Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj ![]()
Zjistila jsem, že jsem v začarovaném kruhu.. mám doma chlapa, kočku a psa = bordel..
Snažím se uklidit každý den, ale přijde mi, ze abych uklidila podle svých představ, tak to zabere támhle 6-7 hodin a stejně druhy den mužů jít a udělat většinu znovu… nemáte někdo nějaký efektivní způsob jak se rozložit úklid a mít vše uklizene třeba jen když uklizite 1-2 hodinky denně?
Zároveň mate nějaký hack na chlupy? Máme speciální vysavač na chlupy.. zkoušela jsem podle netu bílý ocet do pracky (sušicka by byla nej ale tu zatím nemáme) a zároveň.. jsem trochu lenoch každý den vytírat cely byt, jsme hodně s mužem pryč a se psem, ale hodně se u nás práší a bílé ponožky.. katastrofa a máme tmavou podlahu kde není poradně špína vidět
![]()
A co tam kromě těch chlupů musíš tak uklizet? Doporučuji to nedelat sama, bydlíte tam dva.
Hele nenosit bílé ponožky a užívat si že nemáš děti to je pak mazec ![]()
Smířit se s tím, že máš doma skřítky, kteří vylézají, jakmile usneš a dělají bordel. Takže to není tím, že bys málo uklízela, ale skřítkama. Já je mám doma taky. No a se skřítkama nic nenaděláš, takže buď v klidu a užívej si života ![]()
@Vivien11 píše: Více
Za me se smir s tim, ze se zviraty v byte proste nikdy nebudes mit sterilno. Vysajes, vytres a do deseti minut muzes zase sbirat chlupy…
Ja teda mam chlapa, psy i kocky a uprimne nevim, co bych doma kazdy den 2 hodiny uklizela. 2× denne jezdi roboticky vysavac, tak rucne vysavame a vytirame jednou tydne. Krome nejakeho povrchoveho uklidu psich hracek, uklidu kuchyne po vareni a nalozeni pracky a susicky pres tyden nijak zvlast neuklizim, pokud me vylozene nechytne nalada. Takovy ten hlubsi uklid - koupelna, prevliknuti perin, prach atd - delame jednou tydne a ve dvou nam to zabere tak dve hodiny.
Ja teda nejsem na uklid nejaka extra citlivka a se zviraty to skoro ani jinak nejde. Jen co nalestim koupelnu, jdeme s psiskama do lesa, kde se vyvali v bahne, takze musi do vany a muzu zacit lestit znovu
jestli ti to hodne vadi, najmi si pani na uklid, ktera ti bude chodit uklízet dle potreby.
Takže tam nemáš děti? A uklízíš 6-7 hodin? ![]()
A co přesně uklízíš, věci nebo povrchy? Věcí je potřeba mít co nejmíň a mít na ně úložné prostory, každou jednu věc je potřeba někam zaklidit.
Povrchy to bych volila robotický vysavačo mop, který pustíš, když tam se psem nebudete, klidně ho můžeš pouštět vícekrát denně, můj funguje na aplikaci a poustim ho přes mobil a vysypává se sám. A pak taky ať uklízí nějaké věci chlap, rozdělte si to.
Ale uklízet 6 hodin, když nemám děti, tak to teda opravdu už hraničí ![]()
My teda nemame zvire, to bych nesnesla, ale mame maly dite, coz nadela mozna jeste vetsi bordel, nez to zvire
Pred ditetem jsme meli dokonale katalogovou domacnost, ted je to o fous horsi, ale stejne se me kamaradky ptaji, jak to s ditetem delam, ze mame porad tak cisto. Odhaduju, ze uklidem travime tak 1,5hodiny denne. Denne tu vysaje robot, obden vytre, nove mam ted podlahovou mycku, dokonala vec, tim vytiram jednou tydne. Robotu jsme uzpusobili prakticky celou domacnost, aby vsude zajel a ja po nem nemusela docistovat. Obecne mame domacnost hodne bezudrzbovou, vsechny veci maji misto uvnitr skrini, mame velke vestavne skrine a jinak minimum nabytku, na lince mame pouze kavovar a Kenwood mixer, vse ostatni je zaklizene. A to je podle me cele kouzlo, protoze pak uz jedes jen prazdne plochy hadrem z mikrovlakna a je to sup sup. Nadobi mame jen takove, ktere lze myt v mycce a ta u nas jede minimalne jednou denne. Na okna mam Karcher vysavac a rozprasovac s hadrem, takze taky rychlovka, myju je tak co 3 tydny. Nejhorsi je za me koupelna, ale tu mam rozfazovanou, ze kazdy den udelam kousek, jeden den sprchu, pak vanu, atd.. Jo a jeste hodne veci delam zaroven s necim dalsim nebo v malych casovych skulinach, priklad: rano se mi vari kafe, u toho stihnu vyklidit mycku. Delam palacinky, behem otaceni zvladnu umyt kuchynska dvirka. Zbyde mi 5 minut do odjezdu nekam, zvladnu umyt jedno okno a tak dale…
Tak, jsem chtěla napsat, co by pak dělala, kdyby měla ještě děti
Bydlíte tam mimo zvířata dva dospělí, tak uklizejte oba. Vysát nebo vytrit snad nezabere X hodin denně ![]()
Robotický vysavač s vytíráním. Se zvířatama v bytě k nezaplacení. Dobrý se dá sehnat kolem 10k. Takže pokud chceš každý sen ušetřit čas vysávání a vytírání, tohle je ideální řešení. U nás jede robot furt, jednou týdně pak přijde paní na úklid a vezme to pořádně. Uklízím podstatě jen kuchyň po vaření a takový ten bordel - kde komu co upadlo nebo nedonesl.
6-7 hodin denne? Uprimne, pokud neuklizis 20 loznicovou rezidenci, doporucuji odbornou pomoc (a nemyslim uklizecku)…to opravdu neni normalni
Nebo doporucuji si najit si praci a konicka, pri kterem proste 7 hodin denne na uklid mit nebudes a brzy zjistits, ze se bez toho da zit ![]()
Jinak presne, jak uz je napsano - cim mene vyzatenych a vystavenych veci, tim mensi prace…vysava robot, umi i mopovat, ale prave nesmi byt dum zahazeny provoznim bordelem…povrchy taky setres lak za chvilku.
Já po snídani umeju nádobí, umeju linku, sporák, stůl, mikrovlnku apod.. Ale vše je rychlé, protože to mejeme hned po použití.
Stejné je to v pokojích, tam rovnou setřu prach. Potom jdu na kouplenu, kde vše vydrbu včetně zrcadla. Pak wc a předsíň. Podlahy dělám všude až nakonec. Hotovo za 2 hodiny. Okoukáno od příbuzné, která to měla za stejnou dobu a měla doma tehdy 3 malé děti a kočky. Přesto bylo doma naklizeno. Pokud uklízí člověk průběžně( použiju mikrovlnku, pak jí zkontroluju a umeju apod.), tak to neni úklid na 6 hodin ani s dětmi a zvířaty.
Jak to děláme? No nemáme tolik věcí. Čím víc věcí, tím víc nepořádku uděláš.
Máme domě úložné prostory a zároveň se netopime v hromadě krámů. Máme taky psa a prakticky krom klasického stírání a vysávání (a vyndavání, zadávání nádobí do myčky) stačí pár minut věnovat času rovnání "vykramařených " věcí
Pokud podle svých představ bys měla úklidu věnovat 6 hodin, tak opravdu zapřemýšlej, kolik věcí hromadite a jestli není čas na generální třídění a obecně přeorganizováni domácnosti ![]()
Trávit volný čas neustálým úklidem opravdu nechceme, tudíž to doma tak máme i zařízený. Pokud máš neustále bordel, tak máte asi něco doma špatně a nebo tvoje představy jsou trochu za hranicí normálnosti
Příspěvek upraven 09.07.24 v 18:08
Máme to, jak píše Ernais. Ideálně vše uklizené, nic nikde není, nestojí. Žádné zbytečnosti. Čisté, jednoduché plochy. Nejvíc plochy je teda na vysátí a vytření. Přes týden se udržuje provozní pořádek. Průběžně se uklidí. O víkendu se na to verhneme všichni. Každý má nějaký sektor. Nevlastníme teda poličky a žádnou výstavu něčeho. Nemá se, kde držet prach. A sušička opravdu udělá hodně.
Trávit úklidem denně 2 hodiny, tak si to jdu hodit. To se pak nedivím, že lidi žijou jen z práce domů a žádné koníčky, studium, práce sa sobě…
U nás tak 2, někdy možná 3 hodiny týdně, ovšem rozpočítáno mezi členy, takže 20-40 minut týdně na osobu.. ![]()
@bloklimiucet píše: Více
Tak u nás to jsou 2 hodiny o víkendu. V týdnu uklízíme průběžně, takže to je otázka pár minut( utřít hned po jídle stůl apod.).