Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky prosím o radu.
Syn skoro 8měs.má ekzem-hrozný.Plně jsem kojila 6,5m a pak pomalu příkrmy.Na ekzem jsme vyzkoušeli uplně vše a nic.Jen kortikoidy,ale za 2dny to má zpět.Já dodržuju HA dietu.
Kamarádka mi doporučila ukončit kojení a dávat jen HA UM.
Máte s tím někdo zkušenost?
Zlepší se to?
Za jak dlouho?
Dkuji
Poradit ti neumím, ale mohla bych poprsoit o radu já, kdy se vám to vyrazilo? Zhoršuje se to? Malé se vyrazil v 9-ti týdnech po první hexe a od té doby je to den ode dne horší, dneska jsme byla na kožním a jsem úplně znechucená, ach jo. A co je to ta HA dieta?děkuju
Ahoj, ja bych souhlasila, mala trpela na atopicky ekzem od cca dvou mesicu, nic nepomahalo, na kozni jsme chodily a mazali mastmi mazanymi, ja se omezovala v jidle a piti v cemkoliv to jen slo, praci prasky, avivaze, vyber obleceni, zadne umelotiny, a co zabralo? Nic. Uderem odstaveni ekzem vymizel behem mesice a plet ma jak panenka, podotykam ale, ze se mala odstavila sama v 9ti mesicich.
Příspěvek upraven 28.03.12 v 22:04
A ten ekzém má odmalinka, nebo se mu objevil až po zavedení příkrmů?
V HA UM je větší množství kravské bílkoviny, než v tvém MM
V Nutrilon allergy care je jí zhruba stejně.
Takže při podezření na BKM kojení nemá smysl ukončovat.
Samozřejmě ale může mít alergii na něco jiného, co sníš ty a jemu to doputuje v mateřském mléce, ale podle mě to moc pravděpodobné není, zvlášť když držíš HA dietu.
Ukončit kojení se teda zkusit dá, ale moc bych si od toho z výše uvedených důvodů neslibovala.
Mimochodem Dr. Fuchs (imunolog) říká, že „nějakou příčinu ekzému“ se podaří vysledovat jen u cca 20-25ti procent kojenců ![]()
Náš syn ekzém měl, a jsem přesvědčená, že žádný jídlo za to nemohlo. Zmiznul mu sám od sebe, v 16ti m.
@Anonymní píše:
A já to říkám furt, že to MM není vždy jen to nej!
@bonnie14 píše:
Uprimne, kdybych vedela driv, ze to pomuze, sekla bych s tim davno, at si kazdy rika co chce
Víš, dávám anonym z důvodu „nicjinéhoneuznávajíc“ kojiček. Myslím, že v dnešní době není UM tak špatná věc a „ony“ by to mohly chápat trochu blbě. Pokud má dítě problémy s ekzémem nebo něčím jiným (může to být problém z MM), pro mnohé je to důvod zkusit přestat kojit, ale pro některé ne. A o to víc to nechápu! ![]()
ekzem má od 3měs.opravdu jsem zkusila vše i mazat MM.teď poslední 2měsíce trávíme dny i noci v náručí a držení rukou aby se nedrbal.
Pereme v Lovele bez aviváže,vše rádně žehlíme
vše 100%bavlna
já piju čistou vodu,nejím čoko,med,sladkosti,alerg.ovoce-jahody citrusi,…ani zeleninu rajčata
nepiju kafe
teď týden zkouším vysadit mléčné výrobky.
Už miz toho všeho hrabe,už jsem se cca 5měsícu pořádně nenajedla.
masti máme vyzkoušené uplně všechny,všetně tří kortikoidů.ma kožním neví,zítra jdem na alergo.Tak jsem zvědavá
Nevim zda to pomuze,ale zkuste si v lekarne koupit Jarišův roztok, bud to maji nebo se to objedna, je to cire,nijak to nesmrdi,je to vec na kterou nedam dopustit, poradila mi to mamka, kdyz jsme mely se sestrama nejake pupinky nebo opruzeniny apod.jako male, potirala nam to prave timhle roztokem, davam i trochu do vanicky a malej ma plet krasnou cistou, kamardcin chlapecek mel oblicej samy pupinek, koupila to , potirala mu to a krasne se to zahojilo.Uchovava se to v lednici,ale pred mazanim to dam treba na topeni v male misticce at je to teplejsi, at to nestudi ![]()
Pricinu exemu to samozrejme nenajde,ale aspon se to zahoji ![]()
Příspěvek upraven 28.03.12 v 22:22
@člověčice píše:
ekzem má od 3měs.opravdu jsem zkusila vše i mazat MM.teď poslední 2měsíce trávíme dny i noci v náručí a držení rukou aby se nedrbal.
Pereme v Lovele bez aviváže,vše rádně žehlíme
vše 100%bavlna
já piju čistou vodu,nejím čoko,med,sladkosti,alerg.ovoce-jahody citrusi,…ani zeleninu rajčata
nepiju kafe
teď týden zkouším vysadit mléčné výrobky.
Už miz toho všeho hrabe,už jsem se cca 5měsícu pořádně nenajedla.masti máme vyzkoušené uplně všechny,všetně tří kortikoidů.ma kožním neví,zítra jdem na alergo.Tak jsem zvědavá
Proč teda proboha nezkusíš UM? ![]()
Sama píšeš, že jsi se pořádně nenajedla už jak dlouho, tak jestli to nemá z vystresované mámy… ![]()
Člověčice jak to tak čtu co jíš a nejíš, tak s ohledem na tvoje zdraví by asi fakt bylo lepší to kojení ukončit ![]()
Teď si trochu protiřečím, ale v první chvíli mi nějak nedošlo, jaká pakárna je ta dieta pro tebe.
@Anonymní píše:
A já to říkám furt, že to MM není vždy jen to nej!
Plně chápu a souhlasím a i když kojím. Pár dní byl syn na obyčejném UM a nezvracel (zkoušela jsem co se dalo), kdežto po MM mi vrhá i obloukem. Zakladatelce ce omlouvám za OT.
Jinak být zakladatelkou, tak zkusím kojení přerušit a ukončit. Ta dieta je fakt hrozná. Podle všeho to už snad ani horší být nemůže. UM je v současnosti dost kvalitní a prcek je už dost velký. Velká část mamin tak dlouho nevydrží a to ani nemají problémy jako ty ![]()
zkus homeopatika.Můj syn měl taky ekzém.Ale kojit jsem nepřestala.Pomohla alternativní medicína a za pár měsíců bylo po něm.Teď má jenom suchou kůži.
Nám ukončení kojení nepomohlo, skončila jsem v 10.měsíci, z toho samého důvodu jako ty (několik měsíců jsem skoro nic nemohla jíst), nejdřív jsem zkusila Nutrilon AC, po něm se to ještě zhoršilo a pak nám doktor napsal Neocate, po něm se to nezhoršovalo, ale ani nezlepšilo. Taky jsme zkusili vše možné a pomohl nám až léčitel (bylinky), ale teď máme zase nějaké období, kdy se jí to zase trochu objevilo. Prostě ekém je boj a žádná univerzální rada asi neexistuje. Tak držím palce, ať se to co nejdříve zlepší.