Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím holky, chtěla bych se s vámi poradit. Mám 15 měsíční kluky, nar. v 35tt takze jakoby jim bylo 14 mes. Jeden z nich uz zacina chodit, druhy jeste ne. Ze slov rikaji mama, tata, dede, baba nene, papa, jéje. Ale neni to uplne vzdy cileny, nekdy si povidaj jen tak pro sebe. Nejakou dobu uz ukazuji, ukazuji nam i hracky kdyz se zeptam kde je nejaka hračka micek tak ho zvednou (ale ne vzdy). Co me znepokojuje, ze moc nenapodobuji..občas pápá, paci paci jen jeden a jeste pri prebalovani, ale treba kdyz jim kutalim micek, tak ho kutali nebo kopnou ke mne, v ramci hry opakuji co delam (zmačknou nejaky cudlik co dela zvuk, hodi skladacku do kybliku, nebo zabouchaji rukou na neco kdyz jim to predvedu…ale jinak nenapodobuji treba jak dela pejsek, kocka apod. Nekdy jen tak pisti a smejou se tomu…Vim, ze se na to dr ptaji az v 18.mesicich, ale stejne se bojim…ale zase treba nejake to slovo co umi zopakuji po mne…
Uplne v pohode, kazde dite ma jine tempo, napodobovat zvirata treba neumi ani nas skoro 19 mesicni.
Co blbnes. Jsou uplbe v pohode a sikovni ![]()
Ale ja Te chapu. Mam take dvojcata - dvojvajecne holky, narozene 38+0 plan. sekci. Dnes je jim pres 4 roky. Co ja se nastrachovala a pozakladala tady diskuzi, jestli nejsou opozdene.. Dnes se za to stydim.. Porad sem je pozorovala, stejne jako Ty. Jestli napodobuji, delaji paci, papa, rikaji slova.. a vubec jsem si je neuzila..
Nic jim neni (to tedy jedna z nich vykazovala par podivnych rysu..). Chodit zacaly ve 14 mes, sp9jovani sliv a prvni „vety“ okolo 19mes, v necelych 2 letech uz opakovaly cele basnicky.. vzaly to pak hrozne hopem.
No a v jejich 26mes se mi narodila treti dcera. U ni uz jsem v klidu a nehrotim to. A to teda moc tabulkova neni ![]()
Ta zacala chodit az skoro v 18mes, nemluvi dodnes (byly ji dva roky), rika jen asi 15 slov (mama, baba, dolu, ne, jo, chci, dej..) a o nejakych basnickach si muzu nechat zdat
. Je naprosto nemazliva (objeti nesnasi, to dvojly se po mne plazi a tuli se porad), nema rada knizky (skube je, dvojky je miluji). Autistka neni, je proste sva (muz ji trefne rika nas samorost). Umi zas jine veci (oblece se, obuje..)
No pristi tyden mam termin porodu ctvrte dcery. Uvidime, co nam predvede ta ![]()
@Blueangel111 píše:
Zdravím holky, chtěla bych se s vámi poradit. Mám 15 měsíční kluky, nar. v 35tt takze jakoby jim bylo 14 mes. Jeden z nich uz zacina chodit, druhy jeste ne. Ze slov rikaji mama, tata, dede, baba nene, papa, jéje. Ale neni to uplne vzdy cileny, nekdy si povidaj jen tak pro sebe. Nejakou dobu uz ukazuji, ukazuji nam i hracky kdyz se zeptam kde je nejaka hračka micek tak ho zvednou (ale ne vzdy). Co me znepokojuje, ze moc nenapodobuji..občas pápá, paci paci jen jeden a jeste pri prebalovani, ale treba kdyz jim kutalim micek, tak ho kutali nebo kopnou ke mne, v ramci hry opakuji co delam (zmačknou nejaky cudlik co dela zvuk, hodi skladacku do kybliku, nebo zabouchaji rukou na neco kdyz jim to predvedu…ale jinak nenapodobuji treba jak dela pejsek, kocka apod. Nekdy jen tak pisti a smejou se tomu…Vim, ze se na to dr ptaji az v 18.mesicich, ale stejne se bojim…ale zase treba nejake to slovo co umi zopakuji po mne…
Ja tam vubec nevidim nic znepokojujiciho. Jsou naopak sikovni.
@Blueangel111 jsou úplně v pohodě. Mám tři děti, vsechny donošené. Holka začala chodit až v 16m. Kluci zas zásadně nedělali paci paci, pá pá a podobné věci. Starší opakoval zvuky zvířat, mladší vůbec, navíc do víc než dvou let odmítal opakovat. I když to podle tohoto popisu nevypadá
, všichni jsou normální, ve většině oblastí spíš nadprůměrní, rozhodně v intelektu a fyzické zdatnosti.
@Blueangel111 Popisujes úplně zdravé děti. Naši zacaji napodobovat zviratka asi od 13 měsíců, milujou knizky a hrozně je tohle bavilo a ted toho umi už hodne (22 měsíců), ale třeba zase až nedavno začali v té knížce to zviratko ukazovat a ani ted to není na 100%. Vubec to neřeš, nehledej na detech chyby a uzivej si zdravých děti
K té chuzi, naši začali v 16 mesicich (korigo 15) a šlo to pak raz na raz ![]()
Úplně normální šikovný děti
rekla bych ze když se jeden rozchodí, druhy nebude chtít zůstat pozadu a bude ho to aspoň motivovat ![]()
@Blueangel111 uplne v klidu. Mam taky 15m kluky, Chodi tedy jeden od 11m a jeden od 14m. Papa se naučili nedávno. Paci paci uměl jeden pred rokem, druhý az o x mesicu později, auto posílají, balonky hází, ale donést neco nebo ukázat ne. Mluvi mene nez tvoji…říkají mama, ham, haf haf, nene…ja se někdy taky nervuju, jestli nejsou pozadu. Ale nejsou. Tak bud v klidu ![]()
@Blueangel111 No to se ti může stát že budou mít „svou řeč“. Prostě dvojčata. Budou si mezi sebou brebentit. Oni tomu budou rozumět a ty nebudeš vědět ze začátku o čem mluví. Teprve později přejdou na tu „tvou mluvu“. Máme troje dvojčata. Myslím že ještě kluci párkrát překvapí.
![]()
@Blueangel111 píše:
Je to úplně normální. Znám i děti, kterým jsou dva roky a žádné slovo ze sebe nedostanou.