Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
ahoj, moje ségra je 2,5m po operaci kyčle. dysplazie acetabula. že jako má úplně mělkou kloubní jamku. jak tu psala jedna holčina, taky jí vzali štěp z pánve a udělali jí stříšku.
je jí 29let a má 1,5 letýho kluka.
problémy s kyčlema má už dlouho, byla už i na jiných operacích pohybového ústrojí (rameno, koleno).
takže operace byla až po porodu. těhotenství zvládla dobře, Adama normálně donosila, normálně porodila, během 4hodin byl venku.
když se to dozvěděli teď an podzim ti ortopedi, tak z ní byli v šoku, že prý měla v těhotenství ležet a rodit císařem ![]()
tak těžko říct, každopádně oprace s 18m dítětem je značně nepraktická, protože chudák ségra 6týdnů nesměla sedět a chodit po schodech, ležela jen na vyvýšené posteli v podivné poloze, nesměla Adama vůbec tahat, chodit jen na wc, sem tam do sprchy, na boku má 20cm jizvu.
a to prý bude chodit ještě 2m o berlích.
no takže tím chci říct, jestli operační řešení, tak co nejdřív před dětma. za prvý kvůli rentgenu (aspoň 3m, lépe 6m po rtg by se nemělo otěhotnět, a to i u mužů!) a za druhý - no to už jsem napsala…
obrazek píše:
ahoj, moje ségra je 2,5m po operaci kyčle. dysplazie acetabula. že jako má úplně mělkou kloubní jamku. jak tu psala jedna holčina, taky jí vzali štěp z pánve a udělali jí stříšku.
je jí 29let a má 1,5 letýho kluka.
problémy s kyčlema má už dlouho, byla už i na jiných operacích pohybového ústrojí (rameno, koleno).
takže operace byla až po porodu. těhotenství zvládla dobře, Adama normálně donosila, normálně porodila, během 4hodin byl venku.
když se to dozvěděli teď an podzim ti ortopedi, tak z ní byli v šoku, že prý měla v těhotenství ležet a rodit císařem![]()
tak těžko říct, každopádně oprace s 18m dítětem je značně nepraktická, protože chudák ségra 6týdnů nesměla sedět a chodit po schodech, ležela jen na vyvýšené posteli v podivné poloze, nesměla Adama vůbec tahat, chodit jen na wc, sem tam do sprchy, na boku má 20cm jizvu.
a to prý bude chodit ještě 2m o berlích.
no takže tím chci říct, jestli operační řešení, tak co nejdřív před dětma. za prvý kvůli rentgenu (aspoň 3m, lépe 6m po rtg by se nemělo otěhotnět, a to i u mužů!) a za druhý - no to už jsem napsala…
Jenže já mám klouby v pořádku. Co říkal lékař, tak jediné co hrozí je artroza, vyšší pravděpodobnost zranění a podobné chuťovky. O operaci se zmiňoval, že by to mohlo skončit umělým kloubem a po tom opravdu netoužím a časový výhled operace ani neovlivním ![]()
Ahoj, je mi 30 a mám atrózu 3.-4.stupně v levém kyč. kloubu. Pozůstatek osteomyelitidy ve 2 letech věku. V pubertě se to ozvalo, teď ledvá chodím, jsem zdravotní sestra na JIP, takže nekdy je to mazec. Neberu žádné léky od bolesti, necvičím, neberu žádne chonroprotektiva..a děsím se nutné výměny kloubů.
Chtěla bych otěhotnět ale nevím co to se mnou udělá. Moje gyn. mi řekla ať počítám s císařem. Toho se tak nebojím…ale toho že pak budu muset asi na TEP v tomto věku a nebudu zvládat péči o miminko…co s tím?
Suzanah píše:
Ahoj, je mi 30 a mám atrózu 3.-4.stupně v levém kyč. kloubu. Pozůstatek osteomyelitidy ve 2 letech věku. V pubertě se to ozvalo, teď ledvá chodím, jsem zdravotní sestra na JIP, takže nekdy je to mazec. Neberu žádné léky od bolesti, necvičím, neberu žádne chonroprotektiva..a děsím se nutné výměny kloubů.
Chtěla bych otěhotnět ale nevím co to se mnou udělá. Moje gyn. mi řekla ať počítám s císařem. Toho se tak nebojím…ale toho že pak budu muset asi na TEP v tomto věku a nebudu zvládat péči o miminko…co s tím?
