Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, podělte se o to co říkáte dětem o ježíškovi..Mám dvouletou, tak si to letos aspoň nacvičíme..Taky strašně ráda čtu tyhle hezké věci. Zahřeje to..
Klidně popište i Váš štedrý den, co děláte celý den, jestli děláte něco vyjmečného, jak si hrajete na ježíška.. atd.
Děkuju
U nás to bude tak, že až dojíme večeři, půjdem do pokojíčku a táta půjde ježíškovi otevřít okno, aby tam mohl vletět a zatím tam vysype dárky pod stromeček a pak přijde, pak pošleme prcka, aby se šel podívat, jestli už tam náhodou nebyl. Ale teprva čekáme, takže to je až za dlouho.
Takhle to dělali i naši a líbilo se mi to. ![]()
U nas zase tak, ze po veceri jdeme s klukama zapalit prskavky, pak jezisek zazvoni na zvonecek a kluci leti pod stromecek.
Letos bych si chtela vse pripravit den predem, abych nemusela na stedry den vyvarovat a litat po kuchyni
Tak doufam, ze se mi to podari.Chci pripojit pred veceri prochazku. ![]()
My si jdeme po veceri vzdycky umyt ruce a ja nebo pritel dame rychle pod stromecek darky a zazvonime na zvonecek (pouzivame opravdu jen na Vanoce), ma specificky hezky zvuk. A pak se malej uz vrhne na darky
Jinak Jeziskovi piseme (malujeme) az prvniho prosince, dopis dame na okno a cekame az si ho Jezisek vezme. Kdyz kluk zlobi, tak si ho vezme treba az za tyden
(je to vyborna motivace pro nej, aby byl hodnej, kazde rano kontroluje jestli uz si jezisek dopis vzal). A loni jsme jeste improvizovali a pousteli jsme kapra do reky a nez jsme ho pustili, tak mu malej rekl co by vsechno chtel od jeziska (kdyby nahodou dopis ztratil, tak to kapr jeziskovi rekne).
No, co říkáme o Ježíškovi, to, že to bylo jedno moc důležité miminko, které se narodilo za velmi složitých podmínek. Že se narodilo dvěma utíkajícím rodičům v Betlémě, že při tom svítila hvězda, a zkrátka příběh o narození Ježíška se povypráví, podle věku dítěte.
Taková vychytávka, pro ty větší děti, které začínají pochybovat. Zvonek nahrajem na kazeťák, takže když čekáme na Ježíška všichni v pokojíčku a najednou zazvoní u stromečku, tak je dítě zase věřící na Ježíška.
Tak my píšeme dopis, dáme za okno a Ježíšek si ho odnese, někdy za dýl, když se víc zlobí
kontroluje se každé ráno.
Kupujeme spolu živý stromeček, pak ho den před Štědrým dnem ozdobíme, aby k nám Ježíšek trefil. Protože do bytu bez stromečku Ježíšek netrefí.
Na Stedrý den klasika, manžel prcka nějak odpo zabaví a já honem naházím balíčky (letos chci zapalovat před večeří na zahrádce prskavky a pak si „odskočit“ na zachod
), pak zvoneček (manžel se jde „jako“ vyčůrat a letos zvažujeme nějaké zvonění z mobilu dát jako budík, ale mám strach, že to nenačasujeme a zazvoní to v nevhodnou dobu).
Prcek pak vzdycky chvíli řeší, proč se Jezíšek nezdržel, tak mu říkáme, že má těch dětí moc a že musí zase rychle letět.
A taky ví, že Ježíšek bydlí v kostelíčku.
