Dychani - uleva od bolesti

192
17.9.10 21:22

Dychani - uleva od bolesti

Ahoj Holky, poradily byste mi, jak dychat pri porodu, aby to co nejvice ulevilo bolesti. Bohuzel jsem nechodila poctive na predporodni kurzy :-(. Taky by me zajimalo, jake s tim mate zkusenosti a vsechno kolem toho ;-). Moooc dekuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1366
17.9.10 21:37

ahoj, tak já jsem sice prvorodička (termín dnes, ale maličké se ven ještě nechce) na kurz jsem chodila a tam nás učili jak prodýchávat kontrakce: od nástupu kontrakce začít prodýchávat: pomalý hluboký a dlouhý nádech nosem a pomalý dlouhý výdech pusou, takto prý prodýchávat celou kontrakci. je dobré si toto dýchání nacvičovat už dopředu ať je to pak pro tebe automatické.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12300
17.9.10 21:43

Dýchej jako pejsek, ale pozor na překysličení..mě se to povedlo a málem jsem omdlela :lol:
Jinak mě to učili na předporodním kurzu ale moc jsem to nezkoušela a pak mi přišlo u porodu, že si to tělo tak nějak samo řekně co a jak dělat. Prostě jsem tak začala dýchat úplně automaticky aniž bych nad tím přemýšlela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1366
17.9.10 21:47

no nevím,nám řikali že dýchat jako pejsek máme jen když nás to bude nutit tlačit ale nebudeme ještě dostatečně otevřený

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6051
17.9.10 21:53

představit si jak krátce pofukuješ před sebou peříčko - lehce a mělce :wink:
oni ti porodní asistentky řeknou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1475
17.9.10 22:05

na žádnej kurz jsem nechodila a tělo mě úplně spolehlivě navedlo samo-jako pejsek když se ještě netlačilo a hluboce při tlačení, takže si myslím, že i bez kurzu se to dá ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1477
17.9.10 22:58

normálne když přichází kontrakce tak rychle dýchat, opravdu jak pes a kdyz odezni tak si oddechnout a odpocinout, jak budes tlacit tak pred kazdym zatlacenim se hluboce nadechnou a mezi kontrakceme zase odpocivas a zhluboka dychas.. PA ti všechno řekne a sama uvidis ze to ani jinak nejde dychat, proste te to prinuti. Ja na zadny kurz nechodila a zvladla jsem to aniz bych předem vedela jak mam tlacit :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
17.9.10 23:29

ahoj, tak mě sestra řikala, ať kontrakce prodýchávám pomalu a hluboce, jenže mě pomáhalo psí dýchání, bych si ani nedovedla dýchat pomalu a z hluboka, bych tam asi umřela, takže si dýchej tak jak ti to bude příjemný

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9556
18.9.10 07:14

ja na kurzu byla a stejne jsem u porodu dychala spatne, zacala mi brnet ruka - PA rikala, ze ze spatnyho dychani, rikala mi jak dychat a fakt to pomohlo

neboj, asistentky Ti s dychanim urcite poradi :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
18.9.10 09:15

Stahy prodýchávám stylem krátký hluboký nádech, a pak dloooouhý výdech. Pravidelný rytmus odvede pozornost od bolesti. Čím jsou bolesti větší, tím se dech zrychluje a ke konci už člověk obstojně funí. Neboj, instinkty zafungují.
Mě pokaždé chválili, akorát u prvního porodu mi řekli, že nemám křičet (ne že bych řvala, jen tak pokřikovala), že to vysiluje. Tak s tím se fakt neztotožňuju, potvrdilo se mi při dvou dalších porodech, že mi pomáhá si zahekat :lol: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
18.9.10 09:26

Já teda při kontrakci dýchala pomalu zhluboka „do bříška“, na kurz jsem nechodila, přišlo mi to tak nejlepší. Pak si nějaké pejsky pamatuju chviličku než se malá narodila, ale že by to mělo nějaký efekt… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5352
18.9.10 09:45

Přesně jak píše Donaga, správné dýchání není prioritně od toho, aby ulevilo tobě od bolesti, ale aby zajistilo dostatek kyslíku miminku. Protože kontrakce (stažení dělohy) samozřejmě omezuje hlavně miminko, byť se tobě zdá, že seš ten, kdo nejvíc trpí. Proto nám doporučovali při kontrakcích zezačátku (prvních x hodin, kdy to zvládneš) hluboké klidné dýchání do břicha, později, kdy jsou kontrakce silné a ty už klidné dýchání zkrátka nezvládneš, tak musíš přejít na takové to mělké a rychlé dýchání (pejska), aby dítě dostávalo dost kyslíku.
No tolik teorie a praxe bude u mě snad za pár dní. tak snad to zvládnem :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
192
18.9.10 16:52

Holky, moc vam vsem dekuju. Zda se, ze kazdy ma trosku jinou zkusenost a vetsinou je to individualni. Mam radost, ze o tom ted neco vim. Jeste jednou moc diky!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí