Co pořád na jídlo u 2,5 leté

984
3.9.14 14:46

Co pořád na jídlo u 2,5 leté

Ahojte, potřebuji tak trochu poradit a inspirovat se, co dáváte svým dětem. Připadá mi, že dcera jí pořád to samé dokola a chtělůa bych aby si víc rozšířila obzory, co se jídla týče. Bohužel mi dost věcí odmítá, píši seznam, toho co tak jí a jestli vás napadno, co bych mohla přidát, tak děkuju:
Na snídani mívá Granko hvězdičky s mlikem, obědy papá v pohodě, snad vše co uvařím, hlavně miluje jakékoliv polévky. Na svašiny má chleba s marmeládou, s nuttelou ( vím, že není moc zdravá, ale jednou týdně snad neublíží :P ), nebo chleba se sýrem a suchý salám. Na večeři palačinky nebo bábovku či koláče. Ze zeleniny má ráda papriky a okurky a z ovoce, snad kromě banánu všechno, takže toho má dost. Ale mrzí mě, že vůbec nejí ředkvičky, rajčata nebo vajčka, že bych mohla míchany, jogurty mám vyzkoušeny všechny do jednoho a jediné, co snese jsou pudinky, ale né domácí, jen kupovany. Nemá ráda ani krupici ať vařenou nebo instantní. Mazací sýry taky ne a tvaroh jen v buchtě. Asi to bude těžky poradit, ale mrzí mě, že mená tolik přísunu vápníku, mléčných výrobků. Co ji mám dávat? A ještě jedna otázka v pátek jedeme autobusem na dovolenou a potřebuji poradit, co na svačinu v buse večeři a ráno aby to přežilo tu cestu na snídani? Moc děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4984
3.9.14 14:53

Syn má rád pomazánkový másla s pažitkou třeba a lučiny a tak. Pije mlíko? To mi syn vypije skoro litr denně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2562
3.9.14 14:56

Tak to je fakt těžký. Ale co musím poznamenat, že nejí mazací sýry je jedině dobře, je to hnus. Mazací jsou díky tavící soli. Suchý salám, nešla by aspoň šunka? Tam je aspoň nějaká bílkovina, nejen chuť nahnaná kořením a solí.
Palačinky, bábovky, koláče, Nutellu nedávám (stejně staré dítě). Ovoce píšeš jí všechno, co dělat ovocné dezerty, šlehaný tvaroh a ovoce - košíčky, mističky, nazdobené. Mléko pije, nebo ještě UM, nebo mlíko obyč a jen ráno? Zelenina, jí toho dost, co nějakou pizzu se zeleninou, šunkou, sýrem. Přiklopený toasty taky děti celkem vezmou a dá se tam kdeco schovat. Jogurt v létě mrazím na nanuk, strčím do toho špachtli a hotovo (koupené nanuky jsou sladké, že je v půlce vyhazuju, nezvládnu tolik lepivýho najednou).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
984
3.9.14 15:01

@Kofolová Jo mliko pije, hlavně kakao. @Agnesita Zkoušela jsem šunky a v plce chleba přestala jíst. Jinak maso miluje na oběd chce jedině maso :D. Mliko pije, umělé nedávám, sendviče jí taky, na ty jsem zapoměla. A s tím jogurtem do mrazáku zkusím :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1253
3.9.14 15:25

Moje malá si zamilovala burákové máslo, chce to vyzkoušet opatrně, někdo na něj má prudkou alergii. A co zeleninové pomazánky - třeba mrkvovou, z řepy atd… Dělám je z tvarohu nebo lučiny, ale po přidání zeleniny to není ani poznat. A rybičková jí také chutnala. U nás jede lučina i žervé, jenže potvora se teď naučila slízat z pečiva lučinu a pak mi to přinese, ať jí to namažu znovu, ale skoro do toho nekousne :cert: Když ti mléko pije, tak bych si s mléčnými výrobky už tolik hlavu nedělala.

Tavený sýr (plátkový minimálně) a uzeniny nedávám vůbec - občas jí něco podstrčí babky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1201
3.9.14 15:56

No alespoň za mě, nikdy jsem nedělala rozdíly v jídle - chceš-nechceš…poukd se jí tedy z toho vyloženě nezvedá žaludek :( jestli pije mléko ve větším, tka bych taky neřešila nic víc.. až časem postupně začni přidávat a testovat…pudink apod…bych jí nafingovala místo kupovaného domácí a nalila bych jí ho do kelmíku z kupovaného a uvidíš :mrgreen: jinak maso je super, to jsem do dcery dlouho nemohla dostat, ale zase nadruhou stranu, děti mají období jedení a nejedení…tvrdé suché salámy bych vyřadila úplně, nahradila bych je pomalu dušenou šunkou, krůtí apod…v malém, třeba samotné, vajíčka bych nenutila, myjí specifickou chuť a děti je moc nemusej, což taky není na škodu vzhledem k cholesterolu…palačinky k večeři ok, ale bábovky, koláče atd..spíš na sváču teda :think: nebo k snídani… k večeři pokud neděláš teplé (což bych ti občas doporučila) bych zkusila těstovninové saláty, studený talíř - mix ovoce, zeleniny a šunky, sýrů a pečivo a uvidíš, co všechno ochutná…na sváču na dovču bych určo udělala klasiku - obložené bagetky, dala bych dovnitř třeba jen máslo a plátek šunky a nedělala bych je moc tlustý :mrgreen: ber to taky tak, že děti jedí očima…když to hezky nazdobíš :palec: ředkvičky si myslím, že nechce protože občas pálí…rajčata bych zkusila jen cherry a uvidíš…já jsem s dcerou od mala bojovala se vším, ale postupně jsem vždy něco zkusila a bu'ď už to vyšlo nebo jsem ještě počkala…bohužel nám zůstalo nejezení teplé zeleniny a květák…držím palce, je to boj :mavam: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2612
3.9.14 16:18