My to máme tak, že na večeři jdeme ke tchýni, večeříme a najednou zazvoní zvonek, tak se jdeme podívat pod stromek, pak příjdem domů, přítel nějak zabaví dceru a já honem nahážu vše pod stromek, opět zazvoní zvonek
letos nevím jak to udělám, protože přítel má mít na Vánoce odpolední a dcera je zvědavější ![]()
Tak náš -už 7 letý
si napsal dopis už nyní. Ale dá ho za okno až pozděj. Ježíšek si ho vezme (já vždycky pár dní ho nechávám na okně-každé ráno kontroluje jestli už je dopis pryč).Po pár dnech šťastný doletí že si ho Ježíšek vzal ![]()
Na Štědrý den si dpololedne udělám salát a polévku. Po 15hod jdeme na hřbitov, pak přijdem malý jde do vanz. Rychle dáme dárky pod stromeček, zapnem světýlka a do obyváku už nejdem. Usmažím kapra, povečeříme a manžel jde jakože na WC a zazvoní na zvoneček. Pak jdem do obyváku pod stromeček ![]()
Dopis píšeme Ježíškovi a dáváme za okno…ráno kontrolujeme
23, nachystáme na balkon stromeček a děti jdou spát. My s manželem v noci stromeček nazdobíme a je to to nejúžasnější ráno, když dětí běží zkontrolovat jestli se Ježíšek byl podívat, kde bydlíme, aby nezabloudil
děti odpoledne ještě spí..před večeří procházka. Pak jdeme jíst, poté si umyjeme ruce a tatínek jde,,uklidit nádobí,, ( zvláštní, že jako malá jsem si nikdy nevšimla, že nádobí bylo vždy stejné
) pak za námi přijde do pokojíčku, zvoneček máme na kazeťáku nebo loni na youtube;-) Zazvoní a běžíme
Když si vše vybalí, volají babičkám co dostali ![]()
Vždy jsem milovala Vánoce, ale od doby, kdy mám děti je to neuvěřitelný zážitek, Vánoce ZBOŽŇUJI ![]()
Ježíšek se narodil v Betlémě Josefovi a Marii, kteří se tam šli zapsat při sčítání. A přišli se mu poklonit pastýři a tři králové, kteří přišli za hvězdou, a přinesli mu dary. Máme jedno leporelo které si čteme.
Příspěvek upraven 02.11.13 v 20:38
A malý se mě ptal zatím pouze na Ježíška, kde bydlí, takže ještě žádné těžké záludné otázky ![]()
My zdobime noc pred Vanocema stromecek, syn rano vstane a to je neco krasneho, jak prijde do obyvaku a uvidi tam ten rozzareny stromecek;) pak koukame na pohadky, bastime cukrovi, jdeme na polivku k prababi, pak navstivime dalsi a na veceri a rozdavani darku to stridame u babicek. Delame to tak ze behem vecere uz ke stromecku nesmime, aby jsme jeziska nevyplasili, pred veceri mu jeste otevreme okno a pak jdem do pokojicku cekat. Nekdo se nenapadne vypari…toje ten jezisek, u nas to je stary dedeček, neco jak deda mraz. Pak zazvoni na zvonecek, a bezime ke stromecku rozdavat darky;) uz se tesiiiim:)
U nás je to tak, že nazdobený stroneček nosí andílci v noci před Štědrým dnem. Takže večer v obýváku není a ráno je tam, nazdobený a svítící.
Po večeři jdou děti s prarodiči vyhlížet a volat Ježíška do patra a rodiče hlídají dole… chystají dárky a když je hotovo, zazvoní na terase (pod okny pokojíčku) zvonečkem (jako že Ježíšek)… děti přiběhnou dolů a najdou hromady dárků ![]()
Už se těším, až budu mít větší děti
Letos bude synovi 16 měsíců, tak jsem zvědavá, myslím, že ho maximálně zaujme dostupnost ozdob a způsob, jakým se dají servat. Několikrát povalí stromeček, zamotá světýlka a bude.
Jinak my jsme dopoledne chodili do lesa krmit zvířata, krásný bylo, když bylo nasněženo, táta s sebou vzal vlašský ořechy - dodnes, když je jím, cítím mráz, vánoce a dětství. Pak jsme byli doma, přijela babička, od oběda jsme vyhlíželi, jestli už vyšla první hvězda (jakože se stmívá a Ježíšek přiletí co nevidět). Kreslili jsme betlém, babička nám vyprávěla biblický příběh o zrození Ježíše, máma s tátou dodělávali večeři. Po ní jsme šli do pokoje vyhlížet Ježíška. Vždycky přiletěl druhou stranou, takže jsme ho nestihli. Když jsme byli na prahu dospělosti, vyráželi jsme s bráchou po obědě sami někam za kulturou, tedy na nějakou akci typu živý betlém - hlavně že tam byl svařák a nebyli tam rodiče, tak jsme si mohli i zapálit. ![]()