Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, je tu, prosím, někdo, kdo rozumí nálezu na EEG?
Mám 6-ti letou dceru, která v prosinci prodělala virovou meningitidu. Dneska jsme byli na kontrole, pan doktor říkal, že záznam EEG je prý skoro v normě. Když jsem se ptala, co to znamená skoro v normě, tak řekl, že to je skoro v pořádku
Na kontrolu prý máme přijít, jen když budeme chtít..
Doma jsem pak na zprávě z EEG našla, že má lehkou frekvenční labilitu, jinak záznam v normě. Na EEG v prosinci (děláno týden po přijetí do nemocnice) byl větší příměs pomalých vln vzhledem k věku, jinak záznam v normě - tenkrát říkala jiná dr, že to může být ještě k nemoci ![]()
Netuším, co znamená ta frekvenční labilita - vadí to něčemu, upraví se to?
@vertigo u deti je EEG jedna divocina a jeste lidi ve 20ti nemaji zaznam vyzraly. proto se u deti bere vetsina abnormit jako norma. Frekvencni labilita neni nic, na nic konkretniho neukazuje. Kdyby bylo jasne, ze pred onemocnenim tam nebyla, tak by se dalo rict, ze to je jeste nasledek meningitidy, ale ono je to skoro na 50%, ze to tam bylo i predtim. Ostatne spousta zdravych lidi ma abnormni EEG - variabilita je vysoka.
@Pudloslava Díky. Jen se ještě zeptám (i když píšeš, že to na nic konkrétního neukazuje) - k čemu se ta frekvenční labilita vztahuje - k chování, učení, nebo je víc dětská nebo může jí to v něčem vadit? Jestli tomu dobře rozumím, tak se to stejně „neléčí“, nechá se to být? Je vhodné EEG po nějaké době zopakovat?
Paní doktorka, která nás předtím měla na starost, byla vstřícná a vždy mi vše vysvětlila, ta říkala, že se dělá kontrola po 6 měsících po nemoci (to bylo to eeg teď) a pak ještě po roce - jenže z nemocnice odešla a dostali jsme se k jinému dr, který je nemluvný a na kontrolu nás nepozval ![]()
@vertigo nerika to vubec nic konkretniho, maximalne mozna tak sklon k migrenam.