Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte, zajímá mne, jak poznám, že je má Klárka skoro 14m nebo není alergická na pyl a prach? Má rýmu, pšíká, ale nemá horečku, teče jí z nosánku, očička má červenější. Zeptám se příští týden dětské, jdeme s ní na očkování. Ale vrtá mi to hlavou, teď jak začaly trávy růst a kvést stromy ![]()
@klárka14 píše:
Ahojte, zajímá mne, jak poznám, že je má Klárka skoro 14m nebo není alergická na pyl a prach? Má rýmu, pšíká, ale nemá horečku, teče jí z nosánku, očička má červenější. Zeptám se příští týden dětské, jdeme s ní na očkování. Ale vrtá mi to hlavou, teď jak začaly trávy růst a kvést stromy
Alergie se může projevovat různě,většinou tak,jak popisuješ.Starší syn je alergický na prach,projevilo se to opakovanýma probléma s průduškama.šli jsme na alergologii,na imunologii a tam se to potvrdilo.Mladší syn 15 m má neustále bronchitidy,alergie taky potvrzena(chodíme na imuno a alergo),ale přesně na co je alergický se podařit prozatím nezjistilo-kvůli jeho věku.Zmin se o tom mudr,at vás třeba pošle na alergologii.
v tomto věku ti dobrý alergolog udělá u dítěte krevní testy na alergeny. není to 100%, ale orientačně se to dá. viktor je má dělané v 8 měsících a potvrdila se mu alergie na mléko a bílek (ta teda dost silná). větší výpovědní hodnotu mají testy až po třetím roce věku, protože to je už ustálený imunitní systém. ale podle toho co popisuješ, bych to na alergii tipovala. dětská doktorka může předepsat xyzal nebo aerius, aby symptomy ustoupily než se dostanete na alergologii. u nás je čekací lhůta minimálně 3 měsíce…
@nozu píše:
v tomto věku ti dobrý alergolog udělá u dítěte krevní testy na alergeny. není to 100%, ale orientačně se to dá. viktor je má dělané v 8 měsících a potvrdila se mu alergie na mléko a bílek (ta teda dost silná). větší výpovědní hodnotu mají testy až po třetím roce věku, protože to je už ustálený imunitní systém. ale podle toho co popisuješ, bych to na alergii tipovala. dětská doktorka může předepsat xyzal nebo aerius, aby symptomy ustoupily než se dostanete na alergologii. u nás je čekací lhůta minimálně 3 měsíce…
U nás je taky šílený nával,ale protože malý se dusil fakt hodně,tak mudr zavolala na alergo a za týden jsme už seděli v čekárně
![]()
Testy se doporučují až kolem 3 roku. Naše začala mít problémy mezi 2 -3 rokem. Samá rýma - dlouhotrvající, hlavně jaro léto, což bylo divné.
Má pylovou alergii, plus trochu kočky..
Má to zděděné, takže to bylo trochu očekávané.
Zkus kontaktovat doktorku - může vás doporučit na alergo. Zatím vám může dát doktorka sirup Aeirus, který alergikům pomáhá.
Ahojky,
mám podobný dotaz…
Můj syn má už delší dobu velmi tekutou rýmu.Pořád mu teče z nosu.Hleny nejsou průhledné,ale takové žlutozelené. Má sem tak kašel,slzí mu očička a venku mu červenají tváře.Vrtá mi to hlavou a pak mě napadlo,že by se mohlo jednat o alergii na pyl.K doktorce opůjdeme hned po svátku,ale zajímá mě,jaké máte s tímto zkušenosti.Jak bych mu mohla pomoct,nebo mu to nějak usnadnit.U nás nikdo alergik není a já nevím co a jak…Jsou mu tři roky.Děkuji.
@veronikamayerova píše:
Ahojky,
mám podobný dotaz…
Můj syn má už delší dobu velmi tekutou rýmu.Pořád mu teče z nosu.Hleny nejsou průhledné,ale takové žlutozelené. Má sem tak kašel,slzí mu očička a venku mu červenají tváře.Vrtá mi to hlavou a pak mě napadlo,že by se mohlo jednat o alergii na pyl.K doktorce opůjdeme hned po svátku,ale zajímá mě,jaké máte s tímto zkušenosti.Jak bych mu mohla pomoct,nebo mu to nějak usnadnit.U nás nikdo alergik není a já nevím co a jak…Jsou mu tři roky.Děkuji.
alergická rýma bývá většinou spíš průhledná. tohle co popisuješ mi spíš připadá na bakteriální infekci. asi na to dostanete antibiotikové kapky do nosu pamycon. dcera je alergik a alergickou rýmu má fakt tekoucí vodu…
Tak nevím, jestli si potřebuju spíš postěžovat nebo třeba najdu i radu, ale jakožto nealergik mám prostě osobní zkušenosti nulové.
Dceři se pylová alergie objevila v 15 m, teď je jí o rok víc. Loni ze dne na den venku natekla v obličeji, objevily se jí tmavorudé skvrny, oči jak dvě škvírky, slzy i rýma tekly proudem. Kupodivu jí to problémy nedělá, je pořád veselá, upovídaná, hraje si, jako by se nic nedělo. Na dětské alergologii provedli krevni testy, neukázalo se vůbec nic, prý v tomto věku běžné, dostala Zodac, ten zabral, brala ho přes léto a od té doby klid. Instrukce od dr. i z alergologie - vyčkáme, jestli už to letos nebude dobré, jinak zavolat při prvních potížích.
Ještě včera na hřišti pohoda, dnes na tomtéž okamžitě stejná reakce jak loni. Nejspíš něco nově vykvetlo, asi nějaká tráva.
Volala jsem k dětské dr., dostala kontakt na alergologii (na té staré to neberou, ale otevřeli pobočku kousek od nás) a instrukce 3×denně 8 kapek Fenistilu (nic jiného teď doma nemám, rok otevřený Zodac se mi dávat nechce) a hlavně - NEVYCHÁZET! Při těch slovech mě skoro vomejvali, při posledním hezkém počasí jsme tvrdly doma, protože měla bronchitidu a infekci močových cest, takže atb, myslela jsem, že doma vykvetu, no a teď zase? Prý to dost dlouho trvá, než ty léky zaberou a stejně jen příznaky zmírní? Loni ten Zodac zabral okamžitě a když už jsem ho nedávala plošně, tak stejně potíže zcela ustoupily do hodiny. S Fenistilem mám zatim zkušenosti nulové.
Na alergologii jdeme v pondělí, příští sobotu na dovolenou na venkov - veliká zahrada, louky, lesy. Takže se ptám, kdo máte takhle alergické děti, vážně ani s léky vůbec nechodit ven? Problém je, že ač pražské sídliště, zeleně je tady spousta, i hřiště jsou obklopena trávou a stromy, je tu lesík, botanická, prakticky se někde v trávě rochnila furt, chodily jsme téměř za každého počasí, i když byla zima a foukal studený vítr, byly jsme na hřišti třeba samy, ale obchodní centrum nás prostě nebere. A teď prý smíme jen asfalt a beton? V tomhle počasí? Pojdeme obě, přeci nebudeme trávit odpoledne v nákupním centru ![]()
Dle me zkusenosti Fenistil zabira okamzite.ven bych to sla zkusit a pokud by, chuderka, mela zas stejnou reakci, tak pak holt asi fakt ten asfalt, beton a OC.ale myslim, ze po fenistilu se ji ulevi hodne ![]()
@ugluk
ja bych doporucila stranky JimeJinak.cz a zacala dite lecit jidlem. Jde to.
Vzdyt to je tyrani, nevychazet! V obchodaku bude jeste vice nemocna!
Holky, diky! Me to depta, jsme oba nealergici (manzel teda slabouckou pylovou, ale to nestoji za rec, leky nepotreboval spoustu let), dite dlouho kojene, do roka absolutne zdrave… Ve 13 m ledviny, od 15 m takovahle reakce na neco venku. A zrovna nam, kteri fakt vylety do prirody milujeme a ona taky neni nikde tak nadsena jak na louce nebo v lese.
@Ivca80 v cem to spociva? Me dite ji absolutne vsecko, teda v ramci nejakeho zdraveho stravovani, zatim pred ni uspesne tajim cokoladu, burta ochutnala poprve kousek pred mesicem, miluje ovoce a zeleninu v libovolnem mnozstvi, ale nikdy jsme nijak neomezovali zadny druh zakladnich potravin, jen se snazim kupovat co nejkvalitnejsi. Kouknu na to.
Ted dostala prvou davku Fenistilu a splaskla, ale u ni je to rychle - rychle otece a pak zas jak dojdem domu, do 10 minut je zcela OK, jak alergen zmizi.
@ugluk urcite koukni a uvidis. Ted je tam pribeh maminky, ktera diteti po zmene jidelnicku zmensila nalez EEG a snizila dceri (ne sama, ale po porade s lekarem) davkovani anti-epileptik
Ale skoro nikam me to nepusti, povidaji cosi o placenem clenstvi za 3000 ![]()
@ugluk jo, nektere clanky jsou jen pro cleny. to je pro zacatek zbytecne, je tam spousta info, co a jak; I pribehu… jen tento pribeh me dostal. Alergie jsou jedno z mnoha, co se da potlacit jidlem. A ne Fenistilem ![]()