Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
mame typickeho dvouletaka - zvidave, neposedne dite. Samo se moc nezabavi (nekdy ano, ale jen na chvili) vyhledava nasi spolecnost. Ja proto delam veskere domaci prace vcetne vareni v case, kdy po obede spi nebo vecer, az usne. Moc casu sama pro sebe nemam. Kdyz si postesknu memu muzi, ma reseni hned po ruce - dat dite do ohradky, pridat nejake hracky jit odpocivat/varit/uklizet apod. Pokud se mu tam nebude libit, nechat vyrvat, vsak ono si zvykne
A mysli to naprosto vazne
Podle meho nazoru do ohradky patri pouze male dite, ktere jeste neumi chodit (bezpecnostni duvod).
Prosim o vase komentare, dam mu je precist, aby si takova moudra jednou pro vzdy odpustil.
Dekuji!
Našeho syna bychom museli zavřít asi do klece.
Z ohrádky by utekl už tak v jednom roce. ![]()
Já dělám většinu věcí s malou. Ona mi pomáhá, a pěkně nám to ubíhá. Vaření, běžný úklid, prádlo děláme spolu. Žehlení a to, u čeho je chemie (sociálka) dělám když spí. Když spí, je to čas pro mne, čtu si, dělám si svoje věci.
@aannetta píše:
Ahoj maminky,
mame typickeho dvouletaka - zvidave, neposedne dite. Samo se moc nezabavi (nekdy ano, ale jen na chvili) vyhledava nasi spolecnost. Ja proto delam veskere domaci prace vcetne vareni v case, kdy po obede spi nebo vecer, az usne. Moc casu sama pro sebe nemam. Kdyz si postesknu memu muzi, ma reseni hned po ruce - dat dite do ohradky, pridat nejake hracky jit odpocivat/varit/uklizet apod. Pokud se mu tam nebude libit, nechat vyrvat, vsak ono si zvykneA mysli to naprosto vazne
Podle meho nazoru do ohradky patri pouze male dite, ktere jeste neumi chodit (bezpecnostni duvod).
Prosim o vase komentare, dam mu je precist, aby si takova moudra jednou pro vzdy odpustil.
Dekuji!
Do ohrádky nee. Tak v tomhle věku jsem mu při úklidu dala také hadřík do ruky a utíral se mnou prach, posílala jsem ho nosit věci, při vaření dostal misku a míchal mouku. Zkus ho zapojit.
Moje děti by ve dvou letech z ohrádky bezproblémů vylezly. Když vaříš, tak mu dej na kuch. židli menší hrnce, vařečky, šufánek ap. + třeba suché těstoviny/fazole… Ať taky vaří ![]()
U nas je to podobne, nas dvouletak nema ohradku uz pul roku, postylku jsme rusili ted. Uprimne, v ohradce by se asi dely tresky plesky, kdybych ho tam dala. Kdyz varim, dam mu varecku, hrnec a „pomaha“. Jinak vse delam kdyz spi, hlidani nulove. Vse spolu.. Ale rikam si, pak pujde do skolky a bude ten cas fuc, tak si to spise uzivam, i ldyz nekdy s kravalem a bincem kolem ![]()
@aannetta Asi takhle, dávat dvouleťáka do ohrádky je pitomost, ale dělat veškeré práce, když spí taky ![]()
@aannetta v tomhle věku fakt ne.. buď dělal se mnou, nebo jsem makala, když spal.. v ohrádce byl kolem roku, max rok a půl (začal pozdě chodit)..
To je blázen, ne? prostě dítě zapojit, náš malej mi pomáhá se vším a učit dítě "samostatnostiů, aby vydrželo si chvilku hrát, malovat- modelovat, u toho náš kluk vydrží cca od roka a půl klidně i dvě hodiny ![]()
Do ohrádky určitě ne. Zapoj ho do práce. Náš skoro dvouleťák je neskutečný torpédo a právě to, že ho nechám zapínat pračku, podávat kolíčky na prádlo, šmudlat mokrým hadříkem podlahu,„vařit“ se mnou atd., je jediný, co na něj zabírá, jinak bych taky absolutně nic neudělala.
A dát ho do ohrádky, by bylo rozhodně nebezpečnější než cokoliv jiného. Byl by schopný z ní skočit šipku a pěkně si nabít kokos.
Leda že bych mu tam dala svůj tablet nebo mobil s angry birds
A co jako celý den děláš, plácáš bábovičky nebo se procházíš? Bych byla v Bohnicích po týdnu ![]()
@wasean Jojo, taky myslím, že dítě patří do ohrádky jen pokud je to a) nezbytně nutné (třeba přechodné období po úraze hlavy) nebo pokud chce (ukrýt se před sourozencem beroucím mu hračky).
@wobludka píše:
Leda že bych mu tam dala svůj tablet nebo mobil s angry birds
Jo, tak to jo, to by tam vydržel do vybití baterie ![]()
Taky bych jí tam nedala, ani si nechci představit co by se dělo. Prostě tygr v kleci.
Když potřebuju něco dělat tak mi pomáhá, oželím trochu bordelu, který pak s ostatním bordelem uklidím když jde spát. Nebo jí pustím na tu chvíli prasátko Pepinu nebo písničky.