Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chtěla jsem poprosit o nějaké tipy, jak posunout ranní vstávání. Syn už přes třičtvrtě roku vstává ve čtyři hodiny
něldy i dříve. Výjimečně tak 2×mesicne vztane v pět. Jsem vyřízená. Za pár sní se mi narodí miminko a nevím jak budu schopna fungovat. V říjnu přestal spát přes den takže chodí spát brzy. Kolem šesté. Ale i když jde spát v osm, nebo i později vždycky vstane ve ctyri😕
Pokud chodí spát v šest, není divu. Jediné řešení je posunout večerní spaní, tzn. vrátit spaní po obědě. Syn měl taky tendenci kolem druhého roku přestat po obědě spát, což jsem vzhledem k miminku fakt nechtěla, takže jsem ho prostě klidně hodinu uspávala. Za chvíli se to zlomilo a po obědě spal dál.
Když ti chodí spát v šest, vstávat později prostě nebude.
Nam to posouvání chozenim spát později taky nefungovalo, vstaval mi taky dlouho mezi čtvrtou a pátou, když se spát později tak byl jediný rozdíl v tom že byl unavený a protivný. Chodila jsem spát v osm no, co jiného. S miminem je to jedno ne, to stejne celou noc spát nebude. Jestli budou vzhůru zrovna od čtyřech nebo bude vzhůru uprostřed noci jen mimino a oba budou vzhůru večer…
Ahoj, a kojíš ho ještě nebo má na noc UM, nebo? Náš syn (2,5 roku) je od cca 1 roka na UM, s flaškou usíná. V noci se už na mléko nebudí. Když chci, aby ráno ještě něco dospal a nebyl už v 4:30-5:00 vzhůru, počkám večer, až si dopije mléko a než jdu spát, udělám mu nové a nechám v postýlce. Ráno když se vzbudí, najde si ho, sám vycucá a ještě na hoďku, hoďku a půl usne. Ještě nemá všechny zuby, takže když rostou nebo když je nemocný, nefunguje to… ale jinak to celkem zabírá. Jak je starší, sám začal respektovat, že ještě ležíme, takže teď přeleze z postýlky k nám a sice si něco žvatlá, ale nechá nás bez křiku a žďouchání se ještě válet v posteli. Nebo si tam dotáhne nějakou hrací knížku, co necháváme poblíž a baví se s ňou, než se začneme k něčemu mít. Taky čekáme druhé, tak ho postupně učíme na vlastní pokoj, jen teď jsme byli dost nemocní, tak od února plánujeme ho večer uspávat už tam a počítáme s tím, že tam chvilku po probuzení vydrží s hračkama. S tím, že mu tam budu nechávat to „druhé“ mléko, dokud ho bude chtít a jsme domluveni s manželem, že pokud se bude budit v noci, bude za ním vstávat a chodit on.
@Lil Kitkatt ráda bych ho zkusila uspat i přes den. Ale nevím jak
uspavali jsme tak, ze jsme přes hodinu jezdili venku v kocarku a ne vždy usnul. Co byl ale problém bylo, ze když pršelo a dala se přes kočár pláštěnka tak hystericky řval ať se sundá a neusnul. Poté jsme zkoušeli uspávat doma, ale spát nechce. Zvažovala jsem, že bych ho každý den vozila odpoledne v autě, to by asi usnul, ale je to krajní řešení..
Každý večer se ještě vzbudi a je dvě hodiny vzhůru. Ale zůstává naštěstí v posteli. Přes den je právě potom rozmrzelý, protože je unavený😕
@Lil Kitkatt Nevím jaké bude druhé miminko. Tak jak budu mít prostor ho uspávat, když třeba bude druhý syn zrovna plakat. Můj první syn plakal snad pořád🙈
Tady kazda rada draha no. Vypada to, ze mu ten denni spanek chybi. Muj syn od dvou taky nespi, ale chodi spat 8-9 a vstava v 7.
Uspat pres den opravdu nekde? Neusne ani v kocarku treba?
Taky muzes zkusit uspavat treba kolem 3, to uz by mohl byt dostatecne unaveny. Ale bude pak chodit spat treba v 10, ale treba se zlepsi ranni vstavani, je to na prd no moje deti jsou taky neuspatelny a pomohlo by je maximalne pridusit no. ![]()
Asi tě nepotěšim. Moje starší dcera stále po obědě spí, chodí spát v osm a vstává před pátou. Je jí přes tři roky. Nic nepomohlo. Jakékoli změny vedou jenom k tomu, že je pak protivná. Máme taky mimco, teď mu je už devět měsíců, a to zas mívá mezi druhou a čtvrtou ráno tak hodinové bdělé okno. Chodíme zkratka spát v devět a u malýho se střídáme.
Ve dvou letech by snad už mohl pochopit, že zbytek rodiny chce ještě spát a v klidu si hrát nejlépe v postýlce, ohrádce, na jednom místě. A neprudit. V paneláku by to taky nešlo, aby od 4 hodin běhalo dítě po bytě. Taky mám děti po 2-3 letech a vždy jsem v těhotenství pospávala, i když dítě nespalo.
V 6 večer bych spát nedávala, to se někdy teprve vrací některé naše děti z kroužku. A minimálně do 8 vedeme nějaký společný čas.
@Martiine skloubení péče o dvě děti se neboj. Pravděpodobně kolem toho prvního přestaneš tancovat a bude muset i věci, které dříve nemusel. Nebudeš mít potřebu mu tolik ustupovat a ve všem vyhovět. Přizpůsobí se. A Ty nebudeš vyřízená.
@Martiine píše:
@Lil Kitkatt ráda bych ho zkusila uspat i přes den. Ale nevím jakuspavali jsme tak, ze jsme přes hodinu jezdili venku v kocarku a ne vždy usnul. Co byl ale problém bylo, ze když pršelo a dala se přes kočár pláštěnka tak hystericky řval ať se sundá a neusnul. Poté jsme zkoušeli uspávat doma, ale spát nechce. Zvažovala jsem, že bych ho každý den vozila odpoledne v autě, to by asi usnul, ale je to krajní řešení..
To není dobré řešení. Kočárek, ani auto. Já prostě ležela s ním a četla a vstát prostě nesměl ležela jsem dál..A vím, o čem mluvím, mám děti 22 měsíců od sebe a uspávala jsem ho takto těhotná. A jak se to hodilo. I s miminkem v náručí jsem ho pak uspávala třeba půl hodiny. Bylo to náročné? Bylo. Ale to tak péče o děti bývá..
Nečtu diskuzi, ale 4 hodina je pro mě noc, takže bych dítě jednoduše nenechala vstát, trvala bych na ležení v posteli, zhasnutém světlu a klidu, klidně u mě pod peřinou. Po obědě bych mu klidně zavedla ještě spánek a večer dala spát později a takto ho srovnala. Mě by ani nehnulo finálně vstávat ve 4, dítě nedítě ![]()