Vůbec nezávidím
V takovém případě bych i na císaři tvrdě trvala, i když hodně záleží na průběhu těhotenství. Chodíš na nějaké kontroly? Doktor by měl aspoň odhadnout případnou výměnu. Pokud už to máš takhle jisté, tak je potřeba na to připravit partnera, že taková situace nastane a že se bude muset starat ![]()
No, přítel už je se mnou 6 let a vidí tu progresi k horšímu.Určitě pomáhat bude, ale bude taky chodit do práce. Co můžu udělat já je pokusit se zhubnout na maximum (tak 10 kg) a pak jít do těhu a s nabranými kily se nedostat na víc než teď. No bude to boj. Taky bydlíme sami v praze (300 km od domova) tak nevím kdo mě bude pomáhat když nebudu moct chodit..jedině se na čas vrátit k rodičům. Ale pořád si říkám,alespoň to není kontraindikace k tehotenství a můžeme se pokusit.
Přítel chce 3 děti, já budu ráda že zvládnu 1
Jáké by bylo těhu s TEP?má s tím někdo zkušenosti?Z.
Suzanah píše:
No, přítel už je se mnou 6 let a vidí tu progresi k horšímu.Určitě pomáhat bude, ale bude taky chodit do práce. Co můžu udělat já je pokusit se zhubnout na maximum (tak 10 kg) a pak jít do těhu a s nabranými kily se nedostat na víc než teď. No bude to boj. Taky bydlíme sami v praze (300 km od domova) tak nevím kdo mě bude pomáhat když nebudu moct chodit..jedině se na čas vrátit k rodičům. Ale pořád si říkám,alespoň to není kontraindikace k tehotenství a můžeme se pokusit.
Přítel chce 3 děti, já budu ráda že zvládnu 1Jáké by bylo těhu s TEP?má s tím někdo zkušenosti?Z.
Tady máš diskuzi, kde to probírají, zkus se tam zeptat https://www.emimino.cz/…i-tep-99586/
Neuvažovala jsi nejdříve operaci a pak těhotenství? I když už tě asi tlačí čas na mimčo ![]()
Díky moc za reakci:o)No o takové operaci člověk tak brzo nechce slyšet..řekli mi ať to zkusím vydržet co nejdéle. Takže před 30. rokem jsem o tom neuvažovala a taky to nebylo tak hrozné.Ještě zatím chodím, ikdyž kulhám, ale jinak nějak funguju..Jedině snad tím těhotentvím se to asi o hodně zhorší(proto to také dost odkládám) a kdo ví co bude potom
U mě je veškeré těhu cvičení a pohyb vyloučen (asi kromě plavání),tak mám také strach abych moc nepřibrala..Díky za rozhovor a tvůj názor, papa
Suzanah píše:
Díky moc za reakci:o)No o takové operaci člověk tak brzo nechce slyšet..řekli mi ať to zkusím vydržet co nejdéle. Takže před 30. rokem jsem o tom neuvažovala a taky to nebylo tak hrozné.Ještě zatím chodím, ikdyž kulhám, ale jinak nějak funguju..Jedině snad tím těhotentvím se to asi o hodně zhorší(proto to také dost odkládám) a kdo ví co bude potomU mě je veškeré těhu cvičení a pohyb vyloučen (asi kromě plavání),tak mám také strach abych moc nepřibrala..Díky za rozhovor a tvůj názor, papa
Nezkoušela jsi nějaké rehabilitační centrum? Mě pomohli upravit různé věci (sezení, chůzi, uvolňovací cviky, odlehčovací cviky) a na kyčle mi to hodně pomohlo. Člověk si ani neuvědomuje, kolik špatných návyků pochytil a čím si zhoršuje své problémy.
Asi nejjednodušší řešením by bylo jít do těhu (hlídat stravu a váhu) a počkat, co bude. Třeba ti to vyjde bez výrazného zhoršení ![]()
Držím ti palce a kdybys měla chuť a čas, tak napiš, jak to s tebou vypadá
Mám obě kyčle dyspl., v 5-ti letech Chiari osteot. - zastřešení. Na ortopedii v x-nácti mi primářka řekla, že je vhodné mít děti co nejdřív. Ono nejde jen o těhotenství (já byla v 19-cti a OK), náročnější je potom péče o mimino..batole..předškoláka. Každou chvíli dítě poponášíte, popoběhnete, poposkočíte, celý den na nohou i kolem domácnosti - tam vidím riziko. Myslím tedy- nebát se a mít dítě co nejdřív, aby mělo maminku ještě co nejaktivnější.
Všem držím palce.
