Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj !
ráda bych se vás zeptala na váš názor jak řešit spaní mého syna.
Úvodem…defacto od 2 měsíců je zvyklý usínat sám v postýlce, prostě položíme a on si tam pomalinku sám usnul. Když byl starší, trvalo to třeba 30 minut, zpíval si, žvatlal a vklidu usnul.
Vzhledem k tomu, že čekám druhé dítě, koupili jsme synovi velkou postel, že může spát v ní. Problém je v tom, že sice po uložení třikrát za náma přijde do obýváku (, ale dáme ho zpátky a pak usne), ale denně se stává, že se prostě v noci vzbudí a asi jak už má pocit, že je vyspaný, jde do obýváku. Větsinou je to v rozmezí od 4-6 hodin ráno. A samozřejmě si začne hrát s hračkama i po tmě ![]()
Takže to u nás vypadá tak, že manžel spí v obýváku na gauči a v noci ho vždycky „odchytne“ a vrátí do miminkovské postýlky (jinak by zase za chvíli přišel zas).
Je nějaká možnost to změnit ? Nebo ho máme ještě nechat spát v malé postýlce a holt se to časem spraví.. ?
Děkuji za vaše odpovědi ![]()
Lolinka79 píše:
Ahoj !ráda bych se vás zeptala na váš názor jak řešit spaní mého syna.
Úvodem…defacto od 2 měsíců je zvyklý usínat sám v postýlce, prostě položíme a on si tam pomalinku sám usnul. Když byl starší, trvalo to třeba 30 minut, zpíval si, žvatlal a vklidu usnul.
Vzhledem k tomu, že čekám druhé dítě, koupili jsme synovi velkou postel, že může spát v ní. Problém je v tom, že sice po uložení třikrát za náma přijde do obýváku (, ale dáme ho zpátky a pak usne), ale denně se stává, že se prostě v noci vzbudí a asi jak už má pocit, že je vyspaný, jde do obýváku. Větsinou je to v rozmezí od 4-6 hodin ráno. A samozřejmě si začne hrát s hračkama i po tmě
Děkuji za vaše odpovědi
Takže to u nás vypadá tak, že manžel spí v obýváku na gauči a v noci ho vždycky „odchytne“ a vrátí do miminkovské postýlky (jinak by zase za chvíli přišel zas).
Je nějaká možnost to změnit ? Nebo ho máme ještě nechat spát v malé postýlce a holt se to časem spraví.. ?
JÁ BYCH HO NECHALA SPÁT V MALÉ POSTÝLCE APAK BYCH ZKUSILA ZA DÝL ZKUSIT ZNOVA ![]()
Mumínek
(teda jestli neznáš knížku, tak ten taky chodil při zimním spánku a nespal
)
Co třeba mu dát do dveří pokoje nějakou zábranu, aby nemohl opustit svoji místnost? ![]()
Případně posunout večerku, aspoň o hodinu.
Syn se teď taky začal budit a chodí buď ke mě nebo k muži do postele. Ale to je tak ve 3ráno, tak ho zas odvedem zpět a nebo v půl sedmý, což je vlastně už ráno, ale přitom na nás teda kapánek brzo ![]()
ten je hodnýý
že vás nebudí, ale hraje si. zkusila bych ho dát spát o chvilku později, co to udělá.
Ahoj. Mája dělá něco podobného, akorát teda před usnutím. K ránu už jde ke mně a musím vstávat k ní. Doufám, že to není konečná a přejde to.
Já bych do malé už nevracela, když večer usne sám. Pokud nemáte možnost vyndat šprušle nebo sundat bočnici, bála bych se, že se v noci bude pokoušet postýlku přelézt - naše starší se to zhruba v tomto věku povedlo, spadla přímo na hlavu, a to do té doby nejevila absolutně žádné známky pokusů o to přelézt vrchem. Máme vyndávací šprušle a po této zkušenosti jsme je vyndali. Mladší už si je umí vyndat sama. Když večer nechce usnout a pořád vylézá, otočím postýlku dírou ke zdi, a jak usne, vrátím zpátky, aby si v noci mohla vylézt sama a bezpečně.
Do malé bych nevracela také proto, aby neměl změnu posýlky spojenou s příchodem „vetřelce“. Čím blíž porodu to bude, tím hůř. Takže já bych už ve velké nechala a buď ho nechala si hrát nebo pokračovala v tom, co děláte (já bych moc klidně nespala, takže by s malou taky nejspíš někdo spal
.
tumpach: jj, to můžem než se narodí druhé dítě, ale radši bych, aby to nějak zvládl sám dřív, aby neměl pocit, že ho z té postýlky někdo vyhodil a vzal mu ji ![]()
gladys: normálně spí od 20-6:30h, přes den je celkem spac, spi tak 2h urcite. Ale kdybych ho nedala spat po obede, byl by nesnesitelny ![]()
Zamknout pokoj me taky napadlo, ale se mi to zda drsny…kdyz si predstavim, ze se jako batole v noci vzbudis, hledas rodice nebo hracky a zjistis, ze jsi zamcena
No, ale nerikam, ze mne to taky nenapadlo..alespon jednou zkusit.
Podle mne on si proste myslim, ze uz je rano a vstava..kdyz ho da manzel do male postylky, do deseti minut usne a spi do te pul sedme.
Nešla by do dveří dát taková ta zábrana, co se dává na schody? Necoural by po bytě a kdyby se něco dělo, uslyšíte ho ![]()
Meliora píše:
Nešla by do dveří dát taková ta zábrana, co se dává na schody? Necoural by po bytě a kdyby se něco dělo, uslyšíte ho
My ho slysime pres chuvicku. Takze vim, kdy vstane a jde si hrat. Problem je, ze tim ze do toho obyvau dojde a nejaky auto chnapne, tak se probere a kdyz ho vracime zpatky, zase vyliza. Takze v ramci normalniho spanku rodicu to dopada tak, ze vecer usne ve velke posteli, v noci ho dame do postylky ![]()
Musím se smát, promiň, jako kdybys psala o mém synovi, dělá to taky.
Musím se smát, promiň, jako kdybys psala o mém synovi, dělá to taky.