Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
A proc resite provizi realitka-prodavajici? Je to jejich vec na cem se domluvili. Jsou to podle me dve provize, ktere spolu nesouvisi.
@Cenarius Jak nesouvisí? Dohodli se na výši provize, kterou platí kupující a odečítá se z celkové prodejní ceny. Prodávající žádnou provizi RK neplatí.
@Anonymní píše:
@Cenarius Jak nesouvisí? Dohodli se na výši provize, kterou platí kupující a odečítá se z celkové prodejní ceny. Prodávající žádnou provizi RK neplatí.
No dobře. Ale kupující teda odsouhlasil něco a že si realitka ještě přisadila a vydělala víc je snad její věc ne? Kupujícího ani prodávajícího nijak nepodvedla.
A ono tě to nějak poškozuje, že se domluvili s prodávajícím na další provizi? Předpokládám, že nevíš, co měli domluveno. Když jim to prodávající dá, tak snad jeho věc.
@Cenarius Moje babicka prodavala zahradu a mela s realitkou dohodu, ze za ni chce 320 000. Oni ji to odsouhlasili a o kolik navic se jim povedlo prodat, to bylo realitky.
Kupovala jsem teď chalupu a vůbec mě nezajímala nějaká původní domluva RK a prodávajícího. Já souhlasila s prodejní cenou plus provizí, a kolik z té ceny opravdu dostane prodávající, mně bylo úplně jedno. Šikovná realitka zřejmě, no. Nevím co na tom chceš řešit.
Hezký den,
nemá někdo osobní zkušenost s tím, že při koupi bytu přes RK zjistil, že RK si dohodla s Prodávajícím jinou výši provize, než s Kupujícím? Tzn. že vybrala více, než bylo smlouvou s Prodávajícím domluveno? Neřešil někdo podobnou situaci? Ráda bych slyšela zkušenosti a jak tuto situaci vyřešili.
Nebyla uzavřena trojstranná dohoda, ale byl přítomen u podpisů vždy jen makléř-prodávající, makléř-kupující.
Děkuji za případné sdílení zkušeností.