Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den,
Zajímalo by mě, jestli zde někdo nemá zkušenost se dvěmi ukončenými těhotenstvími důsledkem chromozomální vady?
Mam diagnostikovanou robertsonskou translokaci 13 a 14 chromozomů. Dozvěděli jsme se to po prvním potratu, kde byl u plodu zjištěn patauv syndrom. Dále jsme se pokoušeli otěhotnět přirozeně a doufali, že tentokrát to vyjde (dle výzkumu by snad polovina mých vajíček měla být v pořádku, zbytek by měl skončit samovolným potratem v raném těhotenství, a další patauv syndrom je jen několika málo procentní šance). V druhém těhotenství jsem se modlila a k našemu štěstí jsme došli až k prvnímu screeningu a mysleli jsme, že máme vyhráno. Po odběru choriovych klků nám ale volali, že tentokrát má plod volnou trisomii 18 chromozomu.
Hlava mi to celé nebere, dokonce lékaři říkali, že se s tím nepotkali. Možná by mě trochu uklidnilo, kdyby se zde našel někdo, kdo si prošel něčím obdobným, a precejen se v budoucnu miminka dočkal.
Děkuji moc za zkušenosti.
Je mi to líto.
Nám se stali dvě náhody a to ani s genetickou vadou nesouviselo.
Takže se syndromem je to asi horší. Způsobuje to, že tvá vajíčka nerovnoměrně rozdělují chromozomy. A pravděpodobnost na normální miminko je, ale jak vidíš i velká na problémy s chromozomy.
Ale určitě se to dá řešit přes IVF s PGD kdy vyberou zdravé embryo( nějaká byste mít mohli). A jinak bych to ani nezkoušela už.
Osobně bych už do dalších přirozených pokusů nešla, i kdyby sis měla procházet „jen“ opakovanými potraty, bude to ztráta času a na psychice ti to asi taky nepřidá, vždyť ta šance, že bude něco od základu špatně, není zrovna malá. Docela se divím, že nad tím doktoři kroutí hlavou, místo aby ti rovnou doporučili IVF.
@Michelle_M IVF mi samozřejmě doporučili, ale ta volba zůstává na mě. Ano, lehké to na psychiku není, a své šance samozřejmě známe a nemyslím si, že jsou tak černé.
Tím, že nad tím kroutili hlavou myslim to, že u toho potratu říkali, že se s tim nesetkali hned dvakrát po sobě. Klasicky gynekolog však neřeší IVF léčbu, ten má expertizu jinde - IVF jsme řešili na genetické a reprodukční klinice.
@LunaP děkuji za komentář. Myslíš, že by ses mohla podělit o jaké náhody se jednalo? Klidne už do soukromé zprávy.
Byl to rozštěp páteře a podruhé torze pupečníku. Geneticky bez nálezu. Obě náhody. Takže někdo má prostě vícekrát toho černého Petra, bohužel.
Takže vlastně je to blbé, ale vy aspoň znáte příčinu a ví se jak s ní bojovat. Určitě bych se toho IVF nebála. Ty potraty jsou mnohem horší.
@mamule42 Ahoj, děkuji moc za komentář. Můžu se zeptat na okolnosti - Jestli máte také diagnostikovanou nějakou chromozomální vadu nebo to bylo opravdu náhodně? Nějaká další těhotenství?
@Lucisshe píše: Více
Nemáme nic vše bylo náhodně, předchozí děti v pořádku pak se to začalo kazit, údajně ve starším věku je riziko větší. Poslední dcerka 6 let má také genetickou vadu ale na tu přišli až v jejich 4 letech ale neohrožuje jen trochu komplikuje život. Taky byla náhodná. Má ji údajně jen max 300 lidí na světě, protože se skrývá nenápadně a dokud se neudělají podrobnější genetické testy tak se na to nepřijde. Byla jsem ráda že genetička pátrala a nespokojila se prvnimi testy kde nic nebylo a začala dělat další. Aspoň se vysvetlili všechny příznaky.
@mamule42 to je pravda, že s věkem se zhoršuje schopnost vajíčka rozdělit ty chromozomy i u žen bez chrom odchylek. Takže závisí na tom kolik je zakladatelce. A klesá to už po 30 bohužel.
@mamule42 Děkuji moc za vysvětlení 🙏Jsem moc ráda, že se ve vašem případě zadařilo, a taky za paní geneticku, která pátrala po příčině, to se taky ne vždy vidí! Každopádně ty potraty jsou tak či tak na tu psychiku šílený, nikomu bych to nepřála.
@LunaP Je mi 31 takže teď už se to asi začíná trochu lámat no. Už řešíme mimi dva roky… Tak doufám že už to třeba tak dlouho trvat nebude. Čekají nás ještě nějaké konzultace na genetice, jsem zvědavá, co nám na tuhle situaci řeknou (zatim je to velmi čerstvé, takže teprve čekáme na schůzku). Nicméně, v telefonu se mi zmínili, že u člověka s chromozomální vadou je snad obecně nějakým způsobem zhoršeno to dělení buňek, tak třeba se dozvíme něco nového.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.