Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, jsem vyděšená a zoufalá. Moje dcerka (13 měsíců) už asi půl roku strašně špatně spí, budí se třeba 8× za noc, klidně i po půl hodině. Podotýkám, že nekojím.
Ze středy na čtvrtek jsem byla už v noci fakt zoufalá a vyčerpaná a malou jsem začala hrubě uspávat - vzala jsem ji do náručí a několikrát prudce trhla ze strany na stranu, pak si ji položila do tureckého sedu a hodně třepala kolenem, pak skákala na míči skoro až do stropu. Nezabralo nic, spíš jsem ji tím v tom záchvatu vzteku probudila.
Včera ráno byla unavená a nesvá, podrážděná, ale po dopoledním vyspání pak den probíhal normálně.
Dnes je opět hodně unavená, musím ji dát spát každé dvě hodiny, což u ní není zvykem a zase je dost uplakaná. Vím, že ji teď trápí zuby a má rýmu, ale i tak mám obavy, že jsem jí mohla ublížit. Mám s ní radeji zajít k doktorce?
Já bych nevyšilovala, já takhle „hrubě“ uspávala i půlroční dceru - prostě nejvíc na ní fungovalo opravdu rychlé a zbrklé houpání ze strany na stranu. Navíc tvé dítě není miminko, ale roční batole. Hoď se do klidu a zapoj manžela, ať se dospíš a nejsi pak tak nervózní.
@unuděná dekuju za uklidnění 🙏🏼! Já s ní právě odjela na týden k rodičům, protože manžela skolila angina, jinak se u ní v noci stridame, abych se z toho nezcvokla 🙈
Tak zapřáhnout babičku
. Může na to působit i změna prostředí, zuby, jiné vůně, víc lidí, jiný režim
. Nedělej z toho velkou vědu. Prostě to tak teď je. Když se uklidnila a zmiris, třeba to najednou půjde.
Normalne si s ni lehni do postele, lehce do polosedu, at ji muzes chovat, dej si k ruce mliko a kdyz se vzbudi, dej mliko, chovej, nech ji po sobe lezt a pospavej u toho.
Kdyz ti u toho bude brecet, v klidu, ticho, spime. Bude nalepena u tebe, vic uz udelat nejde.
No jo, zuby. To je tím. Dáváš něco na bolest? U nás, když to bylo nejhorší (horečka 39°C), zabíral Nurofen.
Nejsem matka, ale z doby, kdy naše děcko bylo mimino, si pamatuju, že nějaké prudké trhání do stran, třesení děckem, či házení s ním bylo spíš na OSPOD jako týrání. Leda bys ho chtěla zmrzačit nebo zabít - můžeš poškodit krční páteř, mozek, děcko má poměrně velkou hlavu a ještě ne úplně sedlé obratle a měkkou lebku. Takže pozor na zlomení vazu, nebo syndrom třeseného dítěte
Děcko tím spíš zmrzačíš, než uklidníš.
Spíš se doporučuje pevné obejmutí, pokud vím.
Mi dcera taky občas v náručí až lítala a v kočáru jak občas poskakovala
![]()
Pozor na baby shaken syndrome, to je fakt pruser. Jestli ses uz vyrizena a vztekla nech ji radsi brecet a odejdi.
Pripadne si najdi na instaci nebo fb Christu co umrela ve 3 letech diky obdobnemu napadu od vlastniho tatinka. Udelal ji to asi v pul roce, byla pak uz lezak a ve trech umrela. S ditetem se netrepe ani neskube do stran nikdy, fakt je to nebezpecny
@maminaAJ
@MartinaIrena
Je fakt, že ona má už ve 13 měsících 14 zubů a teď se derou horní špičáky. Má chudera úplně cervene tvaricky od toho. Mažu calgelem, na noc mám nějaký jiný gel od švagrové z Rakouska, který zabírá líp. Dávám chladivé kousátko a obcas na noc paralen nebo inflanor, když vidím, že je to hodně bolestivé.
Pokud tím myslíš, že si ji drsně pohupovala na koleni nebo hodně silně houpala v náručí, tedy dítěti se netřásla hlavička a byla pořád podložená, tak klid. Pokud by si s dítětem fakt lomcovala vzteky, hlava mu klinkala, tak mu můžeš vážně ublížit. V tom případě honem za psychologem, psychiatrem a získat co nejvíc pomoc od ostatních.
Jinak na spaní mi pomáhalo fakt hodně lehnout si s dítětem, vykašlat se na vše. Když spí, spát taky, nebo aspoň odpočívat. Spát spolu v posteli, přitulený.
@MishaSt No jestli spíš nemá pátou nemoc hele ![]()
Že by dítě tak reagovalo na prořezávání zubů, no nevím. Sice se to říká, ale když to zkoumali, tak se to nepotvrdilo. Má rýmu, je hodně unavená, spíš je fakt nemocná.
@MishaSt píše:
@maminaAJ
@MartinaIrena
Je fakt, že ona má už ve 13 měsících 14 zubů a teď se derou horní špičáky. Má chudera úplně cervene tvaricky od toho. Mažu calgelem, na noc mám nějaký jiný gel od švagrové z Rakouska, který zabírá líp. Dávám chladivé kousátko a obcas na noc paralen nebo inflanor, když vidím, že je to hodně bolestivé.
spicaky byly u nas taky vyzivne, k tvemu postupu nemam vytku jen to „obcas“ s temi leky bych zmenila na na noc pokazde, dle potreby i pridat davku po prislusnem casovem obdobi (tj. 6h), auau, chudatko maly… preju at jsou brzo venku
@Zmatka píše:
@MishaSt No jestli spíš nemá pátou nemoc heleŽe by dítě tak reagovalo na prořezávání zubů, no nevím. Sice se to říká, ale když to zkoumali, tak se to nepotvrdilo. Má rýmu, je hodně unavená, spíš je fakt nemocná.
tyy, u nas byly zuby o kterych jsme nevedely, a pak zuby kdy diteti horely tvare a bylo fakt na zabiti…
to ze do toho chytla jako „bonus“ neco dalsiho je samozrejme mozne, lita toho ted hodne… chudatko
Ahoj maminky, jsem vyděšená a zoufalá. Moje dcerka (13 měsíců) už asi půl roku strašně špatně spí, budí se třeba 8× za noc, klidně i po půl hodině. Podotýkám, že nekojím.
Ze středy na čtvrtek jsem byla už v noci fakt zoufalá a vyčerpaná a malou jsem začala hrubě uspávat - vzala jsem ji do náručí a několikrát prudce trhla ze strany na stranu, pak si ji položila do tureckého sedu a hodně třepala kolenem, pak skákala na míči skoro až do stropu. Nezabralo nic, spíš jsem ji tím v tom záchvatu vzteku probudila.
Včera ráno byla unavená a nesvá, podrážděná, ale po dopoledním vyspání pak den probíhal normálně.
Dnes je opět hodně unavená, musím ji dát spát každé dvě hodiny, což u ní není zvykem a zase je dost uplakaná. Vím, že ji teď trápí zuby a má rýmu, ale i tak mám obavy, že jsem jí mohla ublížit. Mám s ní radeji zajít k doktorce?