Dvouletá dcera nic nejí

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
173
2.10.05 22:24

Dvouletá dcera nic nejí

Ahoj holky, potřebovala bych poradit. Naše téměr dvouletá dcerka skoro nic nejí, respektive úplně nesnáší kousky jídla, musí mít vše dohladka rozmačkané vidličkou jinak to plive :evil: , a to už jsem si myslela, že máme vyhráno, protože od roka a půl jedla v pohodě brambory, těstoviny, rýži, zeleninu. Maso to byl a je problém pořád, to bohužel vyplivne vždy ( sní jen šunku nebo občas párek), tak to ji zatím pořád mixuju a nějak extra neřeším, ale co mi opravdu vadí je, že plive i rýži, kolínka, hrášek , prostě vše :! Rostou ji špičáky, tak si říkám jestli to nemůže být k tomu, ale už to trvá více jak měsíc. Prosím poraďte jak na to :D :D

Alusha+Sárinka za týden dvouletá slečna co nechce kousat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2612
3.10.05 08:10

No, tak u nás pomáhá přístup „nechceš? nejez, nedostaneš“ a nedostane, nic. Ani sladkosti…žádné batole s přístupem k jídlu ještě hlady nezemřelo.
Myslíš, že plive jídlo kvůli zubům? Nebo je to spíš rozmar (k tomu bych se z tvého popisu přikláněla spíš :-)? I ten párek jí mixuješ?… Oprav mě, jestli se mýlím, ale mě to spíš připadá tak, že jídlo je pro dcerku vhodný způsob pro manipulaci s rodiči :wink: Vycházím samozřejmě ze zkušenosti se svou dvouletou žábou a každé dítě je jiné. Takže u nás v podobných „rozmarech“ pomáhá důslednost a neoblomnost, ale zde je těžko radit, co na to či ono dítě platí.

elda+lída 27 měsíců

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
725
3.10.05 08:47

Ahoj,

myslím, že Tvoje holčička je zkrátka líná kousat :). Ve dvou letech už by doopravdy měla jíst „normálně“, takže bych asi taky zvolila metodu „plný stůl“ - až bude mít hlad, určitě začne i kousat :). Naše malá takhle s jídlem nezlobila, ale občas právě kvůli lenosti kousat odmítla jídlo (třeba chleba s něčím :). Tak jsem ji nechala a až dostala hlad, snědla ho v pohodě. Důležitý je k jídlu pít, moje holčička to záhy zjistila, že když hůř rozkousatelnou (podle ní) věc zapíjí, je to jednodušší.

Přeju hodně úspěchů,
B.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
3.10.05 09:41

Ahoj,

pár dní mi tohle ta naše holčička občas také dělá. To co dosud jedla najednou vyplivuje a prská. Má smůlu, nic jiného jí nenabízím. Rozhodně ne hned. Když nejí moc dlouho, tak jí pak něco dám. Zatím to nekřečuji tím stejným, ale myslím, že jen zkouší, co já budu dělat. Reakci nemá žádnou - nerozčílím se, nedám jí něco jiného, tak snad ji to přestane brzy bavit. Jinak špičák se jí prořezal jeden tento týden, další čekáme, ale myslím, že to s tím nemá souvislost, když chce, tak kouše i tuhé věci, když ne, tak blbne. Když má fakt hlad, tak jí, takže to neřeším. Je fakt, že za posledních pár dní jedla méně, ale možná to tak má být. Možná se předtím moc přejídala a nyní má na to rozum a některé jídlo chce schválně vynechat. Možná je to tím, že má rýmu..

U tvé dcerky si taky myslím, že objevila způsob, jak vládnout. Vše je podle tebe, ale tady zjistila, že něco může být po jejím a tak si to užívá.
Já ji plně chápu, trénuje si svou moc :-) Tak ji nenech kralovat moc dlouho. Když to dříve jedla, není důvod, aby to nyní musela mít mixované. Jiná věc je, kdyby to něco měla moc často = přejedlo se jí to.. Ale mixovanou stravu bych jí už nedávala..

Tak držím palce, vím, že nám se „to radí“,a le zkus být fakt neoblomnější a nech ji klidně vyhladovět, vždyť z toho pak budeš akorát otrávená a nebudeš řešit nic jiného než jídlo.

Zajímavé je, že kolem dvou let je krize v jídle asi častá, kamarádky syn nejí žádné ovoce, žádné maso, zeleninu, jen by jedl asi dvě přílohy, jogurt + sladké. Nejí ani přesnídávky z povařeného ovoce. Křikem vymůže co chce a to je ten problém. Ví, že umí mamku ovládat a tak si tu moc trénuje i u jídla… Situace se ani po půl roce nezměnila, vládne dítě..
Toho se fakt děsím, tak radši nechám E. vyhladovět než aby zblbla úplně..

E.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
342
3.10.05 12:00

Ahoj holky, taky jsem se snažila to malýmu začít jen mačkat, ne mixovat. Tak mi hezky ukázal, jak se umí dávit, a že ho chci asi otrávit nebo co. :cry:
Takže mixujeme dál.
Minulý víkend jsme byli u našich, tchýně dělala brambory s přírodním kuřecím řízkem. Ten pacholek byl po svým obědě nacpanej, ale na babičku dělal strášně nešťastnej hladovej kukuč, tak si ho vzala na klín a půlku jí toho snědl. A jak najednou kousal!! :lol:
Tak já vyzkouším prostě uvařit obídek, nic mačkat ani mixovat nebudu, a uvidím. Jsou stejně ty prckové vyčůraní jak díra do sněhu. :lol: :lol:

Pa Ája

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kdoviktera
3.10.05 13:03

Ahojky Alusho,

já si myslím, že vaše malá slečna s vámi pěkně manipuluje :wink: . Asi bych vyzkoušela dát jí normální jídlo - když nechceš, nejez, ale nic jinýho nedostaneš. Je už dost velká na to, aby používala zoubky, a hlady rozhodně neumře. Je dost možný, že vydrží docela dlouho bojkotovat Tvoje úsilí, ale myslím že pokud vytrváš, vyhraješ. Jo a připrav se na slušný vztekací scény :roll:

Hodně úspěchů přeje Katka

• Citovat
  • Upravit
173
3.10.05 13:37

Holky díky za odpovědi, asi s náma dcera opravdu pěkně cvičí :lol: , začnu praktikovat to co radíte a uvidíme. Blbé je, že ona zase ráno vypije mlíko, na sváču si dá jogurt a to ji klidně bude stačit , takže ona vlastně nebude mít tu potřebu jíst ty obědy a večeře, když se zatláskne mlíkem, čajem, sem tam nějakým ovocem a jogurtem :?: :! :?: :! A nedat ji mlíko a jogurt ke svačině to mi přijde už moc nebo ne :?:

Jinak párek samozřejmě nemixuju, to bylo asi bráno jako vtip, že :D

Alusha ( nejde se mi přihlásit )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3743
3.10.05 14:01

Alusho, máš pravdu, mlíko dítku dáme a ono s tím opravdu vyžije, když nechce nic jíst. Mám s tím zkušenosti. U nás to bylo z jiného důvodu, ale většinou na ranní a večerní dávce mlíka a mezitím téměř nic, vydrží i dva měsíce.
Evka a Vojta 25m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
3.10.05 15:17

Mno, nevím co by ti na to řekla tvá pediatrička, ale myslím, že pár dní bez ovoce a šťáv a jogurtů vydrží. Prostě bych po ranním mlíku a případně dopoledním ovoci nedala už nic, dokud se nenají normálního (takže žádné sušenky, piškoty, racio chlebíčky, suché rohlíky).
Nenahrazovat jídlo zvýšeným přísunem tekutin.
Víc jak pár dní by to nemělo trvat..

Nebo zkusit úplně jiné nové jídlo.
Nebo změnit „technologii vaření“, také jsme z jednoduchých zeleninových směsic museli přejít na „dospěláčtější jídlo“..

Držím palce, ať je to brzy OK.

