Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Budu mít nějaké vyšetření v nemocnici, mohlo být jednodenní, ale stejně bych tam musela být celý den. Nebo propustí až druhý den, asi už po ránu. Jak je to s omluvou v práci? Neschopenka na dva dny? Nebo omluven jeden den a z nemocnice rovnou do práce? Máte některá zkušenost? O neschopenku úplně nestojím, omluvený den je za 100% plat. Zas jeden den volna, když by byly dva dny. Nebo i když by dali neschopenku, tak s ní zkusit jít druhý den do práce? A nechat si jeden den omluvit a druhý den normálně v práci? Tj. ten první den by byl jako vyšetření u lékaře s plnou náhradou mzdy? Já to neznám, skoro nemarodím. Jsem sama, živím i 15letého syna, otec na něj moc neplatí. Děkuji za rady, zkušenosti.
Příspěvek upraven 02.10.22 v 08:42
Omluvenku + bych si vzala jeden den dovolené. To tě. vyjde asi nejlepe
@epsice Díky, pokud mě pustí včas, asi bych stihla do práce, možná malinko později, ale šlo by to nadělat. Máme pružnou pracovní dobu. Taky nevím, jestli ten omluvený den mi neomluví jen pevnou část pracovní doby a zbytek nadělat?
@Martina.pxx píše:
@epsice Díky, pokud mě pustí včas, asi bych stihla do práce, možná malinko později, ale šlo by to nadělat. Máme pružnou pracovní dobu. Taky nevím, jestli ten omluvený den mi neomluví jen pevnou část pracovní doby a zbytek nadělat?
A budeš na tom fyzicky dobře? Já bych si nechala napsat neschopenku a v práci dopředu naavizovala, že si třeba vezmu případně dovolenou, kdyby mi bylo zle. Jestli teda není tajný ten zákrok.
Omluveny den plus druhý den dovcu. To by mělo být asi nejlepší.
@Martina.pxx Propoustecky se u plánovaných nekomplikovaných pacientů kolikrát predpripravi už den předem a pak se to jen druhý den doklepne.. případně se píší po vizite/ranní porade každopádně cca v 9h už bys mohla být volná..možná i dřív… Takže jeden den omluvenka a druhý den třeba půl dne dovolená…nebo podle toho jak tě pustí jít do práce a tam si to tedy nadělat jestli to u vás lze, hodinka dvě by se dala
Rozhodni se spíš podle toho, co ti tam budou dělat. Bude ti dobře? Budeš moct v pohodě pracovat? Pokud ano, nemůžou té pustit už ten první den večer? Já jsem to tak měla, ráno nástup, vyšetření, zákrok, polezela jsem si a dali mi na výběr, jestli chci domu večer nebo až druhý den. Šla jsem večer a druhý den už do práce, ten jeden den jsem měla neschopenku. Pokud omluvenym dnem myslíš propustku k lékaři, tak to jde max na ten jeden den, takže jsem si ji vůbec nebrala, protože jsem nevěděla, jak mi bude, a jeslti druhý den do práce půjdu nebo ne. A hlavně se casto omlouvá jen pevná část pracovní doby, což se leckdy vůbec nevyplatí.
Zjisti, jestli máte v práci nějaké sickday.. dnes už má snad alespoň 5 dní sickday v kolektivní smlouvě každá firma i organizace.
@Vladusxx píše:
@Martina.pxx Propoustecky se u plánovaných nekomplikovaných pacientů kolikrát predpripravi už den předem a pak se to jen druhý den doklepne.. případně se píší po vizite/ranní porade každopádně cca v 9h už bys mohla být volná..možná i dřív… Takže jeden den omluvenka a druhý den třeba půl dne dovolená…nebo podle toho jak tě pustí jít do práce a tam si to tedy nadělat jestli to u vás lze, hodinka dvě by se dala
Na toto nemůže spoléhat. Zafunguje zákon schválnosti a bude tam ještě na oběd, protože zpráva nebude.
@FunArt píše:
Zjisti, jestli máte v práci nějaké sickday.. dnes už má snad alespoň 5 dní sickday v kolektivní smlouvě každá firma i organizace.
Každá firma to nemá
Dovolenou už si můžeš vzít i po hodinách. Pokud jsi schopna to naddělat, vezmi si dovolenou na ty pevné části prac. doby, co tam nebudeš.
@Ninnna píše:
Dovolenou už si můžeš vzít i po hodinách. Pokud jsi schopna to naddělat, vezmi si dovolenou na ty pevné části prac. doby, co tam nebudeš.
Jelikož čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, tak pokud on bude proti, tak si ji po žádných hodinách vzít nemůže.
@j.a.n.i1 píše:
Jelikož čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, tak pokud on bude proti, tak si ji po žádných hodinách vzít nemůže.
Počítá se to na hodiny, ale vybírat to tak najde, možná ještě půl dne by byli ochotní dát třeba ![]()