Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
Chci se zeptat na vaši zkušenost s covidem u podobně starých dětí. Našemu malému je rok a včera v noci jsme jeli s hrůzou na pohotovost když měl horečky 40 a víc. Na pohotovosti mu prokázali covid a doktor nám v poctate řekl jenom ať střídáme Panadol a Brufen.
Já už počítala s tím že si nás tam nechají, měla jsem sbaleno ale doktor řekl že máme být doma a srážet.
Mám o malého vážně strach, dnes měl 40.3 a okamžitě jsme ho šli sprchovat vlažnou vodou aby jsme mu schladili trochu tělíčko. Vždycky to tak hrozně vyšplhá tak 2 hodiny před tím než dostane další dávku sirupu.
Chci se zeptat jestli nějaká nemáte s tímto zkušenost, já vím každé dítě je jiné a může mít úplně jiný průběh. Ale aspoň pro srovnání je to fajn vědět. Jestli to bude pokračovat i zítra ( 3 den ) znovu pojedeme. Ale mám opravdu strach, nechci ho do nekonečna cpat sirupama proti bolesti, které jsou navíc návykové, navíc mi přijde takhle teplota už nebezpečná.
Předem děkuji za rady:)
Naše roční měla horečky 2 dny a pak dobrý.. vydržte někdy je to hrozný
jo a sirupy na srážení teploty opravdu nejsou návykové ![]()
@Karolka19 pokud teplota po sirupu klesá, dítě pije, není fakt důvod jezdit na pohotovost a roznášet to dal. Nevím, kde jsi vzala ten nesmysl, že jsou sirupy proti horečce návykové. Horečky přes 40°C nejsou u dětí nic výjimečného a objevují se i při jiných běžných virózách. Nedávej dítě do sprchy, spíše dělej zábaly a nebo chlaď tělo na tělo. Pokud to s teplotou vody přeženeš, může dostat šok. Jak často sirupy střídáš?
Dcera měla covid v 11 měsících. 3 dny měla horečku 40,2, hrozně bolestivý kašel a šílenou bolest hlavy. Prostě to na ní bylo vidět, že ji bolí hlava. Paralen jsem jí dávala hlavně kvůli té bolesti hlavy. K lékaři jsme nešli.
Horečku přes 40 měla i v 7 měsících, kdy měla nějaké nachlazení dohromady s šestou nemocí. Také jsme nešli k lékaři, protože pila a zdaleka nevypadala na kolaps nebo něco podobného. Za 4 dny horeček nad 40 jsem jí dala Paralen čípek asi 2×.
Na pohotovost jsem jela pouze s 4týdenní dcerou s horečkou 39,2, to si nás nechali v nemocnici na vyšetření a pozorování. Doma ani v nemocnici nedostala žádná antipyretika.
Příspěvek upraven 27.01.23 v 09:26
Já dávala čípky. Sráží teplotu líp než sirup. Nebo aspoň u nás jo
@Karolka19 Důvod proč jet znovu na pohotovost a zbytečně tak dítě stresovat? ![]()
Teplotu nadále stáže Paralen a Nurofen například.
Místo sprchování otcové ponožky. Ty zabírají skvěle. Lépe jak sprcha a riziko febrilnich křečí. ![]()
A fakt se vaše dítě nestane závislé na sirupech. ![]()
Pokud vadí sirup, dávejte čípky. Zabírají rychleji jak sirup.
Přeji rychle uzdravení. A naše děti mají taky 40 horečky běžne při onemocnění.
Muj syn mel horecky kolem 40 asi 8 dni. Stridala jsem prasky a vzdycky uz pocitala minuty, kdy mu muzu dat dalsi. Myslim ze mu to kleslo vzdycky k 38 a pak zas letelo nahoru. Ja jsem zabaly nedavala, kdyz bylo nejhur, tak jsme ho vyslikli, a potirali sem tam vlhkym rucnikem. Bylo to hodne narocny, ale myslim, ze pokud pravidelne cura a teplota klesa aspon trochu po prasku, tak vydrzte doma. Jeste chytnete neco dalsiho. Samo kdyby zacal mit problemy s dychanim, tak urcite jet, aby zmerili saturaci
Dcerka měla v roce taky horečky 40.. Nic jsem nedávala pouze hodně pila a tulila jsem jí. Za dva dny max tři to bylo ok
Da se cekat, ze to chytl od nekoho z vas, takze nejake zbytečne courani po pohotovostich je tak nekoho nakazit jeste necim jinym, nez ma. Jinak vnuk mel v osmi mesicich, bohuzel v soubehu s ockovanim, mel dva dny 40, pak dva dny pres 38,pak to slezlo. K tomu rymu a kasel. Zvladli s cipkama na teplotu.
Dcera ho měla v 6 měsících, taky šíleně horečky, neslo to moc srazit, tak sme jeli na pohotovost a tam mi řekli, ať dáváme leky na teplotu a dokud kojim a mala chce přijímat tekutiny, tak mame zůstat doma. Tak sme par dni ležely v posteli, malej ty horečky klesly asi po 4 dnech, pak ožila a byla už normální, nás dospělé to složilo podstatně hůř.
Co myslis ze tam s tebou udelaji? To same co doma. Davkujes ty sirupy spravne? Stridaji se nejdrive po 3 hodinach. Precti si jak spravne aplikovat zabal, sprchu apod. Hlavne klid, taky svym okamzitym jednanim muzes vice uskodit.
Normalne dal stridej leky na teplotu Nurofen a Paralen, idealne cipky a hlidat prijem tekutin. Male deti reaguji na infekce casto vysikymi horeckami. Neni to nic neobvykleho. S horeckou k doktorce idealne az po 3 dnech, kdyz neklesa.
@Karolka19 kluk měl covid, KDYŽ měl rok a měsíc, 3 dny tahle vysoké horečky, 2 dny kašel a bylo po.. měl tehdy ještě tu první variantu. Náš s mužem to sundalo mnohem víc
sirup normálně dávej, nic návykového na něm není. S zbytečně nejezdi na pohotovost, chytíte tam něco dalšího ![]()
Nejlepší na srážení teploty u mých dětí zabraly vždy čípky než sirup. Pokud ještě kojíte tak dávat mu častěji prso. A jinak hlavně, aby pil čaj, vodu.