Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Potřebuji se poradit nebo spíš uklidnit, protože už se mi zdá, že syn je mimo tabulky a to tabulky neřešim a nevím, zda je něco špatně a zmínit se o tom už doktorce(dceru stejně brzy čeká pětiletá prohlídka).
Syn slyší, reaguje na jméno, ale slovní zásobu i přes to, že se na něj mluví má hrozně malou. V podstatě jen jména sourozenců(a to ještě nesrozumitelně, ale nám to dojde, pak máma, ne, jo a jinak i když vím, co se snaží říct, tak je to hodně nesrozumitelné a kolikrát mu nerozumim ani já, když mi to neukáže(vodí si mě za ruku, asi zjistil, že to je jednodušší, než když hádám co chce).Pokud mluví, tak to připomíná řeč nějakého kmene, dokáže mi chvilku povídat(čemuž ale nerozumim) a je to prakticky složené jen ze samohlásek.
Ostatní děti nebyly moc ukecané, ale bylo tam pár slov a srozumitelné, ale toto je eea, eei, oou, oa, oi, ei, ii a dalších milion variant. A já už jsem na vážkách.
A rozumí, když mu řekneš nějaký složitější pokyn? Třeba - Vyhoď papírek do odpadkového koše. Jde a udělá to, nebo taky ne?
Ahoj, pokud vim tak ta samohlaskova rec je hodne u dysfazie, ale je jeste fakt maly a spoluprace s logoledem by nejspis stejne nesla, takze bych tomu dala jeste pul roku a zatim se zamerila na rozvoj hrube a jemne motoriky, coz souvisi s rozvojem reci a na rozvoj motoriky mluvidel. Treba i prihodit rybi olej. Neni uz starsi nez 2 roky?
@Pajka89 píše:
A rozumí, když mu řekneš nějaký složitější pokyn? Třeba - Vyhoď papírek do odpadkového koše. Jde a udělá to, nebo taky ne?
U takových věcí to chce někdy opakovat, ukazovat apod..Třeba, když má posbírat pastelky, tak mu první dvě ukážu a jemu dojde, že má posbírat i ostatní. Ale pokud bych mu to jen řekla, asi by to nechápal. Co chápe rychle, když má někomu něco podat, ale to mu dám jen něco do ruky a jak slyší jméno, tak to odnese tomu sourozenci.
@Oriseka píše:
Ahoj, pokud vim tak ta samohlaskova rec je hodne u dysfazie, ale je jeste fakt maly a spoluprace s logoledem by nejspis stejne nesla, takze bych tomu dala jeste pul roku a zatim se zamerila na rozvoj hrube a jemne motoriky, coz souvisi s rozvojem reci a na rozvoj motoriky mluvidel. Treba i prihodit rybi olej. Neni uz starsi nez 2 roky?
Jsou mu 2 roky a 2 měsíce.
@Fiveone píše:
Jsou mu 2 roky a 2 měsíce.
Tolik je naší nejmladší a rozmluvila se až teď v lednu. Do té doby téměř nic. Já bych ještě počkala, ono to přijde (navíc je to kluk), a pak to půjde rychle.
@Martina84 ahoj, co známená to, že je JE TO NAVIC KLUK? To nějak nechápu… Jakože je to něco špatnýho, že zákonitě musí být pomalejší nebo něco? Obě moje děti mluvily velmi brzy, i dcera i syn.
Dobre citis, ze ta rec a i to porozumeni je podprumerne. Vetsinou deti v tomto veku uz spoji 2 slova. Zalezi jake mate cekacky, ale cca od tech 3 let berou na logopedii, takze treba pul roku predem se zapsat na poradnik. Pak teda koloodrazedlo, kopani levou×pravou nohou, lezeni po zebriku-pravidelne stridani leve a prave nohy, chuze do schodu, chuze v nerovnem terenu, prebirani, navlekani, hazeni predmetu do uzkeho otvoru. Porozumeni jde zase podporit obrazkama ci fotkama realnych predmetu.
Dnešní děti mluví prý později, nevím, čím to přesně je, jestli tou elektronikou všude.
Já mám nedonošeného chlapečka, takže po kontrolách jestli vidí a slyší jsme řešili naslouchátka, tak toho máme dost za sebou i před sebou.
Už je nosit nemusí, ale mám zkušenosti od logopedů z terapíí.
Hodně opakovat i to co to dítě říká, třeba jen jééé, aaaa, bubu. Když dítě slyší dobře, hodně i brouká, když neslyší, neříká nic. A když brblá je fajn na to reagovat (protože brouká, že sám sebe slyší a když to opakujete tak to má pro něho asi vetší váhu).
Začít ho učit jednoduchá slova třeba s obrázky. My učíme kravička BUU a kočička MŇAU MŇAU ![]()
Taky je dobré hodně stimulovat pusinku, kousání, žvýkání, foukání bublinek.
Co vím nově nejsou moc dobré kupovat ty ovocné taštičky, že lepší je papání lžičkou.
Jako to jsou různé rady co nám dávali v ordinacích.
Malý synovec 1,5 roku říká jen aaaaaaa. Teď tu byl a švagrová říkala, že už je na to imunní, že ji to nevadí, že tak zpívá. S mužem jsem na něho začali taky aaaa a úplně zpozorněl.
Taky asi ty jejich rady mají něco do sebe.
Některým dětem to trvá, k lékaři chodí s dětmi co vím ve 2-4 letech, když se dítě rozmluví až do 6 let není vůbec nenormální.
Příspěvek upraven 30.01.23 v 15:16
JJ i to co ti tu maminky radí, motorika, ta souzní právě s mluvením, vše je propojeno. Náš chlapeček má problém hodně s motorikou, takže když se mu něco zlepší v ní, tak i ty zvukové projevy atd. celkově psychika.
@Stueyina píše:
@Martina84 ahoj, co známená to, že je JE TO NAVIC KLUK? To nějak nechápu… Jakože je to něco špatnýho, že zákonitě musí být pomalejší nebo něco? Obě moje děti mluvily velmi brzy, i dcera i syn.
To mě mrzí, že to nechápeš. Myslela jsem to samozřejmě v obecné rovině.
@Martina84 píše:
To mě mrzí, že to nechápeš. Myslela jsem to samozřejmě v obecné rovině.
Jo a taky se říká, že kluci déle nosí plenky. No ach jo, mě se teda nikdy nedotklo, že mi řekli, že kluci bývají někdy pomalejší?
asi nepochopila.
Můj chlapeček má neurologický problém, tak řeším jiné věci.
Dala bych tomu ještě čas. třeba půl roku - jestli bude vidět nějaký pokrok. mám kolem sebe víc chlapečků, kterým ta řeč trvala dýl, jeden ve 3 letech prakticky nemluvil a pediatra radila čekat, rozmluvil se sám.
@Stueyina znamená to to, že i lékařské tabulky jsou pro kluky trošku shovívavější, protože se určité věci učí později a hůře. Což ale samozřejmě nemusí být pravidlo a není potřeba to vztahovat na své děti.
@Fiveone píše:
U takových věcí to chce někdy opakovat, ukazovat apod..Třeba, když má posbírat pastelky, tak mu první dvě ukážu a jemu dojde, že má posbírat i ostatní. Ale pokud bych mu to jen řekla, asi by to nechápal. Co chápe rychle, když má někomu něco podat, ale to mu dám jen něco do ruky a jak slyší jméno, tak to odnese tomu sourozenci.
Tohle by mě asi zneklidňovalo víc, než ta řeč a poradit bych se šla. Dceři je 20 měsíců a ta je úplně jinde, jak s řečí, tak s plněním pokynů. Myslím tím, že jí řeknu naprosto abstraktní věc bez ukazování a rozumí. Třeba „přines si čepici
půjdeme ven“ apod. A není to jen tím, že je to dcera, dva synové před ní byli v mluvení i chápání naprosto stejní.
Možná se zaměřte na tu jemnou motoriku. My třeba lepíme samolepky, malujeme štětcem, skládáme apod.