E.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44
13.3.13 21:49

Holky, já mam to samé. Malá 1,5roku se ráno nakojí, pak nějaké ovoce nebo jogurt a když jí dám polévku nebo hlavní jídlo, tak nechce a háže to po kuchyni a patlá po stole a říká nnnne!!! A já husa jí pak za nějakou dobu dám alespon jogurt nebo rohlík, aby nestrádala, takže si umíte představit, že ted do ní nic nemůžu dostat. A to jí jako nemám fakt dát nic a furt do kola zkoušet předkládat oběd? Mám strach, že mi nebude jíst nic než k snídani prso a večer kaši. Nebo myslíte, že kaši večer na kterou je zvyklá jí taky mám odepřít? Ale to by mi zas nespala. Jsem z toho totálně vynervená. Když byla malá tak mi toho snědla tak 5× víc než ted. Ted když si už dá, tak k obědu sní tak 2lžíce :,( Díky za rady!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
247
13.3.13 21:54

U nas tady na to docela pomahalo, kdyz sem ji na stul dala treba panenku a rikala sem ze se bude koukat, jak pekne papa. A taky to kdyz sem si nabrala jidlo na lzicku a rikala sem,,mnam to je dobry, doufam, ze me to nikdo nesni,, a vetsinou to teda zabralo, asi zapracovala lakota :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
539
13.3.13 21:59

Mám to samé. Malý 19m nic nejí. také sní trochu párku nebo šunku když mu jí nakrájím a dám na talířek. Jinak polévky sní jen trochu. Dneska jsem dělala rizoto a to si vzal jen lžičku a utekl. Ráno chápu že moc nepapká to mu dávám do flaštičky activii jogurt jak jsou na pití ale odpoledne má jen u sebe flaštičku s čajem. zítra zkusím zapečený bramboty. Pač brambory miluje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silky123
13.3.13 22:04

Holky, měly jsme s malou ten samý problém. Tak jsem nám dneska naservírovala na jeden talíř a jedla i „velký“ kousky. Já se s tím před tím nimrala a krájela na mikroskopický částečky… :)

• Citovat
  • Upravit
44
29.5.13 20:53

U nás ezabírá už ani panenka ani to, že jí řeknu, že jí to sním. Už jsem to přestala řešit. Ona se nají až bude mít hlad. Jen mi deptá jak všude píšou, at dětem dáváme jíst tohle a tamto a já jsem ráda, že do ní vůbec něco dostanu. Vyvářim jí jak blázen a pak to stejně jím já. A jako třeba karboše nebo řízek nebo něco tužšího? To do ní teda fakt nedostanu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1062
30.12.13 14:17

Ahoj maminky, to jsem ráda, že jsem narazila na tuhle diskuzi. Našemu Kubovi je 19 měsíců, je to drobek, od mala s ním mám s jídlem problémy. Teď stále nemá ani 10 kg a má do 85 cm (doktorka je v klidu, prospívá, ale podle té nejmenší křivky grafu). Co se týká jídla, už jsem zbourala všechny svoje předsevzetí a krmím ho na klíně v obýváku u pohádky a to mi sní víceméně všechno. (tluču hlavou o zeď a pořád si říkám, že se musíme vrátit do židličky do kuchyně, ale nemůžu se k tomu odhodlat). V židličce chce jíst pouze sám a nesmím ho krmit. Jenže sám toho nesmí moc a nebo třeba jenom dělá, že jí a olizuje prázdnou lžičku (ale třeba špagety vidličkou nabírá jak zběsilej :-)). Takže jíst sám umí, když chce. Už nemixuji, ale třeba jenom zozžďuchám to šťouchadlem na brambory na hrubou kaši s kousky a maso krájím na malé kousíčky a sní to. Těstoviny sní třeba i velká vřetena překrojená napůl, rýži také sní, ale ta doba… Knedlík mi nesní, brambory pouze na droboučko nakrájené nebo rozmačkané a s nějakou omáčkou. Má to v puse snad i 2 minuty, než to „rozkouše“. Podle mě totiž nekouše, ale převaluje to v puse tak dlouho, než to nějak rozmělní a spolkne. Nikdy mi teda neblil. Co se týká rohlíků nebo chleba, tak to prostě nejí. On to ožižlává, ukusuje milimetrové kousky a pak to zahodí. To samé jablko nebo banán - kouše to po milimetrech a ve finále sní tak půl měsíčku jablka nebo tak 1-2 cm banánu. Když mu ho rozmačkám, tak ho sní většinou celý. K snídani jí kaši, protože pečivo nakrájené na kousky bojkotuje :-(. Nevím, co sním. Nedávno jsem mu dala koláč s tvarohem a to ten prostředek vykousal, ale strávil tím snad půl hodiny. Myslíte, že je prostě jenom líný kousat? Jo má nahoře i dole jedničky, dvojky a napůl vylezlé čtyřky. Kdybyste někdo měl tip, jak ho naučit jíst pečivo, budu ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí

3 batolecí mléko