Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Máte prosím někdo tuto nepříjemnou zkušenost u prcka? Jak dlouho trvala léčba? Jak to probíhalo s dietou?
Ahoj Pafcule, mononukleózu měl náš Davča loni o prázdninách v necelých 3 letech… Jedl tak nějak normálně, hlavně nic tučného, kořeněného, smaženého, moc nedávat uzeniny, čokoládu (ale toho stejně asi moc prckovi nedáváš
). Dávej ovoce, zeleninu, lehce stravitelné jídlo, které by mělo být bohaté na energii. Do čaje dávej hroznový cukr, ten je dobrý na játra. Hlavně, ať prcek hodně odpočívá a bude to fajn. Náš Davča měl na KO jaterní testy za 3 týdny v pořádku. Jo a chuť k jídlu měl velikou, protože bral Prednison
Jinak si vzpomínám na sebe, když jsem s mononukl. skončila na infekčním a to, co jsem dostávala k jídlu mi teda moc dietní nepřipadalo
Ať jste brzo zdraví.M.
Děkuji za odpověď! Já jsem se to dozvěděla dneska, zpočátku to vypadalo na angínu, ale bohužel výsledky krevních testů vyšli na tu mononukleozu. V pondělí byl tedy malý „na umření“, ale dneska už s ním šijou všichni čerti (dostal antibiotika a ty mu nejspíš zabrali). Je těžký ho udržet v klidu.
Jak dlouho musel být Davča doma? A po těch třech týdnech ještě dietu držel (když měl ty testy ok)?
Přemýšlím, jestli mám zrušit dovolenou co máme naplánovanou na polovinu srpna a nebo doufat, že do té doby bude fit.
(jo - gratuluju k těhotenství - to je asi radost tolik dětí
)
Pafcule, já jsem z toho byla loni taky pěkně na mrtvici, doma 2 měsíční miminko a další 2 děti, a to se ještě David s každým objímal a pusinkoval
Ale naštěstí už to nikdo nechytl… Jinak byl Davča v pohodě, spíš jsem o něj měla strach já…
Doma jsme zavření nebyli, možná tak první dva dny, ale měli jsme dovoleno chodit ven, aspoň na chvilku. Po dobrých jaterních testech už dietu nedržel, ale řízeček bych nedávala
Vařím tak nějak normálně, žádné kalorické bomby, takže jsem žádné velké změny v jídelníčku nemusela zavádět
S tou dovolenou nevím, já jsem srabík, asi bych ji zrušila, taky záleží na tom, jestli jedete do zahraničí nebo v rámci ČR. Ale rozhodně by se měl malý ještě hodně šetřit, děti po mononukl. mají zakázaný tělocvik ve škole na čtvrt roku. Tak bacha na to. Držím pěsti, ať je malý brzo v pořádku. M.
Tedy Fragolo „klobouk dolů“ před tvojí péčí o tolik dětí. Ti věřím, že to muselo být pěkně nepříjemný a ještě se bát o rozšíření dál v rodině.
Malý jde příští týden na krev, tak uvidíme jak mu to dopadne a poptám se doktorky na tu dovolenou (jedem jen po Čechách).
Kažodpádně díky za odpověď!
Přeji hezké odpoledne!
My měli taky zvýšený jaterky po angíně, uzliny nateklý jak hrom i po několika dnech s ATB, mudra strašila mononukleozou, 2 týdny po dobrání ATB nesměl do školky, klidový režim a dieta ale po těch dvou týdnech jaterky v pořádku. Prý se to občas u angíny stává že má sekundárně podobné projevy jako mononukleoza. Pozná se to až po kontrolním odběru po určité době. Ještě bych se na to raději zeptala, já byla taky zbytečně vyplašená.
Ahojky, dceři zjistili mononukleozu ve třech letech, byla pořád unavená a málo jedla. Z krve se dá zjistit, kdy ji prodělala. Zrovna, když jí tu krev brali, tak to prý musela chytnout nějak v tu dobu. Dřív ji neměla. Taky dáváme hodně ovoce, zeleniny, žádný živočišný tuk, jen kuřecí šunku. Asi týden po zjištění monon.z krve ji brali ještě jaterní testy, ty zvýšené neměla. Takže asi nějaká slabší. No dietu už držíme dva měsíce, teď čekáme na kontrolní výsledky z krve. Jinak ven nesměla chodit prvních 14 dní po zjištění. Měla mít omezené fyzické aktivity, a hodně odpočívat, což u naší dcery je téměř nemožné ![]()
Já tedy po týdnu doplním jak jsme dopadli.
Dneska byly výsledky jaterních testů a má je v pořádku. V podstatě je tedy zdravý, takže v jeho případě byla mononukleoza záležitost na několik dní. Doktorka říkala, že měl kliku. Nedalo mi to, abych se ještě nezeptala, jestli to byla fakt mononukleoza a opravdu ano (podle nějakých krevních výsledků). Pro jistotu máme jít tedy ještě v září na kontrolní odběr. Ještě se má tedy trochu šetřit a nechodit moc na sluníčko v těhle vedrech. A nedoporučuje samozřejmě smažený řízky, ale to u něj ve 23 měsících zatím nehrozí. ![]()
Hezký zbytek léta! Ať Vám prckové nemaroděj! ![]()