Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahojte maminky,mám prblém uspat dvouletého syna,od té doby co přestal být kojený,tak ho uspávám tím,že jsem si vedle něj lehla a dala mu ruku a on hned usnul,bohužel si na to zvykl a dnes to jde od desíti k pěti,dnes ho uspávám od osmi hodin do jedenácti a kdyžkonečně usne a chci odejít,tak se vzbudí a začne řvát.prosím o radu.moc děkuji. ![]()
3 hodiny? to bych odmítla…sice uspávám,ale víc jak 15 minut nevydržím, ted momentálně usíná sám
spíš mu vadí když tam zustanu a pak neusne, až odejdu - ale vím že je to dočasné, zaes uspávat budu
U nás 2,5letý též hůř usíná, čím je starší, ale já neuspávám, dáme vyčurat, pitíčko a do pelechu, pusu a jdu. Někdy usne hned, někdy musím několikrát „zahánět“ zpátky, někdy je to trochu se řevem.
Ale kdybych za ním vlezla do postele a on usnul, tak se při mém odchodu stoprocentně vzbudí, jednou či dvakrát jsem to zkoušela a nevedlo to k ničemu.
Asi bych maximálně tak přečetla pohádku, pohladila a šla a pak holt zahánět, dokud neusne, on to pochopí. (sobecky přiznávám, že večer je zkrátka „můj“. Představa, že celý večer strávím u dítěte každý den uspáváním, mi staví všechny chlupy na těle do pozoru
)
Gladys píše:
U nás 2,5letý též hůř usíná, čím je starší, ale já neuspávám, dáme vyčurat, pitíčko a do pelechu, pusu a jdu. Někdy usne hned, někdy musím několikrát „zahánět“ zpátky, někdy je to trochu se řevem.
Ale kdybych za ním vlezla do postele a on usnul, tak se při mém odchodu stoprocentně vzbudí, jednou či dvakrát jsem to zkoušela a nevedlo to k ničemu.
Asi bych maximálně tak přečetla pohádku, pohladila a šla a pak holt zahánět, dokud neusne, on to pochopí. (sobecky přiznávám, že večer je zkrátka „můj“. Představa, že celý večer strávím u dítěte každý den uspáváním, mi staví všechny chlupy na těle do pozoru)
souhlas, frknout do postele, pohádku a nazdar, votravujou celej den, tak aspon dve hodky chci mit klid
U nás pomohl rituál… Malej byl zvyklej usínat u pohádek na PC, ale pak se vždycky v noci budil se řevem, prostě to nestíhal všechno pobrat, takže jsem udělala „radikální řez“, asi dva večery chvilku trvalo, než mu došlo, že ho z té postele fakt už nepustíme…
Ale vydrželi jsme a teď funguje tak, že chvíli před osmou si lehne do postýlky a nejpozději 5 minut po osmé už spí…
Ahoj
já jsem taky musela syna držet za ruku a předstírat, že spím, ale v roce když jsem přestala kojit jsem ho začala učit usínat samotného. Šla jsem na to pomaloučku, prostě jeden den jsem ho přestala držet za ruku, po pár dnech jsem si lehla o kus dál, pak jsem si už nelehala, ale stoupla jsem si tak aby na mě viděl, no a na konec jsem se zašila do rohu, kde jsem nebyla vidět. Vždycky když začal kníkat, tak jsem na něj udělala pšš, že jsem tady. No a asi za měsíc už jsem uspávat nemusela.
Dnes je mu 26 měsíců a už spinká ve svém vlastním pokojčku. Večer si k němu na chvilku lehnu, přečtu pohádku a jde spát.
Samozřejmě že jsou dny, kdy tam ještě huláká ať jsi jdu lehnout k němu, ale snažím se být důsledná.
Taky zastávám názor, že se mě za celý den naotravuje dost a tak mám nárok alespoň na klidný večer
![]()
Tak to taky zkus, hlavně to nemá cenu lámat přes koleno, rozhodně to nepujde ze dne na den, ale taky neztrácej naději když to bude nějaý měsíc trvat.
Přeci jenom tvůj syn je už dost velký a v tomhle věku už jsou prckové pěkně vyčůraní, oni ví moc dobře co si na koho dovolit.
jj, netoužim po ničem víc než je mít úderem 20h v postýlkách spící ![]()
ale moc mi to ještě nevychází.
mrňavka mi hatí plány.
velkej bráška si to taky přebral po svym, když se narodila, a předvádí mi teď dost často divadýlka typu „jáá ci mamiiiinkůůůů“ ![]()
bohužel spíme všichni v jedný ložnici, tak mi nezbývá než si k němu lehnout,říct mu karkulku a pak čekat, až trochu zabere a vytratit se.
jinak by mi Barušku 100% vzbudil tim, jak bulí, že chce mě.
no už abysme se stěhovali a měl svůj pokojíček. ale už se to blíží.
jinak do té doby, než se mu narodila ségra, usínal sám a dobře. v malé ohrádkové postýlce. potom jsme to museli přestavět a jeho postýlce sebrat bočnici a přimačknout ji k naší manželské posteli, jinak bysme se s em s Barunky postýlkou nevešli. a od tý doby dělá koniny.
jo a jak jsem ho naučila usínat samotnýho? sednou si k postýlce, chytit za ručičku, říkanku, písničku, dobrou noc zlatíčko, pusu a pápá! řval první dvě noci.
sem tam k němu zajít, pohladit, přikrýt, utěšit, odejít.
tak se to několikrát opakovalo.
a třetí noc už to akceptoval a neřval.
hojte,mockrát děkuji za vaše rady,máte naprostou pravdu,že celý den otravujou a tak aspoň večer chceme mít klid.možná je chyba i to že malý ještě nespí v pokojíčku,ale je s námi v ložnici.ode dneška udělám změnu,popuuje do svého pokojíčku a zkusím vaše rady,doufejme,že to někdy zabere.nechtěla jsem ho dávat spát do pokojíčku jelikoš se mi budí v noci snad 30krát na pití a já bych neměla na to za nim lítat celou noc.ale zkusím to a možná v pokojíčku bude spát líp. ![]()
Zkus to, já jsem ho pořád odmítala dát spát do vlastního pokoje, říkala jsem, že dokud nespí celou noc tak já tam nebudu pořád běhat. Ale nechala jsem se přemluvit a jednou jsme ho přestěhovali, no a ejhle najednou spal celou noc.
Asi že jsme ho budili i my, manžel občas chrápe a tak co spí sám spí mnohem líp. Samozřejmě že jsou i noci kdy tam musím běhat, ale není jich rozhodně moc.
Jo a jestli můžu radit, tak si pořiďte do pokojčku rovnou i velkou postel, malého nech spinkat v malé a když bude nějaká špatná noc a bude se moc budit, tak si lehneš k němu do pokoje.
Ahoj,
tyjo, nějak si neumím představit 3hodiny uspávat a ještě vstávat co půl hod na pití. To bych si fakt hodila. Večer už chci mít od nich pokoj a chci fungovat jako normální člověk, pustit si film, dát si vanu, najíst se bez řevu atd.
Děti dám do postelí úderem 20hod. Přečtu pohádku, pohladím, dám pusu, zhasnu a mizím. Do 10min, někdy mnohem dřív je tam ticho jako v hrobě a spí.
ahojte,tak zatím vše rady zabrali,po obědě jsem malého dala spát do pokojíčk,sice sdlouhým usínáním,ale ejhle,on spí
a zatím se neprobil.odpo zajedem koupit roletu na okno a půjde tam i večer.je to možné,že jsme ho rušili i my,manžel taky občas zachrápe a já se asi moc vrtím.no už jsem byla vážně moc zoufalá,brečela jsem a nevěděla kudy kam a přez den jsem chodila jak zbytej pes.tak snad to zabere.taky je problém aby zůstl v klidu,pořád midlí rukama a nechce ležet v klidu,pořád mu musím opakovat ať je v klidu.
Tak vidíš
Neboj, on se to naučí, roletu má starší taky a je to fajn věc i v jasném světle se jasně vymezí, že tady a teď se má spát
Ahojky,
jak vás tu čtu, tak si říkám, že máme asi nějaký jiný dítě či co
Usínal mi sám v pohodě, nedávno se to nějak zlomilo. Už odmala máme rituály, dodržujeme režim, v tom problém není. Jde do postýlky, přečtu pohádku, zhasnu, zazpívám mu a pak odcházim. Fungovalo to dobře, ale teď mi už tak přes 3 tejdny vyšiluje. Vylejzá z postýlky, tak ho tam furt vracim a on hned zase vyleze, do minuty klidně dvakrát. Zkoušela jsem to po dobrým, po zlým, nic. Odsunula jsem postýlku do prostoru, aby nemohl vylejzat (přelejzá nám jinak přes manželský postele). Tak tam stojí a volá Maminko, maminko. Chodim tam v intervalech, když přijdu, lehne si a kouká na mě. Já pak zas odejdu a vše nanovo. Takhle je schopnej tam vyřvávat klidně do půlnoci, než si jdeme lehnout. Už vůbec nevim, co s tim a jsem z toho zoufalá. Pak stojim u postýlky, vezmu ho za ruku, hladim a on usne. Je to i tim, že je už unavenej z toho pořvávání. ![]()
Ahoj zakladatelko, když čtu tvoje řádky je to jako bys uspávala našeho. Jsou mu 2 roky.Hrozný… Uspávám od 20h jakmile se hnu ře v maminkoooooooooo, docela dobře mluví takže je to o to horší. Nemám jak ho nechat v posteli. Za večer vyleze třeba 10 a příjde za námi. Vyleze z postýlky, otevře dveře. Jsem k.o.