Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojky, zatim ti tady jeste nikdo neodpovedel, tak zkusim nejak zacit. Ja osobne s timto problemem zkusenost nemam, ale take jsem si k tomu vyhledavala nejake informace. Nasla jsem zajimavy clanek na www.dvecarky.cz.
https://dvecarky.cz/…ka-pronatal/
Jakou mas tedy presnou vysku te sliznice, rekli ti to cislo? Obecne ma byt vyska delozni sliznice v obdobi PL dnu 9-12 mm. Cary povazuji za vhodnou vysku jeste 7-12 mm. Ale sliznice 6 mm a mene je nizka sliznice. Takze pod 6 mm a nad 12 mm se uz transfer nedoporucuje.
Myslim si, ze spatna sliznice je dost podstatna kontraindikace k transferu. To embryo se pak nemuze do sliznice spravne zavrtat a udrzet se tam. Spravny postup tvych lekaru v Caru by mel byt, ze se pokusi sliznici nejak vylecit a znovu nastartovat jeji funkci. Zrejme by ti meli dat leky na rust delozni sliznice a sledovat jestli zabiraji. Az pokud leky zaberou a sliznice naroste, pak by teprve mohli pristoupit k transferu. Ale urcite to nema cenu jen „zkouset“ s nizkou sliznici, jestli se to nahodou podari. Zbytecne vyhodis penize a vyplytvas si pokus na pojistovnu ![]()
Tak mě napadá, co je příčinou, co způsobilo, že ti nefunguje děložní sliznice? Kolik je ti vlastně let, co máš za sebou, nějaký zákrok? S děložní sliznicí mají většinou problém ženy po potratech - hlavně po chirurgických zákrocích, po kyretážích a revizích. Když se seškrábne moc té sliznice, tak její regenerace potom může trvat delší dobu. Po opakovaných zákrocích se může vyvinout Ashermanův syndrom nebo se můžou v děloze začít vytvářet nejrůznější děložní patologie, jako jsou polypy, myomy.
Navrhli ti nějakou léčbu, jde to léčit? Většinou se dají podat léky, po kterých sliznice naroste, to by stálo zato zkusit. Říkáš, že sis prošla IVF, tak Estrofem znáš? Ten se dává při přípravě na transfer a pak se nasazuje zase nějaký progesteron.
Každopádně vyzkoušela bych nějakou léčbu a pokud to nedopadne, tak už je jediná možnost asi NM. Drž se, pěkný den ![]()
Ahoj holky, má někdo zkušenost s diagnózou dysfunkční endometrium? Jsem už zoufalá, procházíme rok IVF, mám za sebou jeden transfer a biochemické tehotenstvi. V srpnu mi odstranili oba vejcovody (nepruchodnost) a udělali histologii. Výsledek ok, ale diagnóza dysfunkční endometrium. Bylo mi to vysvětleno tak, že děložní sliznice nebyla taková, jaká by ke dni cyklu měla být. Prý to není kontraindikace pro transfer, ale když jsem se snažila něco dočíst na internetu, vypadlo na mě, že to může být příčina opakovaných potratu. Jsem už psychicky na dně. Nemá s tím některá z vás nějakou zkušenost?