Budu spíš psát tak nějak, jak to máme my. Syn má 2 roky a 2 měsíce. K snídani chleba s máslem a medem či marmeládou, nebo holé máslo (ale fakt máslo, ne margarín). Sladké max. jednou týdně v neděli, když upeču. Ke svačině ovoce-teď má hodně v oblibě jablka. K obědu to, co my. V týdnu takové rychlovky-třeba dneska jsem dělala těstoviny se zeleninovou omáčkou- co dům dal. Hodně i husté polévky-čočková, dýňová, bramborová s ovesnýma vločkama. K večeři obvykle chleba se šunkou, sýrem, pomazánkou a zeleninu k tomu. Když je teplá večeře, tak třeba zbytek od oběda nebo palačinky nebo míchané těstoviny. Má hodně rád míchané saláty. Dnes bude salát z červené řepy např. Rozhodně bych nedávala salámy a tavené sýry. Koláče k večeři také ne, občas ty palačinky. Kupované pudinky taky ne, to je fakt hnus. I ty po domácku dělané z kupovaného prášku dělám minimálně, taky nic moc zdravýho. Co třeba domácí ovocné přesnídávky? Stačí povařit a rozmixovat jablka, meruňky, blumy-je to dobré samo o sobě. K tomu piškoty. Nebo tvaroh s ovocem-jahody vedou. Jinak syn má moc rád vařenou zeleninu. Je fakt, že někdy se snídaně a večeře ani nedotkne, jindy sní všechno. Je to těžký, když člověk vymýšlí a děti to pak nechtějí jíst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1845
3.9.14 16:25

Tak třeba ta naše kočka 2,5 nejí nic namazaného. Pečivo jen suché, s pomazánkami si neškrtnu. Ale jí všechny možné buchty a je to mléko a kašožrout. Každý večer před spaním chce kaši. Včera večer se nacpala leča a pak to ještě zajedla tou kaší. Jí zeleninu, kromě rajčat a ředkviček. Ale ne vařenou, to ani nestrčí do pusy. Na sváči má často Brumíka někde venku, doma hodně různé tvarohové dezerty, syrovou zeleninu, ovoce, nadělala jsem domácí přesnídávky a zavařila. Šunku a tvrdý sýr také nejí. Sýr vyloženě plive, když se jí omylem dostane do pusy. Ty mazací nedávám vůbec. Na oběd baští maso, brambory, těstoviny, rýži. Vaříme i asijská jídla a taky to jí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
655
3.9.14 16:49

Naše malá taky lecos nechce a tak, aby měla pestrý jídelníček a vydatnou stravu, řeším to kompromisem… nejí rajčata, udělám rajskou polévku/omáčku z čerstvých rajčat, nejí vajíčko, přidávám do polévek, pro dostatek bílkoviny můžeš dělat omáčky, krémové polévky, kde se přidává mléko, šlehačka, zakysaná smetana… vyzkoušej domácí pribináček, do pom. másla/lučiny/obyč. másla nastrouhej ředkvičky + něco, co jí (okurek) třeba si ani nevšimné, že tam jsou neoblíbené ředkvičky. Tavené rýry vynech, to je šit :poblion: Jídelníček můžeš spestřit zavářkami do polévky, - vločky, kuskus, pohanka, jáhly, kroupy, amaranth, quinoa, oleje - olivový, dýňový, z hroznových jader, sezamový, kokosový… Nikdy nedáš dítěti úplně vše, tak nezoufej :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18259
3.9.14 16:52

@LenaNell Co nejaky omacky to ji? jinak pokud na neco nema tedka chut, tak ji hlavne nenut, ono se to casem zmeni, detem se ty chute meni :) jinak ke svacine jime hodne rohlik ci housku s maslem na to sunku a na to platkovy syr a nakrajim mu to na jednohubky a dam do toho paratka…jeho to bavi takhle jist a vzdycky vsechno sni :)jogurtu se malej prejedl kolem toho roka a pul a vubec to pak nechtel az tedka zase zacina nejaky jist, ale musi mit naladu, redkvicky vubec nedavam, nas to nadyma :oops: a ve vetsine pripadech palej :|ja bych nerekla, ze toho mala sni nejak malo :)uvidis, ze bude casem jist co tedka neji. JInak na dovcu bych klidne udelala rizek :D a pak rohlik s pastikou, nebo palacinky, neco co se v teple hlavne nezkazi, pac ma byt tedka zase teplo az 26stupnu :)nejaky bebe susenky nebo tak neco :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
984
3.9.14 21:14

Omáčky jí, kromě rajské a koprovky, ale z hlavním jídlem problém nemáme. A to, že teď některé věci nejí mi nevadí a rozhodně nejsem taková, že bych ji nutila. Mě spíš mrzí, že jí pořád to samé dokola a chtěle jsem ji to jen zpestřit. Ředkvičky pěstujeme domácí i rajčata a stejně nechce :D. A s jednohubkama jsem to taky zkoušela, stejně tak párátka, chleba jsem krájela snad na všechny tvary, ale pokud je na něm něco co nejí, nemám šanci.
Paštiky domácí nedělám a ty kupovany se mi zdají větší zlo než ty tavené sýry. No pojedeme kolem benzínek, tak snad na nich jsou mikrovlnky, takže bych ji zbalila oběd z domu a někde na večeři ohřála. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1253
4.9.14 10:23

@LenaNell Tak tu domácí paštiku pak někdy zkus, teď si vzpomínám, že i malá mi ji zbaštila v pohodě. Kupovanou nee.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí