Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobry den,
chtěla bych vas poprosit mile maminky o radu, protože uz fakt nevim, co delat. Muj syn, 2 roky, stipe ostatní deti. Vetsinou se to projevuje v kolektivu, kdy to dite udela něco, co on nechce, vezme mu hracku apod. Zkousela jsem uz všechno mozne, domlouvat, placat po ruce, po zadku, vracet stipnuti, ale proste nic na neho nezabira. Nekdy to taky udela, když mu vynadam a jako by byl nastvany, tak me ze zlosti stipne. Citim se fakt hrozne, když jsme v hernicce, tak ho porad koutkem oka sleduju, jakmile se zacne přibližovat k nejakemu diteti tak zpozornim a když uz jsou u sebe, tak startuju ze zidle. Když to nestihnu, tak jen cekam co udela, jestli se to dite rozbreci nebo ne. Je to fakt silene, nemůžeme pomalu chodit nikam do kolektivu, protože většinou to vždycky aspoň jednou na nekoho zkusi. Pohled maminek pak je sileny, chapu, me by se to taky nelibilo, kdyby nas nekdo takto stipal. Uz jsem fakt zoufala…diky za rady.
Vzít dítě, odejít z herny. Už je velkej, mohl by pochopit, že je to trest za to štípání.
Jak je prispevek prede mnou, upozornit, ze pokud to bude delat tak ze okamzite odchazite a slib splnit. Napadlo mne, jestli jste ho zkusili drobne stipnout, jestli vubec tusi, ze to ostatni deti boli…
Ano, taky bych okamžitě odcházel. Jednou upozornila, že to nastane a pak to vyplnila. Počítej s tím, že bude zuřit, možná i slibovat - neustupovat.
@Hanka1 píše:
Jak je prispevek prede mnou, upozornit, ze pokud to bude delat tak ze okamzite odchazite a slib splnit. Napadlo mne, jestli jste ho zkusili drobne stipnout, jestli vubec tusi, ze to ostatni deti boli…
kdyby jen slabe ![]()
Také bych ho nejdříve upozornila a poté bych odešla z herničky. Myslím si, že se to jinak nenaučí a bude to dělat dál ![]()
Chodím do centra, kam chodí holčička cca tohoto věku, která štípe/škrábe/kouše/sráží k zemi ostatní. Maminka ji napomíná, ale trvá to už řadu měsíců a efekt žádný, je schopná poslat na jednu hromadu pět dětí za hodinu. Chápu, že s tím moc nezmůže, ale nikdy nepraktikovala popadnout a odejít, je jí to trapné, ale dítko si dopředu nehlídá.
Mně dítko nikdy neatakovala, protože si ho stran jí hlídám jako ostříž a nedávám jí šanci. Páč by mi asi nenápadně potom ujela ruka
. Ostatní maminky to ví, děti si nehlídají a pak pomlouvají ![]()
Ja si myslim, ze stipat zpet, anebo oplacet placanim je neefektivni. Naopak ho tim muzes utvrdit v tom, ze je to zpusob jak nekoho potrestat, takze to bude stejne praktikovat na ostatnich.
Dala bych na radu holek a okamzite odesla pokazde, kdyz by ublizil. Vratila se druhy den a opet, kdyby stipl, sla bych domu. Mozna mu to pak dojde.
@Poison Ivy moje holka taky kouše a taha za vlasy v momente kdy to udela po druhe odcházíme a nezabira to zkousela jsem vse co se radi trva to uz devet měsíců. Prosim budte schovivave k takovym detem a hlavně maminkam. Intenzivně to resim, ale nevim jak tomu zamezit.je to neprijemne i mě,
Řešit ubližování ubližováním ( plácnutím kamkoli, štípnutím) nemá smysl. Dcera takle kousala. Nedřív jsem taky byla spíš překvapená, co dělá, nevěděla, jak reagovat. Pak jsem začala důsledně řešit - Když kousla, tak jsme odešli pryč (z hřiště, návštěvy, MC) Pokud nešlo odejít (návštěva u nás), tak jsem jí oddělila od dětí, musela sedět u mě a nesměla si s dětmi hrát. Nevím jestli to zabralo nebo to prostě jen přešlo, po pár týdnech přestala, apk ale zase po měsíci někoho kousla. teď už půl roku nic, tak snad konec
Ja zaplatim vstup a to uz abych sla, ptz nez svliknu bundu tak uz nekoho drzi. Psycholozka rikala, ze odchazet je hloupost.
Moje „hlídací“ děti tohle taky dělaly..štípání nebo kousání..když to „zkouší“ a štípe např. mě s tím, že na mě kouká, aby zjistil, jestli mě to bolí a co bude následovat tak jsem mu vynadala a snažila se vysvětlit, že se to nedělá a naplácala jsem přes ruku,,když to udělal znovu, oplatila jsem a následoval stejný postup..když nezabíralo tohle nebo se jednalo o kousance, tak jsem proste plácla, udělala tyty, řekla, že se to nedělá a pokud jsme někde byli, tak se šlo domů a kdyxž jsme byli doma, tak jsem řekla, že je zlobivej a s ignorem jsem si šla třeba uklízet a nevšimala jsem si ho.. pak přišel, tak se musel omluvit nb jsem mu vysvětlovala, že se to nesmí a že se musí omluvit a naučil se…
@Niqitka píše:
Ja zaplatim vstup a to uz abych sla, ptz nez svliknu bundu tak uz nekoho drzi. Psycholozka rikala, ze odchazet je hloupost.
Která? Co teda doporučila?
U nas na severu ma ordinaci v teplicich ja tam teprve jdu, rikala to me kamaradce. Nevim jake ma prijmeni, neni to Česka.