Ahojda,
do jakého rehabilitačního centra chodíš? mě je 25 a zjistili mi dysplazii oboustrannou a k tomu hypermobilita a ještě nějaký výrustek na levém kyčelním kloubu. Doktor mi dal na výběr 3 možnosti: brát tablety na posílení chrupavky, injekce a nebo operace. Zvolila jsem tablety.
Ale kyčle mě bolí poslední dobou čím dál častěji. A právě přemýšlím že bych měla odstranit špatné zlozvyky. Bohužel mi dělá dobře - uvolním si kyčle v těch polohách ve kterých to není zdravé. takže doporučení na rehab. centrum bych určo brala.
Díky
Chodila jsem do Centra komplexní péče Roseta (odkaz ZDE ) Je tam administrativní poplatek (300,–), ale za tu péči to stálo. Chodila jsem na magnetoterapii (bolely mě ty kyčle poměrně dost), ale nejvíce pomohla fyzioterapie a naučit se cviky a odnaučení se špatných návyků, ale je to opravdu dlouhodobá záležitost a člověk by potřeboval, aby nad ním někdo neustále hlídal, jestli nedělá něco špatně.
Jako malou mě v dětské nemocnici zanedbala sestra, která udělala špatně RTG. Rostla jsem s dysplazií a chodila jsem trošku zvláštním způsobem. Pak jsem jednou šla k ortopedovi, který když se vrátil na ambulanci mi řekl, že si musel jít dát panáka..:D bylo mi tenkrát asi 10 a musela jsem jít okamžitě na operaci obou kyčlí, abych nebyla na vozíku. Po operacích jsem byla 2× 6 měsíců ve spice (sádře) od hrudníku až po konečky prstů na noze. Ze své vlastní zkušenosti mohu říct, že důležítá je rehabilitace! Vitamíny jsou fajn, ale tělo nejvíce příjme do 20 let. Když jsem se trochu oklepala, začala jsem závodně tančit. Vše bylo v pořádku, protože jsem měla kyčle ve velmi dobrém stavu. Asi po 3 letech, kdy jsem byla stále v naprostém úžasu z tance, ale musela jsem skončit. Začaly mi kyčle lupat a bolely. Tenkrát jsem chtěla dělat vše co dělají ostatní, protože jsem si nikdy nechtěla připustit, že se mnou není vše v pořádku. Ted mi do nich píchají kyselinu hyaluronovou, aby se zachovala chrupavka a vystužila jamku. Myslím, že ať už v jakémkoliv případě je nejdůležitější nedělat to, co bolí a dělat co tělo dovolí..samozřejmě netancovat jako já, protože to mi zase moc nepomohlo:D:/ Co se týče těhotenství mi bylo řečeno, že není problém, pokud budou pánevní svaly v dobrém stavu. Řekli mi, že nikdy nebudu moct udělat abdukci. Ted roztahuju nohy jak chci a i turecký sed pro mě není moc velký problém, z čehož plyne, že když se chce, tak všechno jde!! Myslím, že pokud by se měl někdo bát, tak bych to měla být já..;) v klidu dámy. Buďte rády, že chodíte.
Zdravím Vás, také hledám informace jak s bolavými kyčlemi. Mám vrozenou luxaci kyčlí. Ve 2 letech operace levé. Pak různé sporty, vč.5 let karate, které mi kupodivu dost pomohlo. Nosila jsem také dost těžké věci, chodila na túry, nijak jsem se nešetřila. Asi před 2 lety mi zjistili 3. stupeň atrozy na operované noze. Byla jsem v lázních, chodila na rehab. Sem tam jsem brala Proenzi Condro Forte, chodila na baňky, masáže. V létě jsem jela na dovolenou a musela se oočkovat. Mám pocit, že od té doby cítím velké bolesti v kyčli. Naočkované nemoci se zřejmě dostaly do nejslabšího místa, kyčle. Asi 5 neděl mám co dělat, abych došla k metru. Chodím na rehab, ale nepomáhá. Chvilkově pomůže cvičení na míči, posilování břišních svalů. Nemáte některá nějaký zaručený:) recept ještě před operací:). Je mi 37 a ráda bych ještě někdy v blízké budoucnosti porodila. Ale nevím, zda to lze s případnou edo protézou. Máte s tím zkušenost? Děkuji a přeji, ať Vám vlastní kyčle dlouho slouží.
Co děláte pokud vás bolí kyčle? Mám je unavené a výhřevná dečka, co vždy pomáhala mi odešla. Fungují nějaké obklady či cvičení?