhou revizi tak myslím že by to nemělo mít nějaké následky, jen bych si dala chvíli pauzu od snažení… Drž se ![]()
Určitě se neboj popidit po jiném lékaři. Moc mě mrzí, že si procházíš takovým těžkým obdobím. Měla jsem 2spontanni potraty za sebou, první byl v 9.týdnu. Naštěstí jsem měla kolem sebe ženy, které mi řekly, že se nemusí hned na revizi. Že pokud to tak cítím, mám ho nechat odejít samovolně. Nechala jsem a do dnešního dne jim blahořečím, protože mi to pridalo klid na duši. Člověk není jen hmota a bohužel někdy lékaři zapomínají, že člověk potřebuje slyšet v těchto chvílích i slova povzbuzení, porozumění. Když jsem po skončeni menstruace, ktera byla pak pochopitelně dlouha, šla na kontrolu k lékaři, rekl mi, že se s tim ještě nesetkal, ale rozhodně mi neříkal, že je to špatně. Moje rada zní, jednej podle rozumu i srdce. Rozum ti sám řekne, kdy je nebezpečí a je lepší se svěřit nemocnici, srdce ti napoví, co je pro tebe konkrétně správné.
@Ginuš @Anonymka 01 U vás byl ten zánět dělohy ale právě po revizi, ne?
Zakladatelko, já jsem v podobné situaci čekala. Mám za sebou 2× ZT kolem 7 tt (a k tomu jeden SP v podobné době), na revizi jsem nebyla ani jednou. U revize určitě není žádná jistota, že se děloha vyčistí celá. Ten čas čekání mi pomohl se smířením a, ač to zní divně, po proběhlém potratu jsem byla na svoje tělo pyšná, že zvládlo samo tu situaci vyřešit. Pak jsem si vždy jen došla na kontrolní ultrazvuk.
@Hibou píše:
@Ginuš @Anonymka 01 U vás byl ten zánět dělohy ale právě po revizi, ne?Zakladatelko, já jsem v podobné situaci čekala. Mám za sebou 2× ZT kolem 7 tt (a k tomu jeden SP v podobné době), na revizi jsem nebyla ani jednou. U revize určitě není žádná jistota, že se děloha vyčistí celá. Ten čas čekání mi pomohl se smířením a, ač to zní divně, po proběhlém potratu jsem byla na svoje tělo pyšná, že zvládlo samo tu situaci vyřešit. Pak jsem si vždy jen došla na kontrolní ultrazvuk.
Ano bylo to po revizi s parciální molou. Hodně jsem krvácela a krev neodtékala. Jinak ty 4 ostatní revize proběhly bez komplikací. Zánět jsem měla i přes podání atd. Popravdě si myslím, že bez revize už bych tu nebyla. Ale každá ať uváží co se svým tělem udělá.
@Ginuš píše:
Ano bylo to po revizi s parciální molou. Hodně jsem krvácela a krev neodtékala. Jinak ty 4 ostatní revize proběhly bez komplikací. Zánět jsem měla i přes podání atd. Popravdě si myslím, že bez revize už bych tu nebyla. Ale každá ať uváží co se svým tělem udělá.
S parciální molou to je ale dost nestandardní situace.
Jinak já čekala vždy 4-5 týdnů, což j hraniční a nikdy to samo neodešlo a vždy jsem musela na revizi.
@Hibou jojo, zánět se mi rozjel po revizi. Ale já mám za sebou už i ukončení tabletkou, SP a stejně jsem vždy skončila na revizi.
@Anonymní píše:
S parciální molou to je ale dost nestandardní situace.Jinak já čekala vždy 4-5 týdnů, což j hraniční a nikdy to samo neodešlo a vždy jsem musela na revizi.
Ty jo, nikdy bych tak dlouho nevydržela čekat. Vždy jsem si hrozně přála, ať je to už za mnou. Moje kamarádka gyndařka je taky pro revize, sama bohužel taky musela ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.