Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den.
Poradí mi někdo, jak se řeší situace, kdy dvouletému synovi jsem teď naměřila 38°C a přitom máme doma čtyřtýdenní miminko? Syn zatím žádné příznaky nemá, kromě toho, že je protivný a apatický. Mám je nějak izolovat nebo se to prostě neřeší? Stejně teda asi moc možností nemáme - máme malý byt.
Pediatrička bude bohužel na telefonu až zítra.
No tak zamezit přímému prskání, ošmatlávání, ale jinak se toho asi moc dělat nedá. Já počítám s tím, že když je nemocný jeden, ta bude i druhý, maximálně jsem příjemně překvapená, když ne ![]()
Ahoj,
já tohle ve většině případů neřeším… Ona je veškerá izolace většinou stejně na nic, protože až když má dítě horečky, většinou už to stejně stihlo naprskat všude okolo
Samo nenechat miminko starším pusinkovat atd. Je to buď anebo…
a co chceš udělat? Nenechala bych ho mimčo chovat, pusinkovat… ale jinak ničemu nezamezíš. Často větrej a doufej, že to mimino nedostane.
buď v klidu a nenervuj se, miminko má ještě protilátky od tebe a zvládne to jistě dobře, izolovat je nejde, doktorka ti stejně s ničím nepomůže dokud by miminko nebylo nemocné taky…jak píšou holky s kontaktem bych to nepřeháněla ale neuděláš nic…
jestli kojíš tak koj, třeba to pomůže…naše mladší holčička jako 4 týdenní od brášky virozku třeba vůbec nechytla…a jako 5 měsíční prodělala rotaviry s daleko lehčím průběhem než starší brácha…tak držím palce ![]()
Ahoj. Izoluju částečně - nenechám pít ze stejného hrníčku (ne vždy se povede, ale to u vás stejně nehrozí
), děti nespí v jedné místnosti (třeba už jen kvůli tomu, aby se vzájemně nebudily), nenechávám staršího chodit moc blízko k mladšímu (nepusinkovat, nekýchat do obličeje atp).
Miminko by izolovat trochu šlo, nechat přes den víc v ložnici ![]()
Já kluky v době nemoce neizoluju, ani to moc nejde.
Jedno z dvojčat mělo dvakrát anginu na atb a druhé jí nedostalo, ač si navzájem olízli dudlíky ![]()
A starší kluk (3roky) už má silnější imunitu a hned tak něco od dvojčat nechytne, takže když jsou nemocní malí, tak k nim normálně chodí.
Ahoj, najstarsi mal teploty tyzden po tom ako som s dcerou prisla z porodnice a dcera mala strasne zelene sople a teplotu ked mal najmensi 2 tyzdne.
Nikdy mi take male mimino od surodenca neochorelo - pripisujem to vplyvu mat. mlieka. Naopak po zavedeni prikrmov uz choroby chytali jedna radost ![]()
Drzte sa
Zuzana+3
Děti neizoluju,ani nemám kde
takže když onemocní jeden,druhý do týdne taky lehne,takže u nás se marodí skoro pořád
Ale třeba to miminko nechytí.Je to bud a nebo.U nás se nikdy nestane,aby marodil jen jeden,ale mladší má problémy s imunitou,takže tam je problém někde jinde ![]()
sourozence neizoluji, ppočítám s tím, že to budou mít oba.
U 4t miminka bych se ale bála a zkusila to nějak pořešit, přecijen pořád novorozenec. nemáš te´d na 2-3 dny možnost sehnat hlídání pro staršího?
Dcera měla teploty,když synovi byly dva týdny,raději jsem šla k doktorovi,v malém bytě je izolovat nešlo,dali jí radši antibiotika,protože začala kašlat,dostala je jen kvůli malýmu,ten samozřejmě nic nedostal,bych se zas tak nebála…Manžel měl potvrzenou prasečí chřipku,když byly synovi 2 měsíce,potvrdili mu to až za 5 dní,takže jsem okamžitě s dětma odjela,ale těch 5 dní jsme s ním byli v malém bytě taky…,já ji dostala taky,ale mně už testy nedělali,syna sice měli víceméně naši,ale já ho kojila a nosila jsem roušku,ale ani jedno z dětí tu chřipku nedostalo, na podzim budou synovi tři a je úplně zdravej
Pokud jde o plně kojené dítě, zase tolik bych se nebála.
Starší měl necelé 3 roky, malá 3 měsíce, když starší prodělal horečnatou hnisavou angínu - prokazatelně, čepy na mandlích, měl vysoké horečky, malátnost, ATB.
V té době jsem je oba dohromady kojila, neumývala jsem bradavky a nedělala žádná bezpečnostní opatření - miminko pilo podle potřeby, batole asi dvakrát, třikrát denně z prsu, který „přišel na řadu“.
No, strach jsem měla veliký, ale miminko hnisavou angínu nechytlo.
Naštěstí se tato situace vyřešila za nás, v době nemoci už nechtěl starší kojit, celý den prospal a po uzdravení už nechtěl, odstavil se.
Tím neříkám, že kojení je všemocné, ale miminko má ještě nějakou imunitu od matky a mělo by mít i díky kojení.
Izolace nemá smysl, aspoň ne v malém